Gay Boekarest · Stadsgids

Gay Boekarest · Stadsgids

Bent u van plan om Boekarest te bezoeken? Dan is onze gay Bucharest City Guide-pagina iets voor jou.

 

Boekarest | Bucureşti

De hoofdstad en grootste stad van Roemenië. Boekarest heeft ongeveer 2 miljoen inwoners en is daarmee de zesde stad van de Europese Unie.

Beroemd de residentie van Vlad de Spietser, de geschiedenis van Boekarest is even turbulent als interessant. Dit wordt weerspiegeld in de architectuur, aangezien traditionele Ottomaanse religieuze gebouwen strijden om aandacht met prachtige art nouveau-gebouwen, terwijl communistische wangedrochten een lust voor het oog zijn voor iedereen.

Vergeleken met andere Oost-Europese hoofdsteden heeft Boekarest nog steeds een beetje een slechte reputatie (misschien voel je je ongemakkelijk bij het niveau van dakloosheid van kinderen). Dit betekent niet dat je het moet missen, want het heeft een uitstekend nachtleven en culturele activiteiten voor elk wat wils.

 

Gayrechten in Roemenië

Zoals veel ex-communistische staten, is de houding ten opzichte van Gayseksualiteit nogal conservatief en dit komt tot uiting in de wet. Ondanks een gelijke meerderjarigheid en wetten tegen haatmisdrijven, is er geen erkenning van Gayseksuele relaties. Er zijn echter geen specifieke wetten met betrekking tot de oriëntatie van adoptieouders.

In grote steden als Boekarest en Cluj-Napoca, vind je enkele gay-locaties; maar in meer provinciale gebieden zijn ze bijna onbestaande. De houding in de steden is over het algemeen meer accepterend. Discretie en het vermijden van openbare uitingen van genegenheid worden echter geadviseerd.

 

Gayscene

Ondanks zijn omvang heeft Boekarest er maar heel weinig gay-locaties, hoewel Gay-toeristen genoeg activiteiten zullen vinden om hun tijd te besteden. Het hippe Floreasca-gebied, hoewel niet Gayspecifiek, heeft een brede selectie van LGBT-vriendelijke bars, die allemaal schijnbaar in competitie zijn om te zien wie de meest eigenzinnige kan zijn.

Een jaarlijks LGBT Pride-festival vindt plaats eind mei en begin juni. Het evenement wordt op grote schaal bezocht door politici en beroemdheden (zowel lokaal als internationaal). Zoals bij veel Oost-Europese Pride-evenementen, is er een opmerkelijk contingent van tegendemonstranten.

 

Naar Boekarest gaan

Met het vliegtuig

De internationale luchthaven Boekarest Henri Coandă (OTP) ligt op 16 km van het centrum en is de drukste luchthaven van Roemenië. Het is de hub voor de nationale luchtvaartmaatschappij TAROM en wordt goed bediend door budgetmaatschappijen naar bestemmingen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Er zijn seizoensgebonden vluchten naar Canada.

De lijnen 780 en 783 Express verbinden de luchthaven met het stadscentrum. Hoewel kaartjes goedkoop zijn (3.5 lei voor enkele reis), zijn de reistijden ongeveer een uur en is bagageruimte schaars. De 783-service is 's nachts actief met elke 40 minuten een service.

De Henri Coanda Express-trein verbindt de luchthaven met Gara de Nord. Het is een uurdienst en u moet in eerste instantie een shuttlebus nemen van de luchthaven naar het station. Een enkele reis kost 6.8 lei en de reistijd is ongeveer 50 minuten.

Er kunnen taxi's worden genomen vanaf de luchthaventerminal, maar houd je hoofd erbij, zelfs bij de officiële taxibedrijven. Elektronische kiosken met aanraakscherm in de terminal zijn de veiligste manier om een ​​taxi te regelen (houd je bon altijd bij je), en een rit naar het centrum kost ongeveer 30-50 lei.

Met de trein

Gara de Nord is het centraal station van de stad. Het biedt diensten in heel Roemenië en naar bestemmingen in heel Europa, waaronder Moskou, Wenen, Venetië en Istanbul. Het station zelf is behoorlijk vervallen en trekt op zijn zachtst gezegd een aantal kleurrijke personages aan, dus het is het beste om hier niet te lang te blijven hangen.

Met de bus

Als je tijd te doden hebt en het niet erg vindt om met de bus te reizen, Boekarest is goed verbonden met andere Europese bestemmingen per bus. De reistijden zijn lang, maar de prijzen zijn laag. Dat gezegd hebbende, als ze ruim van tevoren worden geboekt, kunnen vluchten met de budgetmaatschappijen relatief laag zijn.

 

Verplaatsingen in Boekarest

Te voet

Vanwege de grote omvang en het inconsistente esthetische uiterlijk van Boekarest, is reizen te voet misschien niet de beste manier om de stad te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn niet geconcentreerd in één gebied, dus u zult waarschijnlijk het openbaar vervoer tussen bezienswaardigheden moeten nemen.

Met de metro

Het metrosysteem van Boekarest heeft 4 lijnen en bestrijkt een groot stedelijk gebied; er zijn echter weinig haltes in het stadscentrum zelf. Ticketprijzen zijn goedkoop vanaf 5 lei voor 2 reisreizen en reistijden zijn snel. Pas op voor zakkenrollers, hoewel ze hier zeldzamer zijn dan in de bussen.

Met de bus, tram en trolleybus

Er is een uitgebreid netwerk van bus-, tram- en trolleybushaltes met een halte op bijna elke hoek. Deze diensten kunnen erg druk worden, maar kaartjes zijn erg goedkoop (dagpassen zijn 8 lei). Nachtbussen zijn beschikbaar, die elk half uur na 1 uur en elk uur tussen 1 uur en 5 uur rijden.

Met de taxi

Er zijn veel taxibedrijven in Boekarest, maar zorg ervoor dat u in een officiële taxi stapt. Officiële taxibedrijven moeten tarieven op hun ramen hebben staan ​​en per meter gaan (er kunnen echter extra kosten in rekening worden gebracht als u buiten de stadsgrenzen reist). Veel lokale bewoners gebruiken UBER om zich te verplaatsen.

 

Waar te verblijven in Boekarest

Voor onze lijst met aanbevolen hotels voor Gay-toeristen, bezoek de Gay Boekarest Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Parlementspaleis - het grootste parlementsgebouw ter wereld en een belangrijke herinnering aan het communistische verleden van Boekarest. Parliament Palace werd in 1984 gebouwd voor de communistische dictator Nicolae Ceauşescu. Het gebouw heeft 12 verdiepingen en maar liefst 31,000 kamers.

Village Museum - een openluchtmuseum gewijd aan de traditionele Roemeense manier van leven. Dit museum heeft meer dan 3oo gebouwen met exposities uit het hele land. Het organiseert ook het hele jaar door verschillende evenementen.

plein van de revolutie - oorspronkelijk bekend als Palace Square, was dit plein de locatie van massale protesten toen Ceauşescu zijn laatste toespraak tot de natie hield. Bij de daaropvolgende revolutie in 1989 kreeg het plein een nieuwe naam om het einde van zijn dictatuur te vieren.

Arcul de Triumf - deze triomfboog werd ingehuldigd in 1936, hoewel er al sinds 1878 andere bogen op deze plek stonden. Hij is gelegen in het noordelijke deel van de stad.

Stavropoleos klooster - gebouwd in 1724, dit kerkgebouw is een prachtig voorbeeld van de Brâncovenesc bouwstijl die uniek is voor Roemenië.

Het Nationaal Kunstmuseum van Roemenië - gelegen in een vleugel van het Parlementspaleis, volgt dit museum de evolutie van de Roemeense kunst. De collectie omvat zeldzame kunstwerken die teruggaan tot de 14e eeuw.

Lipscani - het oude stadscentrum. Vroeger waren hier de handelslieden van de stad actief. Tegenwoordig dwalen toeristen door deze geplaveide straten, aangetrokken door de ruime keuze aan restaurants en luxe boetiekjes.

Obor-markt - een traditionele markt met veel karakter. Verwacht eten te vinden (extreem goedkoop) en een breed assortiment snuisterijen.

Kitsch-museum - een kleurrijk museum dat het beste op het gebied van decoratieve kunstvoorwerpen uit de Roemeense kitsch viert. Een kampalternatief voor meer bedompte musea.

 

Wanneer bezoeken

Net als veel Oost-Europa kent Roemenië hete zomers en koude winters. Soms kan de temperatuur in de wintermaanden onder de -20 ° C dalen. Het is het beste om april tot juni of september tot begin oktober te bezoeken. De stad is in de zomermaanden drukker maar niet beklemmend.

Afgezien van het jaarlijkse Pride-festival, zijn er het hele jaar door een breed scala aan festivals en evenementen gepland. Eind maart is het Jazz in Church festival en de Paasmarkt is buitengewoon populair. Het EuropaFest van mei brengt muzikanten uit de meest uiteenlopende genres naar de stad.

 

Visa

Roemenië valt nog niet onder het Europese Schengen-visumgebied. Het is echter bezig dit mogelijk te maken. Het heeft een gratis reisovereenkomst met andere EU-landen.

Als u van buiten de Europese Unie reist, controleer dan voor vertrek welke (eventuele) visa u moet aanschaffen.

 

Geld

Roemenië maakt geen deel uit van de eurozone. De Roemeense munteenheid is de leu (ook wel RON genoemd). Euro's worden hier over het algemeen niet geaccepteerd, dus zorg ervoor dat u de juiste valuta heeft.

Geldautomaten zijn overal in de stad te vinden, maar wees discreet bij het tellen van geld, want het is bekend dat zakkenrollers hier rondhangen. De meeste grote winkels, restaurants en hotels accepteren kaartbetalingen van de meeste providers.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.