Gay Riga · Stadsgids

Gay Riga · Stadsgids

Eerste keer in Riga? Dan is onze gay Riga city guide-pagina iets voor jou.

Coronavirus update: Houd er rekening mee dat sommige locaties mogelijk gesloten zijn in overeenstemming met het advies van de lokale overheid. Raadpleeg de website van de locatie voor de laatste openingstijden en informatie voordat u op reis gaat. Blijf veilig en volg de richtlijnen van de lokale overheid om het risico van overdracht van het virus te minimaliseren.

Gay Riga · Stadsgids

Riga

Riga, met bijna 700,000 inwoners, is de hoofdstad en grootste stad van zowel Letland als de Baltische staten.

De geschiedenis gaat terug tot de tijd van de Vikingen, maar de middeleeuwse en turbulente geschiedenis van de twintigste eeuw is overduidelijk te zien voor iedereen. Het historische stadscentrum van Riga staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en staat bekend om zijn indrukwekkende art nouveau-architectuur.

Tegenwoordig is Riga een bruisende stad en een economisch, artistiek en toeristisch centrum. In 2014 was het samen met Umeå in Zweden de culturele hoofdstad van Europa. Het heeft een kleine maar gastvrije Gayscene.

 

Gayrechten in Letland

Zoals met veel van de ex-communistische staten, lopen de zaken een beetje achter op West-Europa als het gaat om LGBT-rechten. Hoewel activiteiten van hetzelfde geslacht legaal zijn met een gelijke instemmingsleeftijd van 16 jaar, geniet hetzelfde geslacht niet dezelfde bescherming als hun heteroseksuele tegenhangers.

Door een grondwetswijziging in 2006 konden paren van gelijk geslacht niet worden getrouwd, maar er is een sterke lobby voor de introductie van een andere vorm van geregistreerd partnerschap. Iedereen ouder dan 25 kan adopteren, maar elk lid van een ongehuwd stel kan niet hetzelfde kind adopteren.

Religieuze invloed heerst, wat resulteert in een lage publieke opinie van de LGBT-gemeenschap. Er bestaan ​​extreemrechtse organisaties in Letland die bekend staan ​​om Gayfoob geweld. Dat gezegd hebbende, kwam de Letse minister van Buitenlandse Zaken in 2014 via Twitter naar buiten, waarmee hij de eerste Gayseksuele Letse wetgever werd.

 

Gayscene

Riga heeft een kleine Gayscene met slechts een handvol bars catering voor de Gaygemeenschap. Hoewel dit misschien lachwekkend lijkt in vergelijking met andere Europese steden, is dit een groot probleem voor Riga, aangezien de rest van Letland in wezen helemaal geen scène heeft.

Net als veel andere Oost-Europese steden is het raadzaam om openbare uitingen van genegenheid tot een minimum te beperken. Geweld tegen Gay's is zeldzaam, maar niet ongehoord.

Riga is een van de wisselende gastheren van Baltic Pride, naast Vilnius in Litouwen en Tallinn in Estland. In 2015 vond hier EuroPride plaats, wat meer dan 5000 mensen naar de stad trok. Er vonden kleine tegenprotesten plaats, maar deze vormden een minderheid.

 

Naar Riga reizen

Met het vliegtuigRiga International Airport (RIX) ligt ongeveer 10 km van het stadscentrum en is de grootste luchthaven in de Baltische staten. Het is goed verbonden met Europa en bestemmingen in het Midden-Oosten door nationale luchtvaartmaatschappij AirBaltic en andere Europese luchtvaartmaatschappijen, met één transatlantische verbinding.

Bus nr. 22 vertrekt van de luchthaven naar het stadscentrum met een frequentie van 10-3o minuten. De reistijden zijn ongeveer 30 minuten en kosten € 2 in de bus (€ 1.15 op de luchthaven). De minibussen 222 en 245 bieden een comfortabelere reis voor dezelfde prijs en reistijd als een bus.

Taxi's kunnen vanaf de luchthaven worden genomen en de rit duurt ongeveer 15 minuten. De gemiddelde prijs naar het stadscentrum is ongeveer € 10-15 en een volledige lijst met tarieven vindt u aan de zijkant van de taxi.

Met de trein

Riga heeft treinverbindingen met Minsk en Rusland en er wordt gesproken over een nieuw leven in het treinverkeer naar Tallinn. Er is ook de suggestie om tegen 2024 een hogesnelheidstreinverbinding tussen Riga en Warschau aan te leggen.

door zee

Een dagelijkse veerdienst vaart vanaf de passagiersterminal van en naar Stockholm, verzorgd door de Estse veermaatschappij Tallink.

 

Zich verplaatsen in Riga

Te voet

De beste manier om het historische stadscentrum van Riga te verkennen, is te voet. Het stadscentrum is compact, hoewel kasseien een probleem kunnen vormen en sommige straten onverhard zijn. Overstromingen kunnen ook een probleem zijn als het hard regent.

Met het openbaar vervoer

Riga heeft een efficiënt geïntegreerd netwerk van bussen, minibussen, trolleybussen en trams. Singles kosten € 2 als ze bij de chauffeur worden gekocht, maar zijn goedkoper als je voor vertrek een e-talon-kaart koopt. Dagkaarten kosten € 5 en moeten zoals alle kaartjes worden gevalideerd bij binnenkomst van het voertuig.

De frequente diensten rijden van ongeveer 5 uur tot 1 uur, afhankelijk van de route. Er zijn nachtbusdiensten die minder vaak genummerd N1 tot en met N10 rijden. Trams zijn doorgaans het snelste vervoermiddel.

Met de taxi

De beste manier om een ​​taxi te bestellen, is via de apps Taxify en Click Taxi, omdat je hiermee de tarieven en de geschatte ophaaltijd kunt zien en kunt betalen met een kaart. Als u een taxi vanaf de straat aanhoudt, kan dit ertoe leiden dat u een langer tarief neemt of dat u een te dure meter gebruikt.

 

Waar te verblijven en te doen

Voor onze lijst met aanbevolen hotels om in Riga te verblijven, bekijk onze Gayseksuele hotels in Riga pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Art Nouveau-architectuur - een derde van alle gebouwen in het stadscentrum van Riga is gebouwd in de Art Nouveau-stijl, waardoor Riga de stad is met de hoogste concentratie aan Art Nouveau-gebouwen ter wereld. Deze zijn door het hele stadscentrum te bewonderen.

Huis van mee-eters - een van de meest definitieve voorbeelden van middeleeuwse architectuur in de oude binnenstad van Riga. Een deel van het gebouw is een VVV-kantoor, terwijl de rest een fascinerend museum is dat € 3 kost.

Vrijheidsmonument - gebouwd om de vrijheid van het Russische rijk te herdenken, en werd verrassend genoeg niet neergehaald door de Sovjets.

Andrejsala - een eiland net achter de passagiershaven en op korte loopafstand van de oude binnenstad. Het begint zich te vestigen als een kunstenaarsgemeenschap.

Āgenskalns Markt - prachtig art nouveau-marktgebouw dat nog steeds een boerenmarkt herbergt.

Museum van de bezetting - fascinerend museum gewijd aan de geschiedenis van Letland als onderdeel van nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie.

Kathedraal van Riga - indrukwekkend gebouw en een van de vele symbolen van de stad. Het interieur is echter oninteressant en het inschrijfgeld niet waard.

 

Wanneer te bezoeken

De beste tijd om Riga te bezoeken is de late lente en zomer, waar je misschien het geluk hebt een paar zonnige en droge dagen achter elkaar te beleven. Douches en koude nachten zijn echter even waarschijnlijk in de zomer.

De winter begint vanaf november en is een donkere en koude aangelegenheid. Soms kan het echter prachtig zijn, want de met sneeuw bedekte stad is prachtig om te zien. U kunt ook onder de indruk zijn van de aanblik van de bevroren Oostzee.

 

Visum

Letland valt binnen het Schengen-visumgebied. Omdat het deel uitmaakt van de Europese Unie, vallen de visumvereisten in lijn met wat u van de meeste EU-landen zou verwachten.

Geld

Letland werd in 2014 onderdeel van de eurozone. Er zijn veel plaatsen om geld te wisselen in de stad, waaronder banken en onafhankelijke wisselkantoren, hoewel de tarieven kunnen variëren (zelfs bij banken). Debetkaarten worden algemeen geaccepteerd in winkels, restaurants en hotels.

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.