Richard E. Grant: "Het spelen van een drag queen gaf me slapeloze nachten"

Richard E. Grant: "Het spelen van een drag queen gaf me slapeloze nachten"

We spraken met Richard E. Grant over de verfilming van Everybody's Talking About Jamie.

Richard E. Grant is een van de meest gevierde acteurs van het VK. Hij kreeg een Oscar-nominatie voor het spelen van een Gayseksuele man in Kun je me ooit vergeven? en verzekerde komische onsterfelijkheid toen hij speelde in Withnail en ik.

Zijn laatste rol is misschien wel zijn meest gedurfde tot nu toe. Hij zal dansen, zingen, een Sheffield-accent trotseren en voor het eerst in drag gaan in de verfilming van Iedereen praat over Jamie.

De musical werd een enorme hit in het West End. Een filmaanpassing was onvermijdelijk, en nu we het hebben gezien, kunnen we garanderen dat het een leuk horloge is!

De toneelversie is geïnspireerd op een televisiedocumentaire uit 2011 genaamd Jamie: Drag Queen op Sixteen, geregisseerd door Jenny Popplewell, over een jongen genaamd Jamie Campbell die in een klein ex-mijnstadje in Engeland de moed verzamelt om zijn klasgenoten te vertellen dat hij een dragqueen wil worden. Zijn droom is om in drag op het bal te verschijnen. Het is net als Billy Elliot, alleen veel leuker en veel meer kamp.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

We spraken met Richard E. Grant zelf om meer te weten te komen over zijn rol in: Iedereen praat over Jamie.

Loco Chanelle moet een geweldig personage zijn om te spelen?

"Absoluut geweldig, want hij verandert van een vertrapte oude man die een drag-winkel runt in een vervallen deel van Sheffield naar een heropleving als zijn voormalige drag-personage van Loco Chanelle, nadat hij in de jaren 80 een succes was in Soho."

“Dan komt Jamie, een jongen van zestien, zijn winkel binnen en zegt dat hij drag queen wil worden. Het is een geweldige transformatie.”

Maar er is een complex achtergrondverhaal over Loco Chanelle dat we niet zien in de musical, maar wordt benadrukt in de film.

“Er is een montage van drie minuten waarin je Hugo terug in de tijd ziet gaan en getuigen van alles wat hem is overkomen. Van een succes in Soho tot het verlies van zijn partner aan aids. Je krijgt 20 jaar geschiedenis van iemand in een montage met de liedjes. Het verankert het verhaal.”

Jamie's droom is om in drag naar zijn bal te gaan. Hugo's verhaal was complexer geweest door een duidelijke generatiekloof. Zijn generatie kreeg te maken met Stonewall, hedonisme uit de jaren 70 en vervolgens aids in de jaren 80.

“Hugo geeft Jamie het idee dat hij niet de enige is in zijn strijd. Hij staat op de schouders van mensen die hem voor waren gegaan.”

De jonge Jamie heeft een mentor gevonden.

Iedereen praat over Jamie

Deze film markeert het debuut van Richard E Grant als zanger en dragqueen. Dat is nogal een transformatie! 'Ik had een briljante dansleraar die met Kylie Minogue had gewerkt. Hij leerde me stutten, lopen, op hakken rondlopen en alle brutaliteit en chutzpah hebben om dat te doen. Guy Common deed ongelooflijke drag-make-up. Nadia Stacey creëerde dit Thatcher-achtige haar dat me 6m maakte. Guy Speranza maakte een dubbel D doorzichtige maar niet helemaal doorzichtige gaasbeha waar ik in kon rondspringen. Het was een geweldige ervaring.”

Iedereen praat over Jamie

In het verleden, Richard had gezegd dat Gayseksuele acteurs Gayrollen zouden moeten spelen, iets wat we eerder hebben gevraagd Stephen Fry. Wat bracht hem ertoe van gedachten te veranderen? 'Dat gesprek had betrekking op de tijd dat Darren Criss won omdat hij de moordenaar van Versace speelde. Hij zei dat hij nooit meer een Gayseksueel personage zou spelen. Destijds zat ik in het awardcircuit voor Can You Ever Forgive Me? Melissa McCarthy en ik speelden allebei Gayseksuele personages. Het gesprek was toen: hoe kun je dat rechtvaardigen? Toen ik Jonathan Butterell, de regisseur van Jamie, ontmoette, vroeg ik waarom hij geen Gayacteur of dragqueen castte. Hij zei 'je hebt droevige ogen'. Hij wees erop dat het hele creatieve team Gay was en we hebben besloten dat jij de beste persoon bent om deze rol te spelen."

'Ik zei hem dat hij ruzie moest maken en moest rechtvaardigen dat hij me zou casten. Hij zei dat het aan hem was om die beslissing te nemen en vroeg of ik het zou doen. Dus dat is wat ik deed. Je wilt niet ongevoelig zijn of de indruk wekken dat je iemand anders een kans ontneemt. Ik was doodsbang om het te doen omdat het zo buiten mijn comfortzone is. Ik had nog nooit aan drag gedaan of een Sheffield-accent. Dat maakte het beangstigend, maar ook opwindend.”

"Tegen de tijd dat je het al vier decennia doet, zoals ik, is het een goede zaak om iets te krijgen dat je slapeloze nachten bezorgt."

Everybody's Talking About Jamie wordt op 17 september uitgebracht op Amazon Prime Video.


Gepubliceerd: 10-sep-2021 door Alex | Laatst bijgewerkt: 24-mei-2022
on: Gay LondenGay SheffieldGay YorkshireInterviews


Rondleidingen en ervaringen in Londen

Blader door onze zorgvuldig geselecteerde selectie van tours in Londen van onze partners met gratis annulering 24 uur voordat uw tour begint.


Aanbevolen hotels in Londen