Praag

Een Gaygids voor Praag

Praag is zowel een feeststad als een culturele bestemming

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en was tot 1968 door het IJzeren Gordijn verborgen voor de rest van de wereld. Tegenwoordig maakt het land deel uit van de EU en is het ook een van de meest bezochte landen ter wereld.

Praag is een schatkamer van cultuur en geschiedenis en wordt vaak beschreven als de mooiste stad van Europa, met een breed scala aan historisch belangrijke bezienswaardigheden, waaronder de Praagse Burcht en het Oude Stadsplein. De stad heeft regelmatig te maken gehad met periodes van politieke en financiële onrust en het bewijs van haar fascinerende geschiedenis is om elke hoek verborgen.

De Gaygemeenschap in Praag is een van de meest levendige en grote in Oost-Europa. De stad herbergt vele op Gay's gerichte bars, clubs en andere locaties die openlijk opereren en populair zijn onder Gayreizigers. De belangrijkste Gaywijk in Praag is Vinohrady, een trendy en energieke woonwijk. Vinohrady, iets buiten het stadscentrum gelegen, is de plek waar Gayseksuele reizigers het grootste deel van de levendige Gayscene van de stad vinden.

Gaybars en clubs in Praag

Praag heeft een gevarieerde selectie van Gaybars en clubs, waarvan de meeste in de Vinohrady-wijk van de stad, dicht bij het stadscentrum.

Verborgen in de kelder van een pand in de oude stad, Club 21 is een populaire ontmoetingsplaats voor LGBT + -bewoners en is al jaren een hoofdbestanddeel van de Gayscene in Praag. De traditionele pub in Tsjechische stijl is met bakstenen muren en heeft een edgy maar gastvrije sfeer die een gemengd publiek trekt qua leeftijd en stijl. De muren van Klub 21 zijn bedekt met lokale kunstwerken die bezoekers kunnen kopen.

Club Termax is de grootste Gayclub in Praag en wordt in het weekend erg druk. De club organiseert een reeks thema-avonden, variërend van feesten uit de jaren 80 en 90 tot live drag-optredens. Termax trekt een jong en trendy publiek met zijn kleurrijke en stijlvolle interieur, pophymnes en geweldige drankaanbiedingen.

Piano Bar is een mijlpaal in de Praagse Gayscene en is sinds de opening in 1995 een favoriet onder de lokale bevolking en reizigers. De bar is een populaire locatie voor Gayseksuelen die een paar drankjes willen drinken voordat ze naar de grotere en luidere locaties van het gebied gaan. Piano Bar organiseert wekelijkse dragshows en Gaybingo.

Gayhotels in Praag

De beste locatie voor Gayseksuele reizigers die alles willen ontdekken wat Praag te bieden heeft, is het stadscentrum, hier vind je veel van de meest populaire attracties en op loopafstand van de belangrijkste Gayclubs en -locaties van de stad. Veel van de beste en meest populaire hotels zijn ook gunstig gelegen in het stadscentrum en de oude binnenstad.

Leonardo Hotel is een stijlvol en historisch hotel dicht bij het Oude Stadsplein en de Karelsbrug. Gasten kunnen kiezen uit een scala aan kamers en suites, die allemaal zijn ingericht met zorgvuldig uitgekozen antieke stukken uit Praag en omgeving. Gasten kunnen ook ontspannen bij de fontein op de eigen binnenplaats van Hotel Leonardo.

Het biedt een modern verblijf in een werkelijk uniek art deco-gebouw, de Mozaïek Hotel wordt hoog gewaardeerd. Het hotel biedt de keuze uit privékamers of gedeelde slaapzalen, heeft een koel en modern interieur en gasten kunnen volledig gebruik maken van het indrukwekkende dakterras en het adembenemende uitzicht dat er vanaf te zien is.

Verken de oude binnenstad

Zoals de naam al doet vermoeden, is de oude binnenstad van Praag een van de oudste en populaire wijken van de stad. Toeristen komen samen om door de charmante en intieme straten en steegjes te dwalen die bewaard zijn gebleven tot een onberispelijke historische standaard.

Het hart van het gebied is het Oude Stadsplein, de locatie van een aantal belangrijke politieke momenten in de uitgebreide en dynamische geschiedenis van de stad. Het plein is ook de populairste toeristische trekpleister van Praag en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. In 1410 werd de astronomische klok aan het gebied toegevoegd en is nu een wereldwijd herkenningspunt.

Praag

Bezoek de Praagse Burcht

De Praagse Burcht dateert uit ongeveer 880 na Christus toen het werd gebouwd door Prins Bořivoj van de Premyslid-dynastie. Het kasteel is het grootste samenhangende kasteelcomplex ter wereld met een oppervlakte van bijna 70,000 m². De Praagse Burcht, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een groep gebouwen en monumenten die zich uitstrekken over een reeks architectonische stijlen en periodes.

Een van de meest adembenemende gebouwen van de kastelen is de Sint-Vituskathedraal met prachtige glas-in-loodramen en dramatische neogotische architectuur. Het kasteelcomplex is ook de thuisbasis van Golden Lane, waar de Tsjechische schrijver Franz Kafka vele jaren woonde en schreef, blijkbaar aangetrokken door de rustige en ontspannen sfeer op straat.

Het kasteel ligt vlakbij het stadscentrum, is gratis toegankelijk en gasten kunnen genieten van begeleide of audiotours.

Gayrechten in Praag

Tsjechië heeft de meest liberale en respectvolle houding ten opzichte van LGBT + -mensen en -problematiek in Oost-Europa. LGBT + -ers in de Tsjechische Republiek worden echter nog steeds geconfronteerd met aanzienlijke belemmeringen voor gelijkheid en vooruitgang.

Het Gayhuwelijk is illegaal in het land en degenen die een geregistreerd partnerschap aangaan, krijgen dezelfde rechten ontzegd als degenen in legale huwelijken van gemengd geslacht, inclusief geen optie voor gezamenlijk eigendom. Als een gehuwde een geslachtsbevestigingsoperatie wil ondergaan, moet hij eerst het proces van gedwongen scheiding en sterilisatie doorlopen.

Er zijn echter wetten en wettelijke bescherming die discriminatie in welke vorm dan ook op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit verbieden, en haatmisdrijven worden als een verzwarend misdrijf beschouwd.

Lees meer: Dingen om te doen in Praag.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Wat is er vandaag

Meer Gay Travel News, Interviews en Features

De beste rondleidingen in Praag

Bekijk een selectie van tours in Praag van onze partners met gratis annulering 24 uur voordat uw tour begint.

Het beste ervaringen in Praag voor uw reisHaal je gids

Aanbevolen hotels

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel