Travel Gay ontmoet Stephen Fry

Travel Gay ontmoet Stephen Fry

Stephen Fry, die publiekelijk heeft gesproken over zijn geestelijke gezondheidsproblemen, vertelt ons hoe hij met de pandemie omging.

In een gesprek met onze hoofdredacteur Darren Burn, bespreekt Stephen Fry hoe je het hoofd koel kunt houden in lockdown, zijn opvattingen over James Corden en of Gayseksuele personages moeten worden gespeeld door Gayseksuele acteurs, Gayfobe predikanten in Oeganda ontmoet, de president van Brazilië interviewt en waar hij hoopt met zijn man te reizen na de pandemie.

Hij behoeft geen introductie. Stephen Fry heeft een van 's werelds meest herkenbare gezichten en stemmen - iets dat ongetwijfeld voortkwam uit het lezen van alle audioboeken voor Harry Potter. Hij is zowel een komiek als een serieuze verhalenverteller en won een prijs voor zijn ongelooflijke documentaire Out There waarin Gayfobie over de hele wereld werd onderzocht, ook in landen als Rusland, Brazilië en Oeganda.

Stephen, een beroemde Gay, grapte ooit over zijn seksualiteit: "Ik veronderstel dat het allemaal begon toen ik uit de baarmoeder kwam. Ik keek weer op naar mijn moeder en dacht bij mezelf: 'Dat is de laatste keer dat ik zo'n ding omhoog ga' ."

 

Bekijk het volledige Stephen Fry-interview

 

 

De wereld verkennen als LGBT+ reiziger

 

Stephen dacht na over zijn vele reizen met ons, maar ook over de nuances van reizen als Gayseksuele man: "We kunnen onszelf in slaap wiegen in een vals gevoel van veiligheid omdat de dingen in het Westen zo veel zijn verbeterd in ons leven. Het idee dat toen ik opgroeide up dat ik zou kunnen trouwen met de man van wie ik hield, was gewoon ondenkbaar. En dat ik er nooit aan zou hoeven denken om een ​​defensieve houding aan te nemen als ik uitga of doe alsof ik geen Gay ben.'

"In sommige van de meest Gayfobe landen is het heel gewoon om mannen hand in hand te zien in het openbaar. Dus mensen denken: 'Ik kan mijn arm om mijn vriend heen slaan en ik kan kussen op straat'. En dan ben je geschokt als je dat ontdekt je krijgt fruit naar je gegooid of wordt op straat achtervolgd wegens schijnbaar buitensporig gedrag. Dus ik denk dat Gayseksuele reizigers slim moeten zijn. Ze moeten het land opzoeken waar ze naartoe gaan en kijken wat het staat van dienst op het gebied van LGBT-rechten ."

 

Luister als een podcast

 

Luister naar Apple Podcasts Luister op Google Podcasts Luister op Spotify

 

Stephen Fry's kijk op de impact van sociale media

 

Stephen heeft notoir een haat-liefdeverhouding gehad met sociale media, maar Stephen Frys Twitter volgende is een loyale die bijna 13 miljoen bedraagt.

Over Gay's en de impact die sociale media op hen kunnen hebben als ze de gebeeldhouwde en gespierde lichamen van andere Gay's zien, zei hij: "Er is veel verheerlijking van een bepaald type lichaam, dat ik altijd heb gehaat. Ik' Ik heb nog nooit zo'n lichaam gehad! En inderdaad, als je lang genoeg leeft, veranderen je hersenen zichzelf eigenlijk en begin je dit soort perfecte lichamen als fysiek lelijk te beschouwen. Denk na over wat er van binnen gebeurt. Het is leuker en leuker heilzaam voor de wereld."

En hij maakt zich zorgen over het effect van sociale media op jongeren. "Soms breekt mijn hart een beetje als ik een heel tedere en lieve post online lees en ik merk dat het misschien vijf uur geleden is geplaatst en dat er geen enkele like, retweet of reactie op is. En dat vind ik een beetje triest, maar aan de andere kant, het is daarbuiten, ik zag het en misschien zag iemand anders het. En het probleem is dat sociale media de verwachtingen van mensen opbouwen. Kinderen die vinden dat dit niet populair is op sociale media, kunnen suïcidaal worden, ze plegen letterlijk zelfmoord omdat ze verloor die dag volgers, of niemand heeft geretweet. Dat soort druk is verschrikkelijk omdat ik me, de meeste mensen, het gevoel kan herinneren dat ik niet populair was op school.'

 

Stephen Fry over heteroseksuele acteurs die Gayrollen spelen

 

Stephen Fry vertelt over zijn geestelijke gezondheid (Foto: Stephen Fry (Credit: Claire Newman Williams)Foto rechts: Stephen Fry (Credit: Claire Newman Williams)

Er is de laatste tijd veel gepraat over de vraag of je een Gayseksuele acteur moet zijn om een ​​Gayseksueel personage te spelen. Het recente tv-programma It's A Sin van Russell T Davies presenteerde de aids-crisis vanuit een Brits perspectief. De show bleek een grote hit te zijn en Stephen speelde een fictief Tory-parlementslid in het programma. Wat is zijn mening over de suggestie van Russell T Davies dat Gayseksuele acteurs Gayrollen zouden moeten spelen? "Ik denk dat Russell volkomen gelijk had. In het geval van It's A Sin heeft het iets magisch extra's om te weten dat de jongens zelf jonge Gayseksuele mannen zijn. Ze hebben de crisis gemist omdat ze veel te jong zijn. Er is dus een soort van gevoel terwijl je ernaar kijkt over hoe die jongens ons hadden kunnen zijn, vooral voor de jongere mensen die kijken.

Maar Stephen is het er niet mee eens dat je Gay moet zijn om alle Gayrollen te spelen. "Ik denk niet dat toen Russell zei dat hij bedoelde dat het voor alle drama voor altijd waar zou zijn. Hij bedoelde alleen voor dit project, het heeft op de een of andere manier een speciale weerklank."

Stephen betwistte ook het idee in Hollywood dat James Corden zou kunnen worden genomineerd voor een Golden Globe, terwijl Jonathan Bailey (de openlijk Gayseksuele acteur in Bridgerton) eerder heeft gezegd dat hem het advies was gegeven om niet als Gay uit de kast te komen.

"Ik wil niets toevoegen aan de haat die James Corden ontvangt [voor die rol]. Ik moet ter verdediging zeggen dat welke uitvoering dan ook op film terechtkomt, de verantwoordelijkheid is van de regisseur. Dus Ryan Murphy heeft daar de schuld, niet James. Hij had moeten zeggen om het terug te bellen en niet voor een kamp te gaan, podgy figuur uit de jaren 1970. '

"In het geval dat acteurs niet uit de kast mogen komen en te horen krijgen dat het hun carrière schaadt, is het schokkend dat het nog steeds het geval is in Los Angeles. Ik interviewde [in Out There] een man wiens taak het is om de stemmen van mensen te ontstemmen Ik ontmoette een acteur die te horen kreeg dat hij geweldig was voor een rol, maar dat hij 'geen Gaystem kon hebben'."

 

Stephen Fry over geestelijke gezondheid tijdens de pandemie en lockdown

 

We vroegen Stephen wat hij over zichzelf leerde tijdens de pandemie. Notoir open over zijn eigen geestelijke gezondheidsproblemen, zei hij: "Ik heb geprobeerd mezelf te leren vergeven voor dagen die niet goed zijn. Weet je, er zijn dagen dat ik opsta en mezelf er gewoon niet toe kan brengen om te werken of om dat telefoontje te plegen of die pan af te wassen. Ik denk: 'Kom op Stephen, wat is er met je aan de hand? Je hebt zoveel geluk. Je hebt dit mooie huis, je hebt al deze kansen enzovoort, je hebt niets te klagen.'"

