Dingen om te doen in Warschau

Dingen om te doen in Warschau

Wat te doen in de Poolse hoofdstad

De hoofdstad van Polen heeft veel meegemaakt. Het heeft echter nooit zijn verleden laten bepalen dat het huidige en moderne Warschau een opwindende en levendige plek is om te bezoeken. De stad is al eeuwenlang de thuisbasis van de Poolse koninklijke familie en heeft veel open groene ruimtes die ooit waren gewijd aan de heersende klasse en nu bruisende activiteiten zijn.

Warschau stond in het centrum van enkele van de donkerste momenten uit de geschiedenis en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna verwoest. Wat tijdens de oorlog werd beschadigd, is herbouwd of bewaard in een van de vele musea en culturele locaties die zijn gewijd aan het tonen van het onrustige verleden van de stad. Van de ontroerende ervaring van het POLIN Museum van de Geschiedenis van Poolse Joden tot het verkennen van de legendarische Chopin, er is iets te ontdekken voor elke nieuwsgierige Gayreiziger.

Nog steeds doet denken aan het Sovjetbolwerk dat Warschau ooit was, de LGBT + -rechten in de stad en Polen ontbreken over het algemeen nog steeds, en degenen die zich buiten de cisgender identificeren, heteroseksuele dozen worden vaak geconfronteerd met vervolging en onderdrukking. In 2021 verklaarde een derde van Polen zichzelf "LGBT-vrij". Uit vervolging stijgt echter de trots, en de Gayscene van de stad is er een van gemeenschap en veerkracht, en de afgelopen jaren zijn er in de stad een aantal nieuwe Gaybars en clubs verschenen.

 

Dingen om te doen in Warschau

 

 

Koninklijk kasteel

 

Een van de eerste doelen van de Duitse bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 17 september 1939 werd het Koninklijk Kasteel van Warschau in vlammen gehuld. Het personeel en de curatoren haastten zich om de meest waardevolle kunstwerken van de muren van het paleis te redden, en dankzij hun moed kunnen veel van de originele schatten nog steeds worden bekeken. Na verdere schade tijdens de Opstand van Warschau in 1944, werd het gebouw in 1971 volledig gereconstrueerd.

Tegenwoordig markeert de imposante klokkentoren die oprijst uit het Koninklijk Paleis de ingang van de historische oude binnenstad van de stad. Binnen in het paleis bevindt zich een van de beste musea van Polen met een indrukwekkende collectie geborgen en gekochte kunstwerken van onder meer Rembrandt en Bernard Bellotto.

 

Gay nachtleven

 

Warschau is misschien wel de meest liberale stad van Polen, maar de Gaycultuur en -gemeenschap worden meestal achter de gesloten deuren van de Gaybars en -clubs van de stad gehouden. De scene in Warschau is discreet en hoewel Gayclubs zichzelf misschien niet duidelijk adverteren, is de trots en vreugde van de lokale LGBT + -gemeenschap eenmaal voelbaar. Gayfeesten en pop-upevenementen zijn net zo populair als clubs met vaste locaties, dus kijk zeker wat er gebeurt voordat je de stad bezoekt.

Club Galeria is de populairste Gayclub van Warschau en is de ideale plek om een ​​dragshow bij te wonen en je te mengen met de plaatselijke Gaygemeenschap. De club is de thuisbasis van een uitgestrekte dansvloer, meerdere bars en VIP-ruimtes, waar de grootste namen van het land op het gebied van drag optreden. Vaak met topless dansers en cabaretacts, die routinematig grote menigten trekken. Club Galeria is elke avond van de week geopend, behalve op maandag, en is een geweldige plek om de Gayscene van Warschau te ontdekken.

De stad herbergt een selectie Gay-locaties die verspreid zijn over de straten en enkele van de beste clubs en bars zijn onder meer Revolutie, Luzztro, Plan B en Ramona

 

Warschau

 

 

POLIN

 

Het Museum van de Geschiedenis van Poolse Joden is een van de meest ontnuchterende en ontroerende ervaringen die er in Warschau zijn opgedaan en was het eerste publiek-private partnerschap gewijd aan de geschiedenis van Joodse mensen in Polen. POLIN, gelegen in het centrum van de stad, documenteert meer dan 1000 jaar geschiedenis en de grote scheur aan de buitenkant van het gebouw is symbolisch voor de geschiedenis van Poolse joden die verloren zijn gegaan tijdens de holocaust.

Eenmaal binnen kun je op eigen gelegenheid of met een gids door het museum toeren, dit laatste heeft de voorkeur van gasten die dieper in de geschiedenis willen duiken of voor gasten die niet hun moedertaal Engels of Pools zijn. Een reeks tentoonstellingen, interactieve displays en films vertellen over de cultuur, geschiedenis en uiteindelijk de vervolging van de Joodse gemeenschap in Polen. Vlakbij vind je een monument voor Jan Karski, een leider van het Poolse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Wedel-fabriek

 

Het chocoladebedrijf Wedel opende voor het eerst zijn fabrieksdeuren in 1851 en nu zijn zijn gezellige en karakteristieke chocoladecafés te vinden in de meeste grote steden in Polen. Er zijn 7 Wedel-cafés in Warschau, maar de meest populaire is op de plaats van de oorspronkelijke Wedel-fabriek. Hier kunnen bezoekers het oude pand verkennen en de geschiedenis van het bedrijf en de unieke relatie met chocolade ontdekken.

Het café dat grenst aan de fabriek is een stijlvolle en weelderige locatie, met hoge plafonds, donkere houten pilaren en authentieke serveeretiquette. Het menu bij Wedel is erg indrukwekkend en u kunt genieten van een scala aan chocoladetraktaties, van met alcohol doordrenkte truffels tot rijke chocolademelk en elke denkbare ijssmaak. Voor zoetekauwen is de Wedelfabriek en -café een onmisbare attractie.

 

Dingen om te doen in Warschau

 

 

Paleis van Cultuur en Wetenschap

 

Het Paleis van Cultuur en Wetenschap torent hoog boven de straten van Warschau uit en lijkt op de sierlijke en decoratieve broer of zus van een van de wolkenkrabbers van Manhattans.Het is het hoogste gebouw in Warschau en een iconische en symbolische culturele instelling. Het werd in 1955 onder leiding van Stalin geopend als "een geschenk aan Polen van het Poolse volk". Het interieur van het gebouw is enorm en beschikt over veel uitgebreide kamers en evenementenruimtes. Elk jaar worden hier talloze kunsttentoonstellingen, concerten en gedenktekens gehouden.

Beklim de torenhoge structuur om het observatiedek op de 30e verdieping te bereiken, waar je wordt getrakteerd op een ongeëvenaard panoramisch uitzicht over de gevarieerde en unieke skyline van Warschau. Bezoekers kunnen ook de sculpturen bekijken van socialistische leiders uit het Sovjet-tijdperk die de bogen van de buitenkant van het gebouw bezetten.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Wat is er vandaag

De beste rondleidingen in Warschau

Blader door een selectie van tours in Warschau van onze partners met gratis annulering 24 uur voordat uw tour begint.

Het beste ervaringen in Warschau voor uw reisHaal je gids

Aanbevolen hotels

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel