Gay Sofia · Stadsgids

Gay Sofia · Stadsgids

Eerste keer in Sofia? Dan is onze gay Sofia city guide-pagina iets voor jou.

Coronavirus update: Houd er rekening mee dat sommige locaties mogelijk gesloten zijn in overeenstemming met het advies van de lokale overheid. Raadpleeg de website van de locatie voor de laatste openingstijden en informatie voordat u op reis gaat. Blijf veilig en volg de richtlijnen van de lokale overheid om het risico van overdracht van het virus te minimaliseren.

Gay Sofia · Stadsgids

Sofia | офия

De hoofdstad en grootste stad van Bulgarije, met meer dan 1 miljoen mensen die hier wonen en werken. Sofia ligt in het midden van het Balkanschiereiland.

Met een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, heeft Sofia een belangrijke rol gespeeld in de regionale geschiedenis. Bezet door de Ottomanen, verbonden met de nazi's en opgezet als een Sovjet-satellietstaat; Sofia nodigt je uit om zijn bewogen verleden te ontdekken.

Tegenwoordig vindt u een bruisende stad die het culturele, commerciële, educatieve en politieke centrum van Bulgarije is. Hier vind je adembenemende kerken, fascinerende musea, mooie boulevards, fantastische winkelmogelijkheden en een bescheiden Gayscene.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

 

Gayrechten in Bulgarije

Activiteit van hetzelfde geslacht werd in 1968 gelegaliseerd, maar dit geeft geenszins aan dat Bulgarije een liberaal land is als het om seksualiteit gaat. Pas sinds 2003 is de bescherming tegen discriminatie in de wet verankerd en blijft de sociale houding behoudend.

De gelijkheid van het huwelijk kan ook een tijdje op zich laten wachten, aangezien er in 1991 een grondwetswijziging was om het huwelijk te definiëren als uitsluitend tussen een man en een vrouw en in 2012 beweerde voormalig premier Boyko Borisov dat de Bulgaren er niet klaar voor waren.

Adoptie is onder geen enkele omstandigheid beschikbaar voor stellen van hetzelfde geslacht en draagmoederschap is verboden voor Gayparen.

 

Gayscene

Sofia loopt, net als veel Oost-Europese steden, aanzienlijk achter op uw kosmopolitische Gaymekka's Madrid en Berlijn. Het biedt niet te veel op het gebied van Gay-locaties, maar er zijn er een handvol Gay Bars & Clubs als Gay Saunas beschikbaar.

In vergelijking met het provinciale Bulgarije staat Sofia veel meer open voor Gaystellen die genegenheid tonen. Het is echter raadzaam om openbare uitingen van genegenheid tot een minimum te beperken buiten de specifiek Gay-locaties.

Sofia heeft in 2008 een Pride Parade georganiseerd die op sterke tegenstand van religieuze en extreemrechtse organisaties stuitte. In de loop van de tijd is de parade een stuk vreedzamer geworden, maar de week ervoor organiseren religieuze leiders een anti-pride-parade.

 

Naar Sofia reizen

Sofia Airport (SOF) ligt 10 km ten oosten van het stadscentrum. Het is de drukste luchthaven van Bulgarije en is goed verbonden door nationale luchtvaartmaatschappijen en budgetmaatschappijen met bestemmingen in heel Europa en het Midden-Oosten.U kunt lijn 1 van de metro van Sofia naar het stadscentrum nemen. De reistijd duurt ongeveer 18 minuten en de treinen rijden van 5.30 uur tot middernacht. Het platform bevindt zich op Terminal 2 en er is gratis vervoer tussen terminals.

Als alternatief rijden bussen 84 en 384 van ongeveer 5 uur 's ochtends tot middernacht en kunnen ze worden gepakt vanaf Terminal 2. De reis duurt tussen de 20 en 40 minuten, afhankelijk van het tijdstip van de dag en het verkeer. Voor grote bagagestukken moet u extra betalen. Enkele kaartjes kosten 1.60 lev in zowel de metro als de bus.

Vanaf de luchthaven kunnen taxi's naar het stadscentrum worden gebracht. De luchthaven raadt aan om het officiële bedrijf OK Supertrans te gebruiken (te herkennen aan de OK-sticker). Een reis naar de stad kost 20 lev.

 

Gay Sofia · Stadsgids

Zich verplaatsen in Sofia

Te voet

Het stadscentrum van Sofia is relatief compact, dus u zult er geen moeite mee hebben om zich te voet te verplaatsen. Wandelen is ook een van de beste manieren om de diverse architectuur van de stad te bewonderen. Houd er echter rekening mee dat kuilen niet ongewoon zijn en dat er geen speciale fietspaden zijn.

