Taiwan · Landengids

Taiwan · Landengids

Plan je een reis naar Taiwan? Dan helpt onze gay Taiwan-gidspagina je om het meeste uit je bezoek te halen.

Taipei stadsgezicht

Taiwan 臺灣

Taiwan ligt voor de zuidoostkust van het vasteland van China. Het is een van de meest bevolkte eilanden ter wereld, met meer dan 23 miljoen inwoners.

Het eiland heeft ook een aantal prachtige locaties, met steile heuvels, kustlijnen, bossen en andere natuurlijke landschappen.

Taiwan is het centrum van de Chinese popcultuur en staat bekend om zijn grote entertainmentindustrie en uitstekend eten. Het land scoort hoog op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, economische vrijheid en mensenrechtenbeweging.

Het eiland is verdeeld in 5 grote regio's:

  • Noord-Taiwan (inclusief Taipei) - thuisbasis van de hoofdstad, de belangrijkste luchthaven en het technologiecentrum van Taipei.
  • Centraal Taiwan (inclusief Taichung) - biedt een schilderachtig uitzicht op bergen, meren en nationale parken.
  • Oost-Taiwan (inclusief Hualien en Taitung) - bergachtig gebied met prachtige landschappen.
  • Zuid-Taiwan (inclusief Kaohsiung en Tainan) - een tropische regio met stranden en palmbomen.
  • Outlying Islands - een paar kleine eilanden die populaire bestemmingen zijn bij de lokale bevolking.

Enkele van de belangrijkste steden in Taiwan:

  • Taipei - hoofdstad en commercieel en cultureel centrum.
  • Hualien - een van de mooiste steden van het eiland, vlakbij de Taroko-kloof.
  • Kaohsiung - De op een na grootste stad van Taiwan met een zeer drukke zeehaven.
  • Taichung - de op twee na grootste stad van Taiwan, met veel interessante culturele bezienswaardigheden en activiteiten.
  • Tainan - De oudste stad en voormalige hoofdstad van Taiwan, bekend om zijn historische gebouwen.

 

Gayrechten in Taiwan

Taiwan is een van de meest vooruitstrevende landen in Azië. Persoonlijke seksuele activiteit van hetzelfde geslacht met wederzijds goedvinden is legaal. Discriminatie van seksuele geaardheid in het onderwijs werd in 2003 verboden. In 2007 keurde de wetgevende Yuan een wet goed die discriminatie op grond van seksuele geaardheid op het werk verbiedt. In 2003 werd wetgeving voorgesteld om huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht toe te staan, maar deze stuitte op tegenstand en er werd geen vooruitgang geboekt.

Er worden regelmatig LGBT Pride-optochten gehouden. In 2009 namen meer dan 25,000 mensen deel aan de Pride-optochten, waarmee het op dat moment het grootste LGBT-evenement in Azië was. In 2011 was dit aantal gestegen tot bijna 50,000 mensen.

 

Gayscene

Taiwan heeft een bloeiende Gayscene, met Taipei zijnde het hoofdkantoor. In de afgelopen jaren is het aanbod en de kwaliteit van Gaylocaties aanzienlijk toegenomen en zijn er overal op het eiland nieuwe Gaybedrijven ontstaan.

Terwijl andere grote steden zoals Kaohsiung en Taichung bieden een paar plaatsen voor de LGBT-gemeenschap, Taipei blijft de ster van de show, met veel bars, Dansclubs, sauna's, massagespa's en warmwaterbronnen, samen met andere gay-populaire locaties.

Taipei is ook een belangrijke bestemming geworden voor Gayclubgangers en feestgangers van over de hele wereld, waar regelmatig dansfeesten van wereldklasse en circuitfestivals worden gehouden - de grootste in zijn soort in Azië.

 

Naar Taiwan reizen

De belangrijkste luchthaven van Taiwan is de internationale luchthaven Taoyuan (TPE), voorheen 'Chiang Kai-Shek'. De luchthaven ligt 40 km ten zuidwesten van Taipei en bedient alle grote Aziatische steden en Noord-Amerika. De luchthaven heeft directe bussen naar Taipei, Taichung en andere grote steden.

De Songshan Airport (TSA) in het centrum van Taipei biedt voornamelijk binnenlandse vluchten aan, plus een beperkt aantal chartervluchten naar het vasteland van China en de luchthaven Haneda in Tokio.

De binnenlandse en internationale luchthavens Kaohsiung (KHH) exploiteren vluchten naar andere Aziatische steden, waaronder Hong Kong, Toyko Narita, Singapore en Bangkok, en chartervluchten naar het vasteland van China.

