Gay Liverpool · Stadsgids

Gay Liverpool · Stadsgids

Plan je een reis naar Liverpool? Dan is onze gay Liverpool city guide-pagina iets voor jou.

Liverpool

Een van de grootste steden in het noorden van Engeland. Liverpool is de 9e grootste stad van het Verenigd Koninkrijk en heeft ongeveer 500,000 inwoners. Het ligt in het hart van Merseyside, het op vier na grootste grootstedelijke gebied van het VK en biedt onderdak aan ongeveer 5 miljoen mensen.

Liverpool verkreeg pas in 1880 de status van stad, maar de industriële revolutie en de groei van de haven maakten het daarvoor tot een belangrijke locatie. Het was het vertrekpunt van veel emigranten uit de Britse eilanden die een nieuw leven begonnen in Amerika. Het was de op een na meest gebombardeerde stad in het VK tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tegenwoordig is Liverpool een financieel, cultureel en academisch centrum. Het is vooral bekend als de geboorteplaats van The Beatles, en je kunt nog steeds de kenmerken van de Fab Four in de stad zien, met bustours en gedenkplaten door de hele stad. Het heeft een bruisend nachtleven en het populaire Gaydorp was het eerste in het VK.

 

Gayrechten in het VK

Voor informatie over Gayrechten in het Verenigd Koninkrijk, kijk op onze Gay Londen City Guide-pagina.

 

Gayscene

Ondanks de nabijheid van Manchester en de internationaal erkende Gayscene, houdt de Gayscene van Liverpool meer dan stand tegen die van Manchester. Het Gaydorp is het oudste van het land en het enige dat officieel wordt erkend en ondersteund door een gemeenteraad. De sterke socialistische traditie van Liverpool maakt het een zeer gastvrije stad.

In en rond de gaybuurt van Stanley Street vind je een goede selectie van bars en Dansclubs, en verder weg zijn er sauna's. Eind juli / begin augustus organiseert de stad een extreem populair gay pride-festival. Het Gaytopia-festival in november toont een fascinerend programma van lokale en internationale queer-kunst.

 

Naar Liverpool reizen

Met het vliegtuig

Liverpool John Lennon Airport (LPL) ligt 12 km ten zuiden van de stad. Het wordt goed bediend door budgetmaatschappijen naar bestemmingen in Europa en Noord-Afrika door budgetmaatschappijen, waar u op deze hubluchthavens kunt overstappen. In de zomermaanden zijn er meer charterdiensten beschikbaar vanuit Liverpool.

Vanaf de luchthaven kun je bussen nemen naar het stadscentrum. De Airlink 500 is een expresdienst die u in ongeveer 30 minuten naar het centrum brengt. Een enkele reis kost ongeveer £ 4, maar houd er rekening mee dat de diensten 7 uur stoppen. De 86a-service is een goedkopere en langere service, maar hij rijdt 24 uur en is dus een goede manier om 's nachts in het stadscentrum te komen.

Hackney-taxi's kunnen buiten het terminalgebouw worden gepakt en chauffeurs moeten worden goedgekeurd om op de luchthaven te werken. De reis duurt ongeveer een half uur en kost tussen de £ 20-30 in een taxi, afhankelijk van het verkeer. Privétaxi's halen u op van de parkeerplaats. Autoverhuur is beschikbaar op de luchthaven en kan van tevoren worden geregeld.

Manchester Airport (MAN) ligt relatief dicht bij Liverpool en biedt een breder scala aan diensten, waaronder verschillende langeafstandsvluchten. Het is ongeveer een uur rijden van Liverpool en er zijn directe trein- en busverbindingen naar Liverpool vanaf de luchthaventerminal.

Met de trein

Liverpool Lime Street is het belangrijkste spoorwegknooppunt van Liverpool en het is een indrukwekkend Victoriaans gebouw in het centrum van de stad. Het is goed verbonden met bestemmingen in Engeland (je bent in 2 uur in Londen), maar je moet overstappen als je uit Schotland of Wales komt.

Per boot

Er zijn enkele veerdiensten vanuit Dublin, Belfast en Douglas (Isle of Man) naar Pier Head in het stadscentrum. Reizen vanuit Ierland duren ongeveer 8 uur en houd er rekening mee dat Noord-Ierse bankbiljetten mogelijk niet worden geaccepteerd door taxichauffeurs of in sommige winkels.

 

Zich verplaatsen in Liverpool

Te voet

Het stadscentrum van Liverpool is relatief compact en staat goed aangegeven, dus te voet de stad verkennen is de beste manier om de verbluffende architectuur te bewonderen. Het kan best een natte stad zijn, dus kleed je aan voor het weer.

Met het openbaar vervoer

Liverpool heeft een uitgebreid transport dat wordt beheerd door Merseytravel. Er zijn de hele dag door regelmatige en frequente busdiensten (nachtbussen worden voorafgegaan door een N). Kaartjes beginnen in de regio van £ 2-3 voor een enkele en dagkaart die bij de chauffeur kan worden gekocht (bij voorkeur met munten). Wekelijkse passen kunnen worden gekocht bij busstations.

Merseyrail exploiteert de forensentreinen, wat best handig is als je een beetje buiten het stadscentrum verblijft (of op avontuur gaat). De Mersey Ferry is een attractie op zich en brengt je van Liverpool naar de Wirral. U kunt een Saveway-ticket kopen voor iets meer dan £ 5, waarmee bussen, treinen en de veerboot zijn gedekt.

