Gay Luxemburg · Stadsgids

Gay Luxemburg · Stadsgids

Eerste keer in Luxemburg? Dan kan onze Gay-reisgids voor Luxemburg je helpen om van A tot Z te komen.

De kazematten van Luxemburg

 

Luxemburg | Lëtzebuerg

Een geheel door land omgeven land in het hart van West-Europa. Luxemburg is een van de dunst bevolkte landen van Europa met meer dan 500,000 inwoners. Ongeveer een vijfde van de bevolking woont in de hoofdstad Luxemburg Stad.

Het Luxemburg dat we vandaag kennen, ontstond voor het eerst in 963 toen graaf Siegfriend I oude Romeinse vestingwerken bovenop een klif verwierf. Het Huis van Luxemburg bracht 4 Heilige Roomse Rijken voort en maakte zelfs deel uit van het Keizerrijk van Napoleon. Zijn neutraliteit werd in beide wereldoorlogen geschonden door het Duitse leger binnen te vallen.

Tegenwoordig is de stad Luxemburg een van de drie officiële hoofdsteden van de Europese Unie en is het de thuisbasis van onder andere het Europese Hof van Justitie. Het staat bekend als een financieel centrum en er is veel geïnvesteerd om van het land een kenniscentrum te maken. Toeristen voelen zich aangetrokken tot de cultuur van de hoofdstad en het prachtige landschap.

 

Gayrechten in Luxemburg

In 2013 kozen de inwoners van Luxemburg de openlijk Gayseksuele Xavier Bettel tot premier. Luxemburg is een tolerant land waar Gayseksuele activiteiten legaal zijn sinds 1974. Het huwelijks- en adoptierecht werd in 2015 vastgelegd in de wet en er zijn uitgebreide juridische beschermingen om discriminatie te voorkomen.

De houding van het publiek tegenover Gayseksualiteit is over het algemeen gunstig en volgens Eurobarometer-enquêtes ligt de publieke opinie ruim boven het Europese gemiddelde. Buiten de stad Luxemburg vind je geen officiële of georganiseerde Gayscene, maar wie buiten de stad reist, zal geen problemen ondervinden.

 

Gayscene

De Gayscene van Luxemburg is geconcentreerd in de hoofdstad. Ondanks zijn kleine formaat zijn er een handvol Gaybars, dansclubs en feesten die voor Gayseksuele klanten zorgen. In tegenstelling tot andere hoofdsteden heeft Luxemburg-stad geen specifiek Gaybuurt, maar Gayseksuele bezoekers zijn welkom in vrijwel alle bars in de stad.

Begin juli is er een jaarlijks Pride-festival dat bezoekers uit het hele land en daarbuiten trekt. Georganiseerd door de Rosa Lëtzebuerg-organisatie, is het gebruikelijk om lokale beroemdheden en politici te zien deelnemen aan de parade.

 

Naar Luxemburg reizen

Met het vliegtuig

Luxembourg Airport (LUX) is de enige internationale luchthaven van het land en ligt op 6 km van de stad Luxemburg. Het is goed verbonden met bestemmingen in Europa en Noord-Afrika en is de hub voor nationale luchtvaartmaatschappij Luxair.

Bussen 16 en 29 rijden van de luchthaven naar het centraal station van de stad Luxemburg. De diensten rijden overdag van ongeveer 5 uur tot middernacht ongeveer elke 10 minuten (20-30 minuten in het weekend) en duren ongeveer 25 minuten. Tickets voor korte ritten kosten € 2 en zijn te koop bij een ticketautomaat voor de terminal.

Taxi's kunnen voor de terminal worden aangehouden en brengen u in ongeveer 10-15 minuten naar het centraal station. Overdag kosten deze ongeveer € 20-25, afhankelijk van het verkeer, maar houd er rekening mee dat er een nacht- en zondagstoeslag is die extra kosten met zich meebrengt. Het is mogelijk om vooraf taxi's te reserveren om kosten te besparen en wachtrijen te voorkomen.

Met de trein

Het treinstation van Luxemburg is het drukste treinstation van Luxemburg en vormt het hart van het nationale spoorwegnet. Het biedt directe verbindingen met het aangrenzende Frankrijk, België, Zwitserland en Duitsland, die verdere verbindingen bieden met het grotere Europese spoorwegnet.

 

Door Luxemburg reizen

Met het openbaar vervoer

Lokale treinen en bussen brengen u voor een lage prijs door het hele land. Enkele reizen van maximaal 2 uur beginnen bij € 2 met dagtickets voor het hele netwerk van € 4. Zelfs kleine dorpen zijn goed met elkaar verbonden, waarbij de meeste dorpen minstens één uurdienst hebben. Zaterdagen worden als een werkdag geteld, maar zondagsdiensten zijn gebruikelijk. Het meeste openbaar vervoer binnen Luxemburg is gratis.

