Krakow

Dingen om te doen in Krakau

Ontdek de meest charmante stad van Polen

Krakau is een onweerstaanbare stad. De geplaveide straten, historische pleinen en ondergrondse bars geven Krakau een sfeervolle kwaliteit. Krakau heeft het grootste middeleeuwse plein van alle Europese steden. Het eten en drinken is uitstekend. U kunt de lokale keuken ontdekken en ook tal van internationale restaurants. Er zijn ook veel opties voor vegetariërs en veganisten. Bagels zijn uitgevonden in Krakau! Er zijn ook veel cafés met alle koffie-opties waar een hipster uit Brooklyn zich om kan vragen.

Er is zoveel geschiedenis te ontdekken in Krakau. Polen heeft een lange en turbulente geschiedenis achter de rug. Van de Mongoolse invasie tot de nazi-bezetting heeft het vaak zijn onafhankelijkheid verloren en zijn steden met de grond gelijk gemaakt. Veel van de meest historische gebouwen van Krakau hebben de bommen weerstaan ​​en je kunt een glimp opvangen van het Poolse erfgoed terwijl je door de straten dwaalt.

Krakow

Kasteel Wawel

Kasteel Wawel, eeuwenlang de zetel van de Poolse monarchie, is het meest historisch belangrijke gebouwencomplex van Polen. Wawel Hill werd ooit beschouwd als de thuisbasis van een machtige draak - hij woonde in een nabijgelegen grot. Een mythische Poolse prins versloeg uiteindelijk de draak. De eerste historische heerser van Polen gebruikte dit gebied als woning. Vanaf het begin van de Poolse geschiedenis tot 1795 - het jaar waarin het zijn onafhankelijkheid verloor - was de Wawel-heuvel het politieke zwaartepunt in Polen.

Gelegen op de top van een heuvel met uitzicht op de oude stad, is het een uitgestrekt complex van binnenplaatsen, torens en tuinen. U kunt het kasteel, de kathedraal, de staatskamers bezoeken en de kroonjuwelen bekijken. Zelfs als je geen geschiedenisfanaat bent, moet je zeker een bezoek brengen aan Wawel Castle. Alle vorsten van Polen zijn gekroond in de kathedraal.

Krakow

Stare Miasto (oude stad)

Het is opmerkelijk dat veel van Krawkos de verwoesting van WO II overleefden. Vooral Polen werd zwaar getroffen door de Duitse bezetting. Omdat Krakau niet als strategisch belangrijk werd beschouwd, werd het niet zwaar gebombardeerd. De oude stad kan daarom zinvol als een oude stad worden beschouwd. In Warschau moest de "Oude Stad" helemaal opnieuw worden opgebouwd.

De oude binnenstad van Krakau is vol karakter. Veel van de meest historische gebouwen in dit gebied staan ​​op de werelderfgoedlijst van UNESCO, zoals de Mariakerk. Het torent lange tijd uit boven de oude stad. Er wordt gezegd dat een bewaker bij St Mary's de eerste was die het signaal gaf toen de Mongolen binnenvielen.

Je kunt een kroegentocht maken rond Stare Miasto. Omdat de gebouwen zo oud zijn, bevinden sommige zich langs smalle trappen in dromerige kelders.

Kazimierz

Kazimierz, ooit de Joodse wijk van Krakau, werd tijdens WO II met de grond gelijk gemaakt. Tijdens de Sovjettijd werd het beschouwd als het ruigste deel van de stad. Sinds Polen opkwam als een democratie met een groeiende economie, is Kazimierz het coolste deel van de stad geworden. Het heeft een Boheemse sfeer. Je vindt er veel coole bars, cafés en antiekwinkels om te verkennen.

Je kunt veel sporen zien van het joodse erfgoed van Kazimierz. Er zijn verschillende synagogen en het jaarlijkse Joodse Cultuurfestival in de zomer trekt duizenden mensen naar Kazimierz. Dit deel van Krakau is vol karakter en charme. Een goede plek voor een Instagram-momentje.

Gaybars in Krakau

De nieuwste toevoeging aan de Gayscene van Krakau is Club Papuga. Het heeft twee bars en twee dansvloeren. Dit is een goede plek om de lokale Gayscene te verkennen, vooral in het weekend als het erg druk is. Mooi is centraal gelegen en het is een van de beste gay-locaties in Krakau. Het is gastvrij voor toeristen en heeft een relaxte sfeer. Een goede, veilige plek om je gay-avondje uit in Krakau te beginnen.

Polen heeft een reputatie opgebouwd als een van Europa's minst Gayvriendelijke landen. Het is een sociaal conservatief land. Het is echter onwaarschijnlijk dat toeristen problemen zullen tegenkomen in Krakau. Openbare uitingen van genegenheid zijn misschien niet verstandig als je niet in een Gaybar bent.

Schindler's Factory

De littekens van het verleden zijn overal in Polen. Ze verklaren voor een groot deel de strijd van Polen om gelijke tred te houden met Gayrechten in Europa. Iedereen heeft de film Schindler's List gezien - of weet in ieder geval waar die over gaat. Oscar Schindler heeft bestaan. De fabriek die hij in 1939 overnam, staat in Krakau en je kunt hem vandaag bezoeken. Je kunt zijn bureau zien en leren hoe hij de figuren manipuleerde om de levens van joodse kinderen te redden van de nazi's.

Bezoek Auschwitz

Het is geen prettige reis, maar het is iets dat iedereen eens in zijn leven zou moeten zien. Met de trein ben je vanuit Krakau in tien minuten in Auschwitz. Hier speelde het donkerste hoofdstuk van Polen en Europa zich af in de jaren veertig. U kunt deelnemen aan een rondleiding en meer te weten komen over wat er in Auschwitz is gebeurd. Er wordt gezegd dat de vogels niet zingen rond Auschwitz.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

De beste rondleidingen in Krakau

Bekijk een selectie van tours in Krakau van onze partners met gratis annulering 24 uur voordat uw tour begint.

Het beste ervaringen in Krakow voor uw reisHaal je gids

Aanbevolen hotels

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel