Gay Turijn · Stadsgids

Gay Turijn · Stadsgids

Reis je voor het eerst naar Turijn? Dan is onze gay Turijn stadsgids iets voor jou.

Gay Turijn · Stadsgids

Turijn | Torino

De hoofdstad van de regio Piemonte. Turijn is een van de belangrijkste steden van Noord-Italië. Het is de thuisbasis van ongeveer 900,000 mensen, maar meer dan 2 miljoen mensen wonen in het grootstedelijk gebied.

Turijn begon zijn leven als een Romeins militair fort en werd in de 13e eeuw de hoofdstad van het Huis van Savoye. Van 1861 tot 65 werd het de eerste hoofdstad van een verenigd Italië. In 1902 werd hier de Wereldtentoonstelling gehouden en dit leidde tot de populariteit van de Art Nouveau-beweging. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd door de geallieerden.

Na de oorlog explodeerde de auto-industrie in Turijn en Fiat, naast andere bekende automerken, is hier nog steeds gevestigd. Het is gerangschikt als de 78ste rijkste stad ter wereld door koopkracht, en het is een van de onderwijscentra van Italië. Toeristen worden aangetrokken door de oogverblindende architectuur, geweldige restaurants en winkelmogelijkheden.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Gayrechten in Italië

Voor informatie over Gayrechten in Italië, bezoek onze Gay Rome City Guide-pagina.

Gayscene in Turijn

De eerste Gayrechtengroep van Italië, Fiori, begon in Turijn in 1971, dus het is geen verrassing dat de stad erg gastvrij is voor de LGBT-gemeenschap. Hoewel de Gayscene niet enorm is, zijn er een handvol Gaylocaties, waaronder twee Gay Saunas, een Gay bar en verschillende gay-populaire evenementen.

Turijn organiseert in juni zijn jaarlijkse Gay Pride-parade, een van de grootste gay-evenementen in Noord-Italië. Het Gay & Lesbian Film Festival (oorspronkelijk 'From Sodom to Hollywood' genoemd) in april is een ander populair evenement dat in Turijn wordt gehouden.

Turijn bereiken

Met het vliegtuig

Luchthaven Turijn / Luchthaven Turijn-Caselle / Luchthaven Sandro Pertini (TRN) ligt 16 km ten noordwesten van het centrum van Turijn in de stad Caselle. Het is goed bediend naar bestemmingen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar u langeafstandsverbindingen kunt krijgen naar verder weg gelegen bestemmingen.

Vanaf de luchthaven kunt u op werkdagen van 5 tot 9 uur een trein nemen naar Dora Station. De reis duurt 19 minuten en vanaf hier kun je een bus nemen naar het stadscentrum. De Dora Express-service is sneller dan andere bussen (15 minuten) en rijdt van ongeveer 7 uur tot 8 uur (maandag-zaterdag). Een geïntegreerd ticket kost € 3.

U kunt ook een directe route nemen naar het stadscentrum van Turijn. De reis duurt 45-50 minuten (afhankelijk van het verkeer) en vertrekt vanaf de aankomsthal waar een kaartverkoop en automaat is. Een enkele reis kost € 6.50 en er wordt € 1 extra toegevoegd aan de prijs indien gekocht bij de chauffeur.

Een taxistandplaats is te vinden op het aankomstniveau. Een reis kost u in de regio van € 30-50, dus het kan de moeite waard zijn om te kijken of uw hotel een gratis transfer aanbiedt of dat u vooraf kunt bestellen tegen een goedkoper tarief. Grote autoverhuurbedrijven hebben kantoren in de aankomsthal en op de parkeerplaats. De rit naar de stad duurt ongeveer 30 minuten.

Met de trein

Er zijn drie grote treinstations in Turijn. Porta Nuovais een modern station waar u van / naar reist als u vanuit het noorden van Italië komt en bestemmingen richting Parijs. De stations Porto Susa en Lingotta FS zijn uw toegangspunt als u vanuit het zuiden komt.

Gay Turijn · Stadsgidshoofdaanzicht van het San Carlo-plein

Zich verplaatsen in Turijn

Te voet

Het centrum van Turijn is gemakkelijk te voet te verkennen - een goede manier om de bijna Parijse boulevards van de stad te verkennen. U hoeft alleen echt het openbaar vervoer te nemen als u verder reist, bij slecht weer of als u vol zit met winkelen.

Met het openbaar vervoer

GTT exploiteert het geïntegreerde openbaarvervoernetwerk van bussen, trams en metro in Turijn. Tickets moeten voor vertrek worden gekocht en gevalideerd zodra de reis begint. De prijzen beginnen bij € 1.70 voor een reis van 90 minuten, maar het is de moeite waard om een ​​3-daagse Torino en Piemonte-kaart (€ 29) te krijgen, aangezien deze gratis toegang biedt tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Turijn.

De meeste diensten rijden van 5 uur tot middernacht en sommige nachtbussen rijden de hele nacht door. Ticketcontroleurs komen vaak voor en hebben de reputatie onbeleefd te zijn. Blauwe bussen zijn voor routes in de voorsteden en kunnen duurder zijn dan wanneer u binnen het stedelijke gebied van Turijn reist.

Met de taxi

Er zijn taxistandplaatsen in Turijn, maar houd er rekening mee dat het niet gebruikelijk is om taxi's op straat aan te houden. Het is ook vermeldenswaard dat als u een taxi vooraf bestelt, de meter begint te lopen vanaf het moment dat de taxi uw telefoontje ontvangt. Taxi-apps zoals Uber zijn hier beschikbaar.

Waar te verblijven in Turijn

Voor een lijst van enkele van de beste hotels in Turijn klikt u op de Turijn Hotels pagina.

Wat te zien en te doen in Turijn

Mol Antonelliana - het meest iconische gebouw in Turijn. Oorspronkelijk gebouwd als een synagoge in 1888, herbergt de Mole Antonelliana een fantastisch bioscoopmuseum en u kunt een lift nemen naar de top van de toren.

De kathedraal van Johannes de Doper - hoewel deze kathedraal op zichzelf zeker aantrekkelijk is, is de belangrijkste trekpleister de Lijkwade van Turijn. Helaas is het niet altijd te zien en wordt het alleen bij pauselijk decreet aan het publiek getoond.

8 Gallery en Eataly - een lange galerij met veel winkels. Hier kunt u enkele van 's werelds beste Italiaanse gerechten proeven en geweldige voorbeelden van de Slow Food-beweging waar Turijn beroemd om is.

Porta Palazzo-markt - een van de grootste markten in Europa. Hier vind je een gevarieerde collectie tweedehands goederen en artisanale producten en het is een geweldig spektakel om in je op te nemen.

La Venaria Reale - dit prachtig gerestaureerde 17e-eeuwse paleis is een schitterend voorbeeld van barokke architectuur. Dit ligt 10 km ten noordoosten van Turijn en is een van de populairste toeristische attracties van Italië.

Museo dell'Automobile - niet alleen voor autoliefhebbers. Hier kunt u meer te weten komen over het erfgoed van Turijn als het autoproductiecentrum van Italië, maar ook enkele behoorlijk sexy sportwagens bekijken.

Valentinopark - Het grootste park van Turijn en gelegen langs de rivier de Po. Een perfecte plek voor een picknick en ook de locatie van de Valentino kasteel en Middeleeuws dorp.

Egyptisch Museum - hier vind je een van de beste collecties Egyptische kunstvoorwerpen aan deze kant van de Nijl. De exposities zijn zeer goed bewaard gebleven en het museum is goed bewegwijzerd. Maandag gesloten.

Wanneer moet je Turijn bezoeken?

Vanwege de noordelijke breedtegraad is Turijn in de winters behoorlijk koud, maar de Alpen fungeren als buffer tegen de regen. Sneeuw komt verrassend vaak voor in april, maar de zomers zijn heet en je kunt af en toe onweer verwachten. De drukste maanden voor toeristen zijn juli, mei en februari, dus het kan de moeite waard zijn om deze maanden te vermijden (indien mogelijk).

Er zijn verschillende festivals en evenementen die voor bezoekers interessant zijn. Het Torino Film Festival, gehouden in het bioscoopmuseum van de stad, is het op een na grootste filmfestival van Italië. Kappa FuturFest (KFF) organiseert in juli een ongelooflijke line-up van internationale en lokale DJ's.

Visum

Italië is lid van de Europese Unie en als zodanig valt het visum in lijn met wat je van andere Europese landen zou verwachten. Het is ook een lid van de Schengenzone. Raadpleeg de website van het Italiaanse buitenlandse kantoor als u vragen heeft over visa.

Geld

Italië is lid van