Gay Salzburg · Stadsgids

Gay Salzburg · Stadsgids

Eerste keer op reis naar Salzburg? Dan is onze gay Salzburg stadsgids iets voor jou.

Gay Salzburg · Stadsgids

Salzburg

De op drie na grootste stad van Oostenrijk en de hoofdstad van de gelijknamige staat. Salzburg is een historische stad met ongeveer 4 inwoners.

De oorsprong van Salzburg gaat terug tot de Romeinse tijd, maar de naam is afgeleid van het Latijn voor "zoutkasteel" zoals in de 8e eeuw zoutschepen die door deze stad reden. Veel Italiaanse architecten hebben hun sporen verdiend in de 17e eeuw, maar gelukkig hebben veel van deze gebouwen de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog overleefd.

Tegenwoordig is Salzburg een welvarende stad met een BBP dat hoger is dan dat van de meeste Europese landen. De stad is wereldberoemd als geboorteplaats van Mozart en als decor van The Sound of Music. De verschillende Sound of Music-tours zouden een van de "favoriete dingen" zijn om te doen in Salzburg.

Gayrechten in Oostenrijk

Voor informatie over Gayrechten in Oostenrijk, kijk op onze Gay Vienna City Guide-pagina.

 

Gayscene

Salzburg is een populaire bedevaartsplaats vanwege de vurige Gay-aanhang van The Sound of Music en als zodanig verwelkomt de stad LGBT-reizigers. In vergelijking met Wenen ontbreekt het Salzburg aan specifieke Gaylocaties, maar er zijn er een handvol Gay Bars en Gay Cruise Club catering voor Gay-klanten.

De sprookjesachtige omgeving van Salzburg maakt het een populaire bestemming voor Gayhuwelijken, en er zijn verschillende hotels en organisaties die dergelijke ceremonies verzorgen. HOSI organiseert het hele jaar door verschillende populaire gay-evenementen met een bootfeest in juni.

Naar Salzburg reizen

Met het vliegtuig

Salzburg Airport (SZG) is de op een na grootste luchthaven van Oostenrijk en ligt 2 mijl van het stadscentrum. Het heeft goede verbindingen met bestemmingen in Europa, maar veel vluchten zijn seizoens- of chartervluchten vanwege de nabijheid van Salzburg tot de belangrijkste skigebieden van Oostenrijk.

Trolleybuslijnen 2 en 3 brengen u in ongeveer een half uur van de luchthaven naar het stadscentrum. Enkele ritten kosten € 2.50 met verbindingen die ongeveer elke 10 minuten vertrekken. Tickets kunnen gekocht worden bij de Newscorner, bij een automaat bij de halte of bij de chauffeur.

Voor de terminal van de luchthaven staan ​​taxi's en de rit naar de stad duurt ongeveer 20 minuten. De kosten van een reis naar het stadscentrum bedragen gemiddeld ongeveer € 15. De meeste grote autoverhuurbedrijven zijn aanwezig op de terminal.

 

Met de trein

Salzburg's hauptbahnhof (centraal station) bevindt zich in de nieuwe stad en is verbonden met bestemmingen in heel Oostenrijk. München is slechts een uur rijden en veel bezoekers vliegen er eerst naartoe. Internationale diensten verbinden Salzburg met bestemmingen in Slovenië, Hongarije en Kroatië.

 

Zich verplaatsen in Salzburg

Te voet

De oude binnenstad van Salzburg is compact en prachtig en perfect om te voet te verkennen. Misschien wilt u het openbaar vervoer nemen tijdens het koude winterweer, de verzengende zomerhitte of tijdens een van de frequente buien in Salzburg.

Met het openbaar vervoer

StadtBus exploiteert verschillende lijnen trolley- en dieselbussen in Salzburg. Een enkele reis voor een korte trip kost € 1.30 en een reiskaart voor 24 uur kost € 5.70. Ze kunnen bij de chauffeur worden gekocht, maar het is goedkoper om ze in bulk bij een Trafik te kopen.

Lijnen 1 en 4 zijn goede routes om de Aldstadt te verkennen, aangezien ze uitkomen op de ringweg eromheen. De trolleybussen rijden overdag elke 10 minuten, terwijl de andere bussen elke 15 minuten rijden. Nachtbussen rijden op vrijdag- en zaterdagavond tot 12.45 uur en eventueel later moet u een taxi nemen.

Door fiaker

Een duidelijk Sazburgiaanse manier om de stad te verkennen en absoluut een ervaring. De traditionele paardenkoetsen kunnen worden gehuurd bij de Aldstadt's Residenzplatz tussen 10 en 9 uur (afhankelijk van het seizoen) met prijzen vanaf € 44 euro voor een reis van 25 minuten.

Met de taxi

Taxi's zijn er in overvloed in Salzburg en zijn gemakkelijk te vinden rond de autovrije Altstadt. Er is ook een drukke taxistandplaats buiten het centraal station. Afhankelijk van het bedrijf begint de meter bij € 3.60 en wordt er 90 cent per km gerekend.

Waar te verblijven in Salzburg

Salzburg heeft een uitstekende keuze aan hotels voor elk budget. Boek vroeg, want in het hoogseizoen zijn de beste hotels vaak vol. We hebben enkele van de beste hotels in Salzburg voor Gayreizigers geselecteerd, klik op de Salzburg Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

De Altstadt - De historische oude binnenstad van Salzburg is het juweel in de kroon en een van de belangrijkste trekpleisters van de stad. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en bevat als zodanig veel restaurants, cafés en winkels voor bezoekers. Hier bevinden zich de meeste belangrijke toeristische attracties.

Schloss Hellbrunn - het oude zomerpaleis van de aartsbisschoppen van Salzburg. De paleistuinen zijn een perfecte locatie voor een romantische wandeling of picknick.

Vesting Hohensalzburg - dit fort op de bergtop biedt een prachtig uitzicht op Salzburg en het omliggende landschap. Op sommige avonden kun je hier een concert bijwonen.

Geboortehuis van Mozart - de geboorteplaats van Mozart en een ongelooflijk populaire bestemming. Verwacht drukte en schoolgroepen.

The Sound of Music toert - er zijn verschillende populaire Sound of Music-gerelateerde tours in Salzburg. Afhankelijk van uw budget en tijdslimiet, zijn enkele bedrijven het overwegen waard, waaronder Panorama, Be Special en Bob's Special Tours.

Stiegl-Brauwelt - deze brouwerijtour is een leuke en leerzame ervaring met aan het eind een bierproeverij.

Kathedraal van Salzburg - deze barokke kathedraal uit de 17e eeuw is een populair spoor omdat het nog steeds de doopvont bevat waarin Mozart werd gedoopt. Het heeft ook een opgravingsmuseum met Romeinse relikwieën die op de locatie zijn gevonden.

Salzburg Museum voor Moderne Kunst - verdeeld over twee locaties, biedt het Salzburg Museum of Modern Art een goed inzicht in kunst van de 20e en 21e eeuw en heeft wisselende tentoonstellingen van internationale kunstenaars.

Wanneer bezoeken

Vanwege zijn alpine ligging staat Salzburg bekend om zijn frequente motregen (bekend als Schnürlregen lokaal). Het temperatuurverschil tussen winter en zomer is zeer uitgesproken met vaak ijskoude winters en verzengende zomers.

Salzburg is het hele jaar door populair, met de zomer en Kerstmis (vooral voor de markten) als zeer populaire tijden om te bezoeken. In juli en augustus trekt het Salzburg Festival cultuurliefhebbers aan die op zoek zijn naar buitenoptredens. Pasen heeft ook verschillende festivals die plaatsvinden.

Visum

Oostenrijk maakt deel uit van de Schengenzone, waardoor er vrij en gemakkelijk verkeer tussen zijn buren is. Het maakt ook deel uit van de Europese Unie, dus de visumbeperkingen vallen in lijn met wat u van de meeste andere EU-landen zou verwachten. Neem voor vertrek contact op met de Oostenrijkse ambassade.

 

Geld

Oostenrijk maakt deel uit van de eurozone. U vindt er een grote verscheidenheid aan wisselkantoren, maar de beste tarieven vindt u bij banken. Geldautomaten (plaatselijk bekend als Bancomats) zijn direct beschikbaar. De meeste gangbare kaarten worden geaccepteerd, maar het is niet ongebruikelijk om plaatsen tegen te komen die alleen contant geld accepteren.

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.