Gay Luik · Stadsgids

Gay Luik · Stadsgids

Reis je voor het eerst naar Luik? Dan kan onze gay Luikse stadsgids je op weg helpen.

Gay Luik · Stadsgids

Luik | Lidje

Het economische en culturele hart van het Waalse Gewest in België. Luik heeft 200,000 mensen in de stad en ongeveer 750,000 mensen in de forenzenregio, waardoor het de derde grootste forenzenregio van België is.

Met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, was Luik van strategisch belang tijdens de middeleeuwen onder zijn eerste prins, bisschop Notger. Het werd vele malen veroverd en de mensen kwamen regelmatig in opstand tegen slechte heersers. De vestingwerken zorgden ervoor dat de geplande Duitse invasie van Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog mislukte, waardoor het tij van de oorlog werd gekeerd.

Vandaag de dag heeft Luik een diverse economie die een welkome verademing is na jaren van achteruitgang. In de lucht- en ruimtevaart-, bier- en chocolade-industrie werken veel mensen in de omgeving. Het heeft veel studenten die bijdragen aan de levendige sfeer van de stad. Toeristen kunnen een warm welkom, een fascinerende cultuur en een bescheiden Gayscene verwachten.

Gayrechten in België

Voor informatie over Gayrechten in België, bezoek onze Gay Brussels City Guide-pagina.

 

Gayscene

In vergelijking met Antwerpen of Brussel is de Gayscene van Luik relatief compact, maar heeft er wel een behoorlijk aantal Gaybars en Gaydansclubs, een Gay Cruise Club en Gay Sauna. De lokale studenten die de stadsbevolking vormen, creëren een jeugdige en gastvrije sfeer, wat betekent dat je zonder problemen de ruimdenkende lokale bevolking in een bar kunt ontmoeten.

Hoewel Luik geen eigen Pride-parade heeft zoals in Brussel, heeft het in september wel een populair Gayfeest. Avoy Gay Street is een straatfeest in de wijk Hors-Château dat erg populair is.

 

Luik bereiken

Met het vliegtuig

De luchthaven van Luik (LGG) ligt 9 km ten westen van de stad. Het wordt meestal gebruikt voor vracht; TUI biedt echter lijn- en chartervluchten aan naar bestemmingen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten (voornamelijk vakantiebestemmingen). U komt eerder in Luik aan via Brussels Airport (BRU) of Brussels South Charleroi Airport (CRL).

Brussels Airport (BRU) is de grootste luchthaven van België en biedt verbindingen naar bestemmingen in heel Europa en langeafstandsverbindingen naar Afrika, Azië en Noord-Amerika. Rechtstreekse treinen naar Luik duren ongeveer een uur en kunnen rechtstreeks vanaf Brussels Airport-Zaventem worden genomen vanaf niveau 1 van de terminal.

Brussels South Charleroi Airport (CRL) wordt goed bediend door Ryanair en andere budget- en chartermaatschappijen naar bestemmingen in Noord-Afrika, Europa en het Midden-Oosten. Brussels Airline heeft onlangs een nieuwe langeafstandsverbinding naar Hong Kong geïntroduceerd. Een bustransfer naar het treinstation Charleroi-Zuid brengt u naar Luik.

Het kan ook rendabel zijn om naar Maastricht-Aachen Airport (MST), Cologne-Bonn Airport (CGN) of Frankfurt Airport (FRA) te vliegen. Ze bevinden zich allemaal binnen een beheersbare afstand van Luik, en er zijn goede vervoersverbindingen.

Met de trein

Het centraal station van Luik, Liège-Guillemins, ligt op ongeveer 3 km van het stadscentrum. Het is goed bediend naar bestemmingen binnen België en heeft ook enkele internationale verbindingen naar Parijs, Keulen, Frankfurt en Luxemburg, waar u zich kunt aansluiten op het Europese spoorwegnet.

Om in het stadscentrum te komen (als u geen zin heeft om te wandelen) kunt u in 6 minuten een regionale trein naar Liège-Palais nemen. Uw ticket naar Guillemins is nog steeds geldig voor deze reis. U kunt ook bus 1 en 4 nemen (richting Opera) of 48 (Place Saint-Lambert) voor € 2.40. Een taxi naar het centrum kost ongeveer € 10.

Per boot

Luik is een populaire bestemming voor riviercruises vanuit Maastricht. Ze stoppen bij Quai Van Beneden.

 

Zich verplaatsen in Luik

Te voet

Luik is compact, waardoor het lopend een geweldige manier is om de eigenzinnige architectuur te bekijken. U hoeft alleen met het openbaar vervoer te reizen als u moe bent of bij slecht weer.

Met de bus

Bussen in Luik worden verzorgd door TEC en starten of eindigen allemaal op Gare Léopold, Place Saint-Lambert, Place de la République Française of Opéra. De diensten zijn overdag vrij regelmatig, maar er zijn zeer beperkte nachtdiensten.

Tickets kunnen worden gekocht bij de chauffeur of aan het TEC-loket op het treinstation. Singles kosten € 1.90 en dagpassen zijn € 4. Je kunt ook reiskaarten krijgen met 8 kaartjes voor € 8.80 of 12 kaartjes voor € 13.20.

Met de taxi

Taxi's rijden 24 uur per dag en kunnen van tevoren worden besteld of worden opgehaald bij taxistandplaatsen in de buurt van de belangrijkste toeristische en uitgaansgelegenheden of op straat. Alle taxi's hebben een meter en de informatie van de bestuurder moet in de cabine worden weergegeven. Taxi-apps zoals Uber zijn hier ook beschikbaar.

 

Waar te verblijven in Luik

Voor een lijst met voordelige, populaire hotels in het stadscentrum van Luik klikt u op Luik Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Paleis van de prins-bisschoppen - gelegen op de Place Saint-Lambert en een geweldige plek om selfies te maken. Opvallend zijn de neoklassieke gevel op de Place Saint-Lambert en de neogotische gevel op de Place Notger.

Het Museum voor Schone Kunsten van Luik is ironisch genoeg gevestigd in een niet zo fraai monster uit de jaren 70 van een gebouw. Als je daar voorbij kunt kijken, word je beloond met een fantastische en gevarieerde kunstcollectie.

Kathedraal Saint-Pauls - opgericht in de 10e eeuw. Herbouwd uit de 13e tot 15e eeuw. Gerestaureerd in de 19e eeuw. Het belangrijkste religieuze gebouw van Luik is een fantastisch voorbeeld van de Franse gotische stijl van architectuur en bevat een goede collectie religieuze kunstwerken.

Montagne de Bueren - als u zich actief voelt, waarom kiest u dan niet voor deze 373 treden tellende trap voor uitzicht op het stadscentrum. Het is misschien de moeite waard om op te merken voordat u deze prestatie probeert, dat The Huffington Post het heeft uitgeroepen tot de nummer 1 "meest extreme trap" ter wereld.

Batte - een traditionele zondagsmarkt aan de Maas. Hier vind je verse boerenproducten, geweldig streetfood, antiek en nog veel meer.

Curtius-museum - een fantastisch museum in een herenhuis gebouwd ergens tussen de 16e en 17e eeuw. Het is vooral vanwege de verzameling lokale Mosal-kunst en het portret van Napoleon door Ingres.

De Perron - het symbool van de stad. Deze iconische pijler symboliseert vrijheid en gerechtigheid

Le Carré - letterlijk "het vierkant". Dit gebied herbergt verschillende geweldige bars. Velen van hen sluiten pas als de laatste klant vertrokken is (wat dat ook mag zijn).

 

Wanneer bezoeken

Het beste weer is te vinden van juni tot augustus, hoewel mei, september en oktober ook best aangenaam kunnen zijn. Sneeuw is gebruikelijk in de winter, maar afhankelijk van uw neiging kan dit bijdragen aan de sfeer. Regen komt het hele jaar door veel voor. De zomermaanden zijn drukker maar niet zo overweldigend als in Brugge.

Veel populaire culturele evenementen worden het hele jaar door gehouden. De kerstmarkt is een van de grootste in België en de festiviteiten op 15 augustus worden gedomineerd door het karakter van Tchantchès, de onofficiële mascotte van de stad. In september worden de Open Monumentendagen georganiseerd.

Visa

België valt binnen het Europese Schengen-visumgebied. Als u van buiten Europa reist, controleer dan of u een Schengenvisum nodig heeft.

 

Geld

België is lid van de eurozone. Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar. Mogelijk wordt u om een ​​identiteitsbewijs met foto gevraagd als u in een winkel met een creditcard of betaalpas betaalt.

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.