Met het openbaar vervoer

Sofia heeft een goed verbonden en geïntegreerd openbaar vervoersysteem van bussen, trolleybussen, trams en een metro. In vergelijking met andere steden wordt het openbaar vervoersnetwerk van Sofia tijdens de spits niet al te druk en is het op elk moment van de dag relatief gemakkelijk te navigeren.

Een enkeltje kost 1 lev en dagkaarten 4 lev. Voor grote bagagestukken heeft u ook een apart kaartje nodig. Zorg ervoor dat u uw tickets valideert, aangezien kaartinspecteurs werken en behoorlijk onvriendelijk kunnen zijn. De diensten lopen van 5 uur tot middernacht en na deze tijd zijn er geen nachtdiensten.

Met de taxi

Taxi's zijn direct beschikbaar in Sofia en zijn gemakkelijk te herkennen (ze zijn geel). Reizen binnen het stadscentrum zijn zelden hoger dan 10 lev. Pas op voor malafide chauffeurs die proberen de officiële taxibedrijven te imiteren en accepteer in de regel geen taxi als deze door een chauffeur wordt benaderd.

 

Waar te verblijven in Sofia

Sofia heeft een grote keuze aan hotels, van middenklasse tot luxe. Ga voor onze lijst met aanbevolen hotels in Sofia voor Gayreizigers naar onze Gayseksuele hotels in Sofia pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Alexander Nevski-kathedraal - grote Bulgaars-orthodoxe kathedraal en een fantastisch voorbeeld van neo-Byzantijnse architectuur. Dit wordt algemeen erkend als het symbool van Sofia.

Gebouw van de Nationale Vergadering van Bulgarije - een monument van cultuur met een grote historische betekenis. Gebouwd tussen 1884 en 1886 is dit een fantastisch voorbeeld van neorenaissancistische architectuur.

Vitoshka - Sofia's belangrijkste boulevard met prachtige Art Nouveau-gebouwen en even grote designermerken. Op een warme zomerdag kan het bijna Parijse aanvoelen.

Eagles 'Bridge - genoemd naar de vier adelaarstandbeelden aan elke kant van de brug waarvan wordt gezegd dat ze de beschermers en beschermheren zijn.

Slaveykov-plein - genoemd naar de schrijvers van vader en zoon Petko en Pencho Slaveykov, dit is een rustige kleine plaats om mensen te kijken. De hoofdbibliotheek bevindt zich hier en je vindt charmante oude dames die tweedehands boeken verkopen vanuit kraampjes op het podium.

Borisova Gradina - prachtig park vernoemd naar de Bulgaarse tsaar Boris III. Dit is het oudste park van Sofia waarvan de bouw in 1882 begon.

Nationaal Paleis van Cultuur - een treffend voorbeeld van communistische architectuur maar ook een belangrijke prestatie- en tentoonstellingslocatie. Hal 1 biedt plaats aan 3,380 mensen met kleinere zalen binnenin. De gronden buiten zijn aantrekkelijke en vaak gastmarkten.

Nationaal Historisch Museum - het grootste museum van Bulgarije waar u meer te weten kunt komen over de fascinerende geschiedenis van Bulgarije. Dit was vroeger de residentie van de laatste communistische leider van Bulgarije, Todor Zhivkov, en bevindt zich buiten het stadscentrum in Boyana.

Sofia stadscentrum

Wanneer bezoeken

In tegenstelling tot andere hoofdsteden wordt Sofia niet overspoeld met toeristen. De zomer (juni-augustus) in Sofia is erg warm, maar over het algemeen een stuk milder dan op andere locaties in de rest van Bulgarije. De winter is ijskoud en er zijn populaire skigebieden buiten de stad.

Pasen is een goede tijd om Sofia te bezoeken omdat het een feest is en de bloeiende planten brengen een extra niveau van kleur in de stad. Het Sofia-filmfestival wordt ook jaarlijks in maart gehouden en Sofia Pride wordt elk jaar in juni gehouden.

Visum

Bulgarije maakt nog geen deel uit van de Schengenzone, hoewel de juiste stappen zijn genomen om het lidmaatschap te verkrijgen. Bulgarije maakt echter deel uit van de Europese Unie en de visumplicht valt in overeenstemming met wat u van de meeste EU-landen mag verwachten.

 

Geld

De munteenheid van Bulgarije is de lev. Andere valuta worden op de meeste locaties niet officieel geaccepteerd, dus het is aan te raden ervoor te zorgen dat u alleen Bulgaarse valuta bij u heeft.

Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar. Creditcards en pinpassen worden algemeen geaccepteerd

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.