Taichung Airport (RMQ) biedt binnenlandse vluchten en internationale vluchten naar Hong Kong en Vietnam, en charters naar het vasteland van China.

 

Zich verplaatsen in Taiwan

Met het vliegtuig

De binnenlandse luchtvaartmaatschappijen van Taiwan hebben frequente vluchten die aansluiten op andere grote steden. Het is echter mogelijk dat u niet van de ene binnenlandse luchthaven naar de andere kunt vliegen. Als je de kleinere eilanden van Taiwan wilt bezoeken, is het vliegtuig nog steeds de beste optie (en in sommige gevallen de enige optie). De tarieven zijn redelijk en lokale vliegtuigen zijn erg goed.

Met de trein

Taiwan heeft uitstekende hogesnelheidstreinen die een populairdere en kostenefficiëntere optie zijn geworden. Treinstations bevinden zich vaak in de meeste stadscentra en dienen als een handig knooppunt voor de meeste soorten vervoer.

Met de bus

Intercitybussen ('keyun' 客運) zijn over het algemeen comfortabel, schoon en op tijd. De toeristenshuttle van Taiwan, die verbinding biedt met de grote treinstations, biedt directe verbindingen naar veel toeristische bezienswaardigheden, maar buitenlanders kunnen het moeilijk vinden om de busstations te vinden. Terwijl het busvervoer uitgebreid is. de routekaarten zijn bijna allemaal in het Chinees. In Taiwan moet je de bus aanhouden zodra je hem ziet aankomen, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bus die je instapt de goede kant op gaat.

Met de taxi

Taxi's zijn er in overvloed. Om er een aan te roepen, plaats je je hand evenwijdig aan de grond voor je. Ritten worden gemeten en het is chauffeurs verboden fooien te accepteren - hoewel het normaal is om de rit naar de volgende dollar af te ronden. Weinig chauffeurs spreken Engels.

Met de auto

Een internationaal rijbewijs is vereist om in Taiwan te rijden en kan tot 30 dagen worden gebruikt. In grotere steden als Taipei en Kaohsiung is het misschien beter om met het openbaar vervoer te reizen vanwege de verkeersopstopping en beperkte parkeerplaatsen.

 

Wanneer bezoeken

Taiwan heeft een tropisch klimaat. Het noordelijke deel van het eiland heeft een regenseizoen dat duurt van januari tot maart, samen met nog een regenperiode in mei. Het is heet en vochtig van juni tot en met september met temperaturen die oplopen tot boven de 30ºC.

Wat het weer betreft, is de beste tijd om te bezoeken tussen oktober en december - hoewel zelfs in deze tijd een vreemde tyfoon je plezier kan bederven.

 

Visa

Toeristen met paspoorten van de meeste ontwikkelde landen kunnen Taiwan voor 30 dagen zonder visum binnenkomen. Toeristen uit India, Thailand, de Filippijnen, Vietnam en Indonesië die eerder een visum voor de VS, het VK, Japan of Schengen hebben gekregen, kunnen online een visumvrije toegang tot Taiwan aanvragen. Klik hier voor meer visuminformatie.

 

Taal

De meeste Taiwanezen spreken Taiwanees of Mandarijn Chinees. Japans wordt ook algemeen begrepen. Sommige jongere jongens in Taipei spreken misschien wat basis Engels.

 

Geld

De munteenheid van Taiwan is de New Taiwan Dollar (NTD of TWD).

 

Tipping

Het geven van fooien wordt niet algemeen toegepast. Restaurants brengen verplichte servicekosten in rekening en er wordt geen extra fooi verwacht. Taxichauffeurs verwachten dat u de ritprijs naar boven afrondt.

 

Openingstijden

Winkels en winkelcentra zijn over het algemeen zeven dagen per week geopend tussen 10 en 10 uur. Nachtmarkten openen over het algemeen rond 6 uur en sluiten na middernacht. De meeste musea zijn op maandag gesloten.

Banken zijn doordeweeks geopend van 9 tot 3 uur en op zaterdag van 30 tot 9 uur. Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar en vrijwel alle winkels en hotels accepteren creditcards en pinpassen.

 

Elektriciteit

Elektriciteit in Taiwan in 110 volt / 60 hz. Stekkers hebben twee platte bladen. Amerikaanse en Japanse stekkers zouden moeten werken. Alle andere stekkers hebben een adapter / transformator nodig.

 

Gezondheidszorg

Taiwan heeft uitstekende gezondheidszorgvoorzieningen die even goed, zo niet beter zijn dan die in West-Europa of de VS. Hoewel de kosten van behandelingen en medicijnen goedkoper zijn dan in het westen, is een goede reisverzekering nog steeds essentieel.

Geneesmiddelen voor kleine aandoeningen zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterijen.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.