Gay Krakau · Stadsgids

Gay Krakau · Stadsgids

Eerste keer in Krakau? Dan is onze gay Krakau stadsgids iets voor jou.

Coronavirus update: Houd er rekening mee dat sommige locaties mogelijk gesloten zijn in overeenstemming met het advies van de lokale overheid. Raadpleeg de website van de locatie voor de laatste openingstijden en informatie voordat u op reis gaat. Blijf veilig en volg de richtlijnen van de lokale overheid om het risico van overdracht van het virus te minimaliseren.

Gay Krakau · StadsgidsKrakow Oude stad 's nachts

 

Kraków

De tweede stad van Polen en de thuisbasis van meer dan 750,000 mensen. Krakau combineert middeleeuwse pracht, 20e-eeuwse glamour en naoorlogse Sovjet-architectuur om een ​​spektakel te creëren dat je niet snel zult vergeten.

Het middeleeuwse stadscentrum herbergt een van de grootste stadspleinen in zijn soort in Europa. Anders dan dit, worden mensen naar Krakau aangetrokken vanwege de elegante cafécultuur, adembenemende uitzichten en bescheiden Gayscene.

 

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Gayrechten in Polen

Voor Gayrechten in Polen, zie onze Gay Warschau Stadsgids pagina.

 

Gayscene

Zoals je van steden in Oost-Europa mag verwachten, is de Gayscene niet zo in je gezicht en bonst als steden in buurland Duitsland. Dat gezegd hebbende, Krakau heeft een rustige maar groeiende Gayscene.

Vooral geconcentreerd in de trendy wijk Kazimier (oude Joodse wijk), vindt u er een selectie van Gaybars en dansclubs als Gaycruiseclubs op loopafstand van elkaar.

Krakau heeft geen Pride-festival als zodanig, maar heeft een kleinere jaarlijkse queerviering. In vergelijking met Warschau zijn conservatieve attitudes hier iets meer overheersend en eerdere pogingen om trotse ceremonies te houden, stuitten op protesten.

Gay Krakau · Stadsgids

Kennismaken met Krakau

Met het vliegtuig

De internationale luchthaven Saint John Paul II Kraków-Balice (KRK) is de op een na grootste luchthaven van Polen. Het wordt goed bediend door de grote Europese luchtvaartmaatschappijen en de budgetmaatschappijen met de Poolse nationale luchtvaartmaatschappij LOT die transatlantische vluchten aanbiedt.

Er is een moderne treindienst vanaf de passagiersterminal naar het centraal station van Krakau met wifi, airconditioning en oplaadpunten. Singles kosten PLN 9 en de reistijd is ongeveer 17 minuten. Treinen rijden van ongeveer 5 uur 's ochtends tot net na middernacht.

Buslijnen 208, 252 en nachtbus 902 rijden van de luchthaven naar het stadscentrum. Tickets kosten PLN 4 voor een enkele reis met diensten die minstens elke 20 minuten rijden (minder frequent afhankelijk van het tijdstip van de dag.Krakow Airport Taxi is het enige officiële taxibedrijf dat op de luchthaven actief is. U kunt van tevoren reserveren en reizen kosten ongeveer PLN 89.

Met de trein

Zoals met een groot deel van het vasteland van Europa, zijn er goede treinverbindingen met andere Europese steden. Het treinstation Kraków Główny heeft verbindingen naar Wenen, Praag, Bratislava en Boedapest, verzorgd door de Poolse nationale spoorwegmaatschappij PKP.

 

Zich verplaatsen in Krakau

Te voet

Krak0w is relatief compact en de meeste van de belangrijkste locaties bevinden zich dicht bij elkaar. Het is ook de perfecte manier om de prachtige architectuur en kronkelende middeleeuwse straatjes te bewonderen, aangezien het historische centrum in wezen autovrij was.