Met de taxi

Liverpool heeft een goed onderhouden vloot van herkenbare zwarte hackney-taxi's. Ze kunnen op straat worden aangeroepen, maar er zijn ook veel taxistandplaatsen verspreid over de stad. Privé-huurauto's kunnen alleen van tevoren worden besteld en elk verzoek moet als verdacht worden behandeld. Uber is actief in Liverpool.

 

Waar te verblijven in Liverpool?

Voor een lijst met aanbevolen hotels in Liverpool, kijk op onze aanbevolen hotels in Liverpool pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

TateLiverpool - de noordelijke tak van een van de meest prominente kunstinstellingen van het VK. Hier, aan het Albert Dock, zie je gratis enkele van de beste moderne kunst. Eerder tentoongestelde werken waren onder meer het beruchte onopgemaakte bed van Tracey Emin.

Maritiem museum van Merseyside - Een fascinerend museum over de geschiedenis van Liverpool als havenstad. Het omvat verschillende musea in één, waaronder het Border Force National Museum, het International Museum of Slavery en een tentoonstelling over de Titanic. Zorg ervoor dat je de aangrijpende "Hello Sailor!" tentoonstelling over het Gayleven op open zee.

Walker Art Gallery - gelegen aan de enige straat in het VK die alleen musea of ​​bibliotheken heeft. De Walker Art Gallery herbergt werken van Degas en Banksy. Opvallend is de speciale tentoonstelling gewijd aan Gayseksuele modeontwerpers.

Gewaagde straat - voor hippe boetieks en eigenzinnige cafés ga je naar Bold Street. Om de traditionele stoofpot Scouse te proberen, die de lokale bevolking hun beruchte bijnaam (scousers) gaf, moet je zeker naar Maggie May's gaan en sla de ingemaakte rode biet of rode kool niet over!

Het Beatles-verhaal - je zou gek zijn als je een kans voorbij laat gaan om meer te weten te komen over de Fab Four in hun stad van herkomst. Hier vindt u een recreatie van de oorspronkelijke Cavern Club waar de Beatles hun naam hebben gemaakt.

Everton en Liverpool FC - Liverpool heeft niet één maar twee Premier League-teams in de stad, dus waarom zou u niet genieten van het drama en de sfeer van een voetbalwedstrijd? De lokale derbywedstrijd kan lichte verstoringen veroorzaken, dus houd je hoofd erbij, maar accepteer het ook als onderdeel van het plezier (tot op zekere hoogte).

Peaky Blinders-tour - hoewel de prijswinnende show zich afspeelt in Birmingham, is het eigenlijk gefilmd in Liverpool. Hier kun je enkele van de iconische bezienswaardigheden uit de serie bekijken.

Matthijs straat - hier vindt u een grote verzameling bars (geen Gaybars maar gastvrij) om een ​​echt gevoel te krijgen voor het bruisende nachtleven van Liverpool. U vindt er ook een standbeeld ter nagedachtenis aan de beroemdste dochter van Liverpool, de onnavolgbare Cilla Black.

 

Wanneer bezoeken

Liverpool heeft een gematigd klimaat met relatief aangename zomers en milde winters. Het weer is hier erg onvoorspelbaar, dus controleer de voorspellingen en pak dienovereenkomstig in. Het late voorjaar en de zomer hebben het beste weer, maar dan zijn de toeristenaantallen het grootst, maar wordt de stad niet echt overvol.

Het hele jaar door wordt er in Liverpool een grote verscheidenheid aan festivals en evenementen gehouden. Liverpool International Music Festival heeft een geweldig programma met muzikale acts voor zeer redelijke prijzen. Tijdens het Mersey River Festival in juni dalen onder andere historische grote schepen af ​​naar de stad. De Biënnale van Liverpool geniet internationale bekendheid.

 

Visa

In de afgelopen jaren heeft het VK zijn immigratieprocedures aangescherpt en het gebruik van biometrische gegevens ingevoerd. Volledige details kunnen zijn hier te vinden.

De meeste bezoekers uit Europa en landen als de VS, Hong Kong SAR, Singapore en Taiwan hebben geen visumcontrole nodig hier om te zien of dit op jou van toepassing is.

De meeste andere bezoekers uit Azië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika hebben een visum nodig voordat ze naar het VK reizen. Normaal gesproken moet u een interview bijwonen bij uw plaatselijke Britse ambassade.

Toegang is normaal gesproken toegestaan ​​voor een periode van 6 maanden, en u kunt overal in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland reizen. Een Brits visum is niet geldig voor reizen naar andere Europese landen.

 

Geld

De officiële munteenheid van het Verenigd Koninkrijk is het pond sterling (£, GBP), algemeen bekend als het pond. Het wisselen van contant geld in Britse ponden in het VK kan duur zijn. De meeste Aziatische reizigers krijgen een betere koers door valuta om te wisselen voordat ze naar het VK reizen.

Visa & MasterCard en pinpassen worden bijna overal geaccepteerd. American Express en Diners-kaarten worden algemeen geaccepteerd. Het VK gebruikt voor alle betalingen een 'chip- en pincode'-systeem. Als uw kaart een microchip heeft, verwacht dan dat u wordt gevraagd uw pincode in te voeren in plaats van te ondertekenen. Als u geen pincode heeft, verwacht dan dat u wordt gevraagd om een ​​officieel identiteitsbewijs met foto te tonen.

Contactloze pin- en creditcardbetalingen worden steeds populairder voor kleinere aankopen in coffeeshops, parkeergarages, supermarkten en in het openbaar vervoer.

Banken gaan meestal open tussen 09 en 30 uur, hoewel veel in grotere steden of grote winkelgebieden veel later open blijven.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.