"Er is geen goede afsluiting. En nogmaals, sociale media kunnen hier hinderlijk zijn, omdat je ziet hoe perfect de taarten zijn die andere mensen bakken. En hoe mooi en mooi hun tuinen zijn. Maar eigenlijk is dat het verkeerde om op te focussen. We komen hier allemaal op verschillende manieren doorheen - er is geen goede of foute manier. De tijd verandert elke week. Soms sleept een dag zich voort en soms flitst het zo snel voorbij dat je je schaamt.'

Stephen Fry in Zuid-Amerika

Foto: Stephen Fry in Zuid-Amerika

 

Stephen Fry over Gayrechten over de hele wereld

 

 

LGBT + -rechten in Oeganda

 

We bespraken zijn documentaire Out There, waarin Stephen Gayfobe figuren over de hele wereld tegenkwam. In Oeganda ontmoette hij Gayfoben uit zowel de politieke wereld als de kerk. Oeganda wordt algemeen beschouwd als een van de meest Gayfobe landen ter wereld. We vroegen hem wat de Gayfobie van de pastoor motiveerde. Was het religie of meer?

"Ze [worden meestal] gesteund door Amerikaanse religieuze groeperingen die heel zelfbewust voet aan de grond proberen te krijgen in Afrika voor hun vorm van pinksterbeweging. Pastor zijn in Oeganda is een machtsgreep. Pastors hebben een groot publiek, grote gemeenten."

"Ze beginnen televisie te krijgen, ze krijgen geld. Ze worden gevestigd, ze hebben een stem. Het Latijnse woord voor pastoor betekent herder. Ze beschouwen hun gemeenten als hun schapen en hoe meer schapen ze krijgen, hoe rijker ze zijn. "Ze zijn er echt heel openhartig over. Ze weten dat ze, om zich te onderscheiden van andere predikanten, een standpunt moeten hebben en dat Gay's als zondebok werken. Gay's zijn buitenstaanders die binnen zijn, wat ons een bedreiging vormt. Het is precies hetzelfde als de communisten in het Amerika van de jaren vijftig."

 

Het Midden-Oosten - Gayrechten in Saoedi-Arabië

 

Stephen vertelde over zijn uitnodiging voor plaatsen als Saoedi-Arabië en hoe dat bij hem past als het gaat om hun slechte staat van dienst op het gebied van LGBT+-rechten, waaronder de dood voor Gay's. "Er is mij gevraagd om goodwill-bezoeken aan Saoedi-Arabië te brengen. Ik ben daar vaag bekend en ze zeggen dat ze me willen laten zien dat het niet is wat ik denk dat het is."

Maar hij geeft toe dat het complex is. "Een vriend zei tegen me dat als het Westen elke steun aan Saoedi-Arabië stopt, Rusland en China maar al te graag zeer sterke betrekkingen met hun land willen smeden. Is dat een goede zaak voor de wereld? En dan word je meteen meegesleurd in de complexiteit van de wereldverhoudingen en de wereldpolitiek en ik veronderstel dat daar een punt achter zit."

 

Russische "Gaypropagandawet"

 

LGBT+-rechten in Rusland verslechterden in 2013 toen de zogenaamde "Gaypropagandawet" werd aangenomen. Het was qua reikwijdte vergelijkbaar met de Britse Section 28-wet die van kracht was van 1988 tot 2003. Stephen deed in dezelfde documentaire verslag van de achteruitgang van LGBT+-rechten in Rusland. "Ik sprak met de politicus uit Sint-Petersburg die een wet uitvaardigde die de promotie van de LHBT-levensstijl verbiedt als normaal of gelijkwaardig aan een heterolevensstijl. Iedereen die positief sprak over Gayrelaties of normaliteit suggereerde, overtrad deze wet. Er was een sterke overtuiging dat deze wet zou worden doorgegeven aan de Doema en een federale Russische wet zou worden, en dat gebeurde ook."

"Ik ben ook joods, en we kennen allemaal de verhalen over wat er met de joden in Europa is gebeurd: hoe ze werden uitgekozen voor dit soort speciale haat en verwijten. We zien het weer gebeuren met Gay's en nativistisch rechts. Wanneer je mixt nationalisme en een of andere vorm van orthodoxe religie, je krijgt het bloed van Gay's die over trottoirs rennen. Gay's zijn degenen die de meest oerangst wekken. "

 

Ontmoeting met Jair Bolsonaro in Brazilië

 

Brazilië's president Jair Bolsonaro is een uitgesproken en trotse Gayfoob. Hij heeft in de loop der jaren veel anti-Gay-opmerkingen gemaakt, niet in de laatste plaats tegen Stephen Fry toen hij hem interviewde toen hij senator was. Bolsonaro flirtte met het idee dat COVID een hoax zou zijn en zei tegen het Braziliaanse volk om er niet langer mee om te gaan "als flikkers".

Stephen besprak de nasleep van de ontmoeting met de huidige president van Brazilië: "De ironie is dat ik net na het interview naar de gay pride-parade van Sao Paulo ging kijken. Het is de grootste ter wereld en de omvang ervan, het spektakel ervan, de vreugde van het, de communicatie ervan, het was zo magnifiek dat ik dacht, nou, weet je, ze hebben een vreemde senator die een rechtse militaire fascist is, maar kijk naar het land, ze zijn zo open en accepterend. was een gay pride-parade zoals ik nog nooit eerder had gezien. Mijn god, de Brazilianen weten wel hoe ze dat moeten doen.'

 

Stephen Fry over Griekenland

 

 

Feesten in Mykonos en je geest verruimen in het Parthenon

 

Stephen heeft ook een aantal boeken geschreven over het oude Griekenland. Dus als hij op bezoek komt Griekenland zal hij drinken Jackie O's of de ruïnes van de oude wereld verkennen? "Het mooie van Griekenland is dat je beide kunt doen. Je kunt genieten Mykonos als beloning voor je culturele trawlvisserij eerder. Ik hou van Griekenland en het effect dat het heeft op mijn gevoel van eigenwaarde en geschiedenis. Op de plek zijn waar zoveel heldhaftige figuren waren en waar zo veel van onze beschaving werd geboren, is een geweldige traktatie. Bovendien is het gewoon zo mooi. De lucht is bijzonder blauw boven Griekenland. De zee is bijzonder blauw, de stenen zijn wit, het gras groen en de mix van dit alles is zo magisch op de zintuigen."

En als het gaat om mensen die denken dat culturele en historische reizen voor de oudere generatie zijn, zegt Stephen: "Er is een algemeen gevoel dat culturele vakanties voor oudere mensen zijn; dat mensen van in de zestig cruises beginnen te maken. Ik vind het jammer dat er een soort leeftijdsapartheid daarover. Ik denk dat jonge mensen niet alleen op het strand willen liggen neuken en cocktails drinken. Er is zoveel plezier te beleven als je het op de juiste manier samenstelt."

 

Stephen Fry's post-pandemische bucketlist

 

Als het op reizen aankomt, is één ding zeker: iedereen wil er weer op uit na de pandemie van 2019/2020 en Stephen Fry is daarop geen uitzondering.

"Mijn man en ik houden van reizen en ouder zijn [dan hij], ik ben op meer plaatsen geweest. We kijken naar de Stille Zuidzee. Ik ben naar Bora Bora geweest, maar ik ben nergens anders in de regio geweest "Er moet veel verantwoorder gereisd worden in de post-pandemische periode. Ik wil zeker naar een warme en zonnige plek gaan en ik dacht gek genoeg misschien Brazilië!"

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Wat is er vandaag

Meer Gay Travel News, Interviews en Features

De beste rondleidingen in Londen

Bekijk een selectie van tours in Londen van onze partners met gratis annulering 24 uur voordat uw tour begint.

De beste ervaringen in London voor uw reisHaal je gids