Bus en tram

Als u uw benen moet laten rusten, heeft Krakau een efficiënt en goed verbonden geïntegreerd openbaar vervoersysteem. Bussen en trams rijden regelmatig van 5 uur tot 11 uur en de nachtbusdiensten rijden minder vaak.

Prijzen beginnen vanaf 2.80 zł voor een reis van 20 minuten (ongeveer 8 haltes, afhankelijk van het verkeer). Dagkaarten beginnen vanaf 15 zł en u kunt passen voor meerdere dagen kopen. Tickets kunnen bij de halte of in het voertuig worden gekocht, maar vergeet niet uw ticket te valideren.

Gay Krakau · Stadsgids

Waar te verblijven in Krakau

Krakau heeft een uitstekende keuze aan hotels voor elk budget. Bekijk onze lijst met tophotels in Krakau voor Gayreizigers.

 

Dingen om te zien en te doen

Grote Markt - het hart van de oude stad van Krakau. Dit is het middelpunt van het nachtleven en de cafécultuur van Krakau met een overvloed aan bars en restaurants waar mensen de prachtige middeleeuwse architectuur kunnen bekijken en bewonderen.

Koninklijk kasteel van Wawel - imposante structuur gebouwd op een heuvel gebouwd in verschillende bouwstijlen. Volgens de legende leefde er ooit een draak op de heuvel voordat hij werd gedood door prins Krakus.

Joodse wijk (Kasimierz) - hippe en trendy wijk met de meeste Gaylocaties van Krakau. Verwacht een alternatieve menigte en een onderscheidende selectie galerijen en vintage winkels.

Schindler's Factory - het is onmogelijk om Krakau te bezoeken en niet geconfronteerd te worden met zijn turbulente geschiedenis uit de 20e eeuw. Hier kun je meer te weten komen over de joden die uit de vernietigingskampen werden gered door industrieel Oskar Schindler, zoals vereeuwigd in de film Schindler's List.

Kerk van St. Peter en St. Paul - Poolse barokke kerk beroemd om zijn standbeelden van jezuïetenheiligen op de gevel.

St Mary's Basiliek - bakstenen gotische kerk beroemd om zijn houten altaarstuk. Op het hele uur speelt een trompettist de Hejnał Mariacki, een volkslied met vijf noten dat iconisch is voor de stad Krakau.

Auschwitz - berucht nazi-vernietigingskamp. Er worden veel rondleidingen geadverteerd, maar u kunt uw eigen reis regelen als u dat wilt. Een bus of trein van Krakau naar de nabijgelegen stad Oświęcim. Je zult eerder op de dag voor een gids moeten betalen, maar als je later gaat, kun je het in je eigen tempo verkennen.

Wieliczka-zoutmijnen - een korte treinreis buiten Krakau, deze ex-zoutmijnen zijn een indrukwekkend staaltje architectuur. Terwijl de toeristische route je slechts 2% van de ware omvang van de mijn laat zien, zul je een ondergronds meer tegenkomen en een kathedraal gebouwd van zout.

Wanneer bezoeken

Wat het weer betreft, is Krakau op zijn best in juli en augustus, maar dan komen de toeristen naar de stad. We raden een bezoek aan in mei of juni aan, aangezien het weer fris is en de planten nog in volle bloei staan.

De winters zijn bitter koud, zoals in een groot deel van Midden-Europa; de sneeuw voegt echter een zekere magie toe aan de prachtige architectuur van Krakau.

 

Visum

Polen valt binnen het Europese Schengen-visumgebied. Als u van buiten Europa reist, controleer dan of u een Schengenvisum nodig heeft.

 

Geld

Polen maakt geen deel uit van de eurozone. De Poolse munteenheid is de zloty.

Geldautomaten (ATM-machine) zijn gemakkelijk overal in Krakau te vinden. Visa, MasterCard, Visa Electron en Maestro worden algemeen geaccepteerd; AmEx en Diners Club minder.

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.