Behalve wandelen, zijn bussen de beste manier om de stad Luxemburg zelf te verkennen. Alle buslijnen in de stad passeren het centrale busstation, met een beperkte nachtbusdienst.

Met de auto

Auto's kunnen worden gehuurd op de luchthaven, waar alle grote bedrijven aanwezig zijn. Autorijden is een goede manier om het platteland en de dorpen in je eigen tempo te verkennen, terwijl je ook nog eens een fantastisch landschap hebt. Om een ​​auto te huren, moet u ouder zijn dan 23 jaar (jonger dan 25 jaar kan een toeslag in rekening worden gebracht) en minimaal een jaar in het bezit zijn van uw rijbewijs.

Er zijn tal van taxistandplaatsen in de stad Luxemburg en het is de moeite waard om op te letten waar deze zich bevinden (aankomen vanaf de straat kan moeilijk zijn). Het kan soms beter zijn om van tevoren te bestellen, maar houd er rekening mee dat er een toeslag van 10% geldt tussen 10:6 en 25:XNUMX uur en een verhoging van XNUMX% op zon- en feestdagen.

 

Waar te verblijven in Luxemburg

De stad Luxemburg heeft een ruime keuze aan hotels voor elk budget. Bezoek de Luxemburg Hotels pagina voor de laatste hoteldeals.

 

Dingen om te zien en te doen

in de stad Luxemburg

De Kazematten Bock - De plaats waar het eerste kasteel van Luxemburg stond. Deze 18e-eeuwse vestingwerken en het omliggende gebied staan ​​op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De oude stad - het autovrije historische hart van Luxemburg. Hier vindt u een ruime keuze aan winkels, restaurants en bars, maar de prijzen kunnen hoog zijn.

Luxemburgse Amerikaanse begraafplaats en monument uit de Tweede Wereldoorlog - gelegen ten oosten van de stad, dit is de laatste rustplaats van meer dan 5000 Amerikaanse militairen die verloren zijn gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is de laatste rustplaats van de legendarische generaal George Patton.

MUDAM - ontworpen door IM Pei (de man die de piramide in het Louvre ontwierp), dit is een fantastisch museum voor moderne kunst. In het laagseizoen raakt het museum behoorlijk leeg, zodat u in alle rust kunt genieten van kunstwerken van Marina Abramovic en Wolfgang Tillmans.

buiten de stad Luxemburg

Echternach - De oudste stad van Luxemburg en dicht bij de Duitse grens. Het klooster gesticht in 698 is de belangrijkste attractie van de stad, maar het is ook erg leuk om de kronkelende straatjes te verkennen en te eten en drinken in de vele bars en restaurants.

Vianden - een sprookjesdorp dat lijkt alsof het is gemaakt voor fotomomenten. De hoofdattractie is het kasteel op de heuveltop, dat in de zomer een gevarieerd evenementenprogramma biedt. De auteur Victor Hugo heeft hier ook enige tijd doorgebracht, dus er is een klein museum aan hem gewijd.

 

Wanneer bezoeken

De winters zijn koud en de zomers zijn heet met extreme temperaturen van -15 ° C, en temperaturen ver boven de 30 ° C zijn niet ongehoord. Veel toeristen uit aangrenzende landen zwermen het land tijdens de zomermaanden, en Luxemburg-stad kan erg druk worden. De lente en vroege herfst zijn aangenaam en niet te druk.

In Luxemburg vinden het hele jaar door verschillende festivals en evenementen plaats. De vreugdevuren van Buergbrennen vinden plaats op de eerste zondag van de vasten om het einde van de winter en het begin van de lente te vieren, terwijl de dansprocessie van Echternach, gehouden op Pinksterdinsdag, veel mensen door de stad laat dansen. De maand oktober staat bekend om de wijnfeesten.

 

Visa

Luxemburg valt binnen het Europese Schengen-visumgebied. Als u van buiten Europa reist, controleer dan of u een Schengenvisum nodig heeft.

 

Geld

Luxemburg is lid van de eurozone. Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar en grote kaarten worden op de meeste plaatsen geaccepteerd. Het is altijd handig om wat contant geld bij je te hebben, aangezien kleinere locaties mogelijk geen kaart accepteren.

 

Andere nuttige informatie

Luxemburg is een drietalig land, waarbij de taal afhankelijk is van de context. Luxemburgs is de nationale taal en wordt gebruikt in omroepmedia. Duits is de taal van scholen, de pers en de kerk.

Frans is de meest voorkomende taal en wordt door de overheid gebruikt; Engels wordt echter veel gesproken in toeristische gebieden.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel