Weimar

Ontdek Weimar Berlijn

Het leven is een cabaret, ouwe maat

De Weimar-periode duurde van 1918 tot 1933. Na de nederlaag van Duitsland in WO1 trad de keizer af en werd Duitsland gedwongen de volledige verantwoordelijkheid voor de oorlog op zich te nemen. De financiële last leidde tot hyperinflatie, zoals u zich ongetwijfeld van school herinnert. Ondanks de politieke en economische chaos bloeide de Duitse cultuur tijdens de Roaring Twenties.

De cultuur van de Weimar doet denken aan met rook gevulde cabarets, Bauhaus-architectuur, baanbrekende films en 's werelds eerste volwaardige, zichtbare Gayscene. Berlijn was, heel simpel, overspoeld met Gaybars tijdens het Weimar-tijdperk. Het was een decadente tijd waarin sociale en seksuele experimenten aan de orde van de dag waren.

Goodbye To Berlin van Christopher Isherwood, later verfilmd als Cabaret, vat de kinetische energie van Weimar Berlin samen. Berlijn was de meest liberale stad ter wereld. Helaas was het leven geen cabaret - het lied zou ironisch moeten zijn, zie je. Met de opkomst van Hitler in 1933 kwam er een einde aan het Weimar-tijdperk en begon het donkerste hoofdstuk van Duitsland.

Tegenwoordig wordt Berlijn beschouwd als de meest liberale stad van Europa en waarschijnlijk van de wereld. Het zijn zeker de vreemdste steden. De geest van het Weimar-tijdperk heeft het nazi-tijdperk overleefd en bloeit tot op de dag van vandaag. Als er geen Weimar was, zou er geen Berghain zijn.

Denk aan Marlene Dietrich in de Blauwe Engel die Falling In Love Again zingt, of Liza die Money Money Money uithaalt. Dat is de Weimar-cultuur. Slim, ironisch, fatalistisch en bijna onmogelijk chic. Het is die geest die velen van ons naar Berlijn trekt. Die combinatie van hoge cultuur en wild hedonisme. Kun je dus nog steeds sporen van het Weimar-tijdperk in Berlijn zien? Dat kan zeker, Mein Herr. Hier is onze gids voor Weimar Realness in Berlijn.

Berlijn

Babylon-bioscoop

De cinema bloeide in het Weimar-tijdperk. Denk aan de Metropolis van Fritz Lang, Das Cabinet des Dr Caligari en de samenwerkingen van Marlene Dietrich met Josef Von Sternberg. Greta Garbo vertrok zelfs naar Weimar Berlijn om Duitse films te maken voordat ze naar Hollywood verhuisde. De Duitse cinema was gedurende een korte periode de cultureel meest significante, voordat deze door de Amerikaanse cinema werd overschaduwd.

Bezoek de Babylon Cinema nabij Rosa-Luxemburg-Platz. Het opende in 1929 op het hoogtepunt van het Weimar-tijdperk. Het neonbord boven de ingang voert je terug naar het Berlijn van de jaren 1920.

Berlijn

Gaybars in Weimar Berlijn

Naar schatting waren er meer dan 100 Gaybars en clubs in Weimar Berlijn. Er waren veel dragqueens - misschien wel meer dan je vandaag in New York zult vinden. Met zoveel cabaret was het een geweldige tijd voor de podiumkunsten. Drag queens hadden talloze locaties om hun vak aan te scherpen. Gay- en lesbische media floreerden ook. Er waren veel tijdschriften gewijd aan de Gayscene. De joodse arts Magnus Hirschfeld leidde een van de eerste Gayseksuele burgerrechtenbewegingen. Geen enkele stad zou zo'n dynamische Gayscene hebben tot San Francisco in de jaren zeventig. De Gayscene in Weimar herinnert ons eraan dat burgerrechten kunnen worden gewonnen en verloren.

Alle Gayclubs in Weimar waren tijdens de nazi-periode gesloten. U kunt een glimp opvangen van een Gayclub in Weimar in het Eldorado Berlin. De Eldorado is nu een supermarkt. De geest van de Eldorado leeft echter voort. Het bevindt zich op Schöneberg, het hart van de hedendaagse Gayscene in Berlijn.

Das Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung

Das Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung

Bauhaus is de bouwstijl die domineerde in het Weimar-tijdperk. Het Das Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung is de grootste collectie Bauhaus-kunst en -design. De Bauhaus-school uit de jaren twintig was de meest invloedrijke school voor kunst en design in de 1920e eeuw. Je kunt deelnemen aan een Bauhaus-tour en meer te weten komen over de stijl die heeft bijgedragen aan het vormen van Berlijn in het Weimar-tijdperk en vandaag.

Hoofd Kreuzberg

Hoofd Kreuzberg

De Prinzipal Kreuzberg is een bar en cabaret die de geest van het Weimar-tijdperk herscheppen. Je kunt een Burlesque-show zien in de stad die de esthetiek heeft uitgevonden. Dita Von Teese en de Dresden Dolls zijn eigentijdse eerbetoon aan de kinky cabaretstijl die in Weimar Berlijn ontstond. Prinzipal Kreuzberg is een beetje prijzig, maar de moeite waard voor een avondje Berlin Noir.

Brohan-Museum

Brohan-Museum

Het Bröhan-Museum herbergt enkele van de beste Weimar-kunstwerken van Berlijn. Toen de nazi's aan de macht kwamen, verboden ze en vernietigden ze ritueel kunst die ze als afwijkend beschouwden. Veel ervan is gemaakt in het afwijkende Weimar-tijdperk. Het museum heeft een uitstekende collectie Art Deco en Functionalistische schilderijen uit de jaren 20 en 30.

Berlinische Galerie

Misschien wel de meest gevierde kunstgalerie in Berlijn, de Berlinische Galerie is zeker een bezoek waard. Het heeft een uitgebreide selectie moderne kunstwerken. De tentoonstelling 'Kunst in Berlijn 1880-1980' beslaat het Weimar-tijdperk.

Weimar boeken en muziek

Bekijk de Berlijnse verhalen van Christopher Isherwood om je eetlust op te wekken voordat je op reis gaat. De romans en korte verhalen die hij over Weimar Berlin schreef, zijn gebundeld in één boek. Ze omvatten Goodbye to Berlin en Mr. Norris Changes Trains. Deze romans bieden de inzichten van een Gayseksuele Engelse romanschrijver die Berlijn tot zijn thuis maakte in het Weimar-tijdperk. Hij beschrijft de geweldige clubscene en anticipeert op de opkomst van de nazi's.

Ute Lemper is een moderne Duitse zangeres met een wetenschappelijke kennis van de muziek en cultuur van Weimar. Ze verzamelde de beste Weimar-nummers op haar album Berlin Cabaret Songs. Ze nam twee versies van het album op, een in het Duits en een in het Engels. Luister naar haar verbluffende stem en reis terug in de tijd naar de cabaretbars van Weimar Berlin.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Wat is er vandaag

Meer Gay Travel News, Interviews en Features

De beste rondleidingen in Berlijn

Bekijk een selectie van tours in Berlijn van onze partners met gratis annulering 24 uur voordat je tour begint.

Het beste ervaringen in Berlijn voor uw reisHaal je gids

Aanbevolen hotels

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel