Gay Basel · Stadsgids

Gay Basel · Stadsgids

Eerste bezoek aan Basel? Dan is onze Gay Basel City Guide iets voor jou.

Bazel

De op twee na grootste stad van Zwitserland en gelegen op de grens van zowel Frankrijk als Duitsland. Basel is de thuisbasis van iets minder dan 200,000 mensen, maar heeft pendelaars die over de nabijgelegen grenzen wonen.

Historisch gezien een deel van Romeins Gallië, werd Bazel een Germaanse stad in de 5e eeuw na Christus. In 1459 was paus Pius II eigenaar van de universiteit van Basel en de grafische industrie kwam rond dezelfde tijd naar Basel van discipelen van Gutenberg. Door de geschiedenis heen stond het bekend als een ontmoetingsplaats voor internationale congressen en ondertekende verdragen.

Tegenwoordig staat Basel bekend om zijn vele musea met zijn Kunstmuseum, opgericht in 1661, de eerste openbaar toegankelijke kunstcollectie ter wereld. Het staat ook bekend als een educatief centrum, met de Universiteit van Basel als oudste in Zwitserland. Net als andere Zwitserse steden wordt Bazel hoog gewaardeerd op het gebied van kwaliteit van leven.

 

Gayrechten in Zwitserland

Kijk voor Gayrechten in Zwitserland op onze Gay Zurich City Guide-pagina.

 

Gayscene

Hoewel Zürich de Gayhoofdstad van Zwitserland is, heeft Basel een bescheiden maar gastvrije Gayscene, mede gedreven door de jeugdige studentenpopulatie. Ondanks dat het maar beperkt is specifiek Gay-locaties alle bars en clubs verwelkomen Gayseksuele klanten.

Hoewel de stad zelf geen pride-festival heeft, roteert het nationale gay pride-festival tussen de steden en wordt in 2018 in Basel gehouden. Er is echter het Queersicht Festival, een LGBTI-filmfestival dat elk jaar in november wordt gehouden.

 

Hoe kom je

Met het vliegtuig

EuroAirport Bazel Mulhouse Freiburg (MLH, BSL, EAP) ligt 3.5 km ten noordwesten van Basel, maar bedient ook Mulhouse in Frankrijk en Freiburg in Duitsland. Het bevindt zich in Frankrijk, maar wordt beheerd door Zwitserse en Franse autoriteiten. Het is goed verbonden met luchthavens in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten met een seizoensgebonden verbinding naar Montreal.

Buslijn 50 brengt u naar het stadscentrum van Basel en kan worden gekocht bij een automaat in de Zwitserse aankomsthal. U moet een reispas voor 2 zones aanschaffen die 3.80 CHF zou moeten kosten (u kunt het equivalent in euro's betalen). De rit duurt ongeveer 20 minuten en is geldig op elke verbinding die u naar uw eindbestemming neemt.

Taxi's kunnen worden genomen vanuit de Zwitserse aankomsthal, maar ze zijn een stuk duurder dan het openbaar vervoer. Een taxi kost ongeveer 50 CHF met een reistijd van ongeveer 20 minuten. Autohuur is beschikbaar vanaf de luchthaven.

Met de trein

Basel heeft twee grote treinstations die beide goed verbonden zijn met bestemmingen in Europa. Hoewel Mulhouse gemakkelijk verbinding kan maken met bestemmingen in Frankrijk, zijn er directe verbindingen naar Berlijn, Brussel, Frankfurt, Luxemburg en Milaan. Nachtdiensten rijden naar Praag, Kopenhagen en Moskou via Warschau en Minsk.

Per boot

Bern ligt aan de Rijn en is een populaire bestemming voor riviercruises. Velen beginnen in Amsterdam en gaan naar beneden, maar deze hebben de neiging vrij duur te zijn.

 

Zich verplaatsen in Basel

Te voet

Het oude Basel zelf is vrij compact en grotendeels autovrij, waardoor reizen te voet een zeer goede manier is om de bezienswaardigheden van Basel te bekijken. Sommige straten kunnen echter behoorlijk steil zijn, dus het kan na een tijdje behoorlijk vermoeiend worden om door de stad te navigeren.

Met het openbaar vervoer

Bazel heeft een goede verbinding van zowel trams als bussen die schoon, efficiënt en (bijna altijd) op tijd zijn. Alle hotels en hostels in Bazel bieden u een mobiliteitspas waarmee u tijdens uw verblijf gratis kunt reizen op het vervoersnetwerk. Anders beginnen singles bij 3.40 CHF en zijn dagpassen 8 CHF.

De diensten rijden tussen 5.30 uur en middernacht, met beperkte nachtbusdiensten tussen 1 en 4 uur. Overdag rijden de diensten elke 7.5 minuten, oplopend tot 15 minuten 's avonds (elke 10 minuten op zondag). Ticketinspecteurs werken op het netwerk.

Per boot

Een populaire manier voor toeristen om de Rijn over te steken, is met kleine boten die bekend staan ​​als Fähri. Enkele reizen beginnen bij 1.60 CHF.

 

Waar te verblijven in Basel

Voor de laatste hotelkortingen in Basel, kijk op de Basel Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Kunstmuseum - de oudste kunstgalerij ter wereld en de grootste en belangrijkste openbare kunstcollectie in Zwitserland. Hier vindt u werken die zich uitstrekken van de Renaissance tot de moderne tijd met werken van Andy Warhol die de ruimte delen met Rembrandt.

Münster - een van de belangrijkste erfgoedsites in Zwitserland. Deze iconische zandstenen minster is een indrukwekkende samensmelting van zowel gotische als romaanse architectuur.

Marktplaats - hier verkopen lokale verkopers elke dag verse producten, gebak en bloemen (meer verkopers op zaterdag) en het is een geweldige plek om een ​​hapje te eten of een souvenir te kopen.

Cartoonmuseum - klein museum gewijd aan tekenfilms en kariacturen van beroemde mensen en beroemdheden. Wellicht vind je hier iemand die je herkent.

Theater Bazel - de stadsschouwburg in Bazel en een toevluchtsoord voor de kunsten ballet, opera, klassieke muziek en drama.

Dierentuin Bazel - de oudste dierentuin van Zwitserland en de op één na meest bezochte attractie van Zwitserland. In de herfst van 2016 werd een gloednieuw olifantenverblijf geopend en tegen 2019 zou de dierentuin zijn eerste oceanarium moeten hebben.

 

Wanneer bezoeken

Basel is de warmste plaats van Zwitserland, wat betekent dat de winters milder zijn dan in andere delen van het land, maar de zomers kunnen ondraaglijk heet zijn. Mei is de natste maand, maar dit wordt beter tegen het einde van mei, wat in combinatie met juni en de vroege herfst de beste weersomstandigheden zijn om Basel te bezoeken.

Basel heeft een goede selectie van evenementen en festivals die het hele jaar door worden gehouden om bezoekers van de stad te interesseren. De kerstmarkten zijn de grootste van Zwitserland en trekken zowel veel lokale bewoners als toeristen aan. Het Fasnacht-festival wordt elke Aswoensdag gehouden en heeft een carnavaleske sfeer.

 

Visa

Zwitserland valt binnen het Schengen-visumgebied. Als u van buiten Europa reist, moet u controleren of u een Schengenvisum nodig heeft.

 

Geld

De Zwitserse munteenheid is de Zwitserse Frank (CHF). De prijzen in Zwitserland zijn over het algemeen veel hoger dan in andere delen van Europa.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.