Gay Boedapest · Stadsgids

Gay Boedapest · Stadsgids

Boedapest bezoeken? Dan is onze gay Budapest city guide iets voor jou.

Gay Boedapest · Stadsgids

Boedapest

Boedapest is de hoofdstad en grootste stad van Hongarije - een lidstaat van de Europese Unie. Boedapest, gelegen in het noordwesten van het land, dicht bij de grens van Oostenrijk en Slowakije, herbergt bijna 3 miljoen mensen in zijn stedelijk gebied.

Officieel opgericht in 1873 na de samensmelting van Buda en Pest, is de geschiedenis van Boedapest even fascinerend als turbulent. Als je de vele grootse art-nouveaugebouwen van de stad bewondert, vergeet je gemakkelijk dat de stad zwaar beschadigd was tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de jaren 50 een repressief communistisch regime heeft doorstaan.

Tegenwoordig is Boedapest een bruisend cultureel en commercieel centrum met een hele reeks dingen om de 4.4 miljoen toeristen aan te trekken die de stad jaar in jaar uit bezoeken.

Hotels, restaurants, cafés en bars zijn relatief goedkoop en hebben een goede prijs vergeleken met andere Europese hoofdsteden.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

 

Gayrechten in Hongarije

Hongarije decriminaliseerde Gayseksualiteit in 1961, maar pas in 2002 werd 14 vastgesteld als de gelijke meerderjarigheid voor zowel heteroseksuelen als Gayseksuelen.

Op seksualiteit gebaseerde discriminatie is bij de Hongaarse wet verboden. Adoptie is echter niet beschikbaar voor paren van hetzelfde geslacht.

Geregistreerde partnerschappen bieden sinds 2009 de meeste juridische bescherming aan koppels van hetzelfde geslacht, maar wijzigingen in de grondwet die het Gayhuwelijk mogelijk maken, zijn pas in 2015 door het parlement verworpen.

Gayscene

Boedapest is voor het grootste deel een ruimdenkende stad. Het wordt echter aangeraden om openlijke uitingen van publieke genegenheid tot een minimum te beperken. Net als veel van de ex-communistische staten loopt Hongarije wat achter in vergelijking met landen als Spanje, Frankrijk of Duitsland.

Er is geen gevestigde Gaywijk in Boedapest. De meeste Gay-locaties bevinden zich aan de Pest-kant van de Donau. Er is een selectie van Gay Bars, Gay dansclubs, Gaycruiseclubs en Gay Saunas, hoewel de scène veel kleiner is dan in andere Europese hoofdsteden.

Boedapest staat bekend om zijn verzameling thermale badhuizen. Dit zijn reguliere locaties en het wordt aanbevolen om ze als ongeschikte vaarlocaties te behandelen.

Gay Boedapest · Stadsgids

Naar Boedapest reizen

Per vliegtuig

De internationale luchthaven Budapest Ferenc Liszt (BUD) is de grootste van de vier luchthavens van Hongarije en ligt op slechts 16 km van het centrum van Boedapest.

De goedkoopste manier om in het centrum te komen is met het openbaar vervoer. Van 4 uur tot 11 uur rijdt bus 200E van Terminal 2 naar de terminal Kőbánya-Kispest, die verbinding maakt met het metrosysteem. Nachtbus 900 rijdt tussen 1 en 4 uur. Kaartjes kosten 350 HUF (meer in de bus).

Taxi's zijn direct beschikbaar op de luchthaven. Verlaat de luchthaven en zoek de taxistandplaats van Főtaxi. Geef uw bestemming aan (bijv. Uw hotel) en de coördinator drukt een papiertje af met een taxanummer en een geschatte ritprijs. Zoek gewoon uw taxi in de rij en laat het papiertje aan uw chauffeur zien. Het werkelijke tarief is het tarief dat op de meter staat aangegeven. De prijzen liggen doorgaans rond de 6500 HUF, maar kunnen variëren afhankelijk van het verkeer.

Met de trein

Boedapest is een belangrijk Europees spoorwegknooppunt met veel grote die naar de stad komen. Vanaf het Keleti-station in Boedapest kun je naar Midden- en Oost-Europa en een paar locaties in de Balkanstaten reizen.

Zich verplaatsen in Boedapest

Boedapest bestaat uit twee historische steden. "Buda" is de heuvelachtige kant aan de westkant van de Donau. De relatief vlakke “Pest” ligt aan de oostkant van de rivier.

Wandelen

De meeste toeristische bezienswaardigheden in "Pest" liggen op loopafstand van elkaar. Op een zonnige dag is dit de beste manier om de stad te verkennen.

De belangrijkste bezienswaardigheden aan de Boeda-zijde (het kasteel van Boedapest en het Vissersbastion) bevinden zich op de top van een stepheuvel. Loop naar boven of neem de kabelbaan (verwacht lange wachtrijen - een betere optie is om een ​​taxi te nemen vanaf uw hotel).

Metro, tram en bus

Boedapest, opgericht in 1896, heeft het op een na oudste ondergrondse spoorwegsysteem ter wereld. De stad heeft ook een goed tram- en bussysteem.

Enkele tickets kosten 350 HUF en dagkaarten beginnen vanaf 1650 HUF. U moet uw kaartjes kopen voordat u aan boord gaat, aangezien kaartcontroleurs soms undercover werken. Treinen rijden van ongeveer 4.30 - 11.30 uur. Sommige tramlijnen rijden later en er zijn nachtbussen.

taxi 

Taxi's zijn goedkoop in vergelijking met andere hoofdsteden in Europa. Prijzen beginnen vanaf 480 HUF (ongeveer $ 1.75 USD). De tarieven worden gemeten.

Gebruik GEEN taxi's die gemarkeerd zijn als "Freelancers" en die niet verbonden zijn met de grote taxibedrijven (dwz FoTaxi, City Taxi, Budapest Taxi). De freelancers zijn berucht vanwege het teveel in rekening brengen, download een app voor hen en je bent helemaal klaar.

Gay Boedapest · StadsgidsSzéchenyi-baden

 

Waar te verblijven in Boedapest

Voor onze lijst met aanbevolen hotels in Boedapest, kijk op de Gay Boedapest Hotels pagina.

Dingen om te zien en te doen

Kasteelmuseum van Boedapest en Hongaarse Nationale Galerie - gelegen in het majestueuze paleis met uitzicht op de Donau. Het uitzicht over de stad vanaf de terrassen is uitstekend.

St Stephen's Basiliek - prachtige neo-klassieke kathedraal in het hart van de stad. De wekelijkse orgelconcerten van een uur zijn uitstekend.

Donau-promenade - loop vanaf het parlementsgebouw, langs de Kettingbrug naar de Elisabeth-hangbrug.

Gellert en Széchenyi Badkamer - Boedapest heeft het geluk om bovenop een reeks thermale bronnen te worden gebouwd, wat heeft geresulteerd in de bouw van een aantal thermale baden in de stad. De twee die hier worden vermeld, zijn de grootste en meest populaire.

Het Hongaarse parlement groots en indrukwekkend gebouw aan de oevers van de Donau. Rondleidingen van 45 minuten zijn beschikbaar in verschillende talen. Vooraf boeken (online) sterk aanbevolen, aangezien tours vaak uitverkocht zijn.

Hongaars Nationaal Museum - goed georganiseerd museum dat een fascinerend inzicht geeft in de geschiedenis van het land, van 400,000 voor Christus tot de val van het communisme.

Vissersbastion - uitkijkterras aan de Boeda-kant van de rivier met uitzicht op Pest en St Margaret Island. Een romantische en sprookjesachtige omgeving voor een wandeling.

Centrale synagoge - de grootste synagoge van Europa. Het staat bekend om zijn opvallende architectuur en gedenkteken voor Hongaarse joden die zijn omgekomen in de Holocaust.

Heldenplein - open plein met indrukwekkende monumenten. Aan weerszijden zijn er twee goede kunstmusea.

Hongaarse Staatsopera - rijkelijk versierde neo-renaissance concertzaal op Andrássy Avenue. Er zijn dagelijks rondleidingen, maar we raden aan om daar een show te bezoeken om de grootsheid ervan echt te ervaren.

House of Terror - museum over de wreedheden begaan tijdens de nazi- en communistische periodes van de recente geschiedenis van Boedapest. Kom vroeg aan of verwacht een lange rij om binnen te komen en een tweede rij die met de lift naar de keldercellen afdaalt.

 

Wanneer bezoeken

Het is het beste om een ​​bezoek aan Boedapest in de lente of vroege zomer (april-mei-juni) en herfst (september-november) te plannen, aangezien het weer aangenaam is en er niet al te veel toeristen zijn.

De winters zijn, net als in een groot deel van Midden-Europa, koud, maar de sneeuw maakt Boedapest er nog magischer uit.

 

Visa

Hongarije valt binnen het Schengen-visumgebied. Als u van buiten Europa reist, moet u controleren of u een Schengenvisum nodig heeft.

 

Geld

De munteenheid in Hongarije is de Forint (HUF). Sommige winkels, restaurants en hotels accepteren betalingen in euro's, maar de wisselkoers is misschien niet erg goed.

Valutahokjes in het centrum van Boedapest bieden redelijk goede wisselkoersen voor euro's, Amerikaanse dollars en Britse ponden. U krijgt hier waarschijnlijk een betere deal dan in het buitenland. Geldautomaten op de luchthaven zijn veel minder concurrerend.

Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar. Creditcards en betaalpassen worden algemeen geaccepteerd met chip en pin.

 

Tipping

In restaurants en cafés wordt doorgaans 12 of 13% servicekosten in rekening gebracht. Er wordt geen verdere fooi verwacht.

Taxichauffeurs verwachten een fooi. Onze ervaring was dat ze verandering simpelweg zouden tegenhouden, tenzij daarom werd gevraagd!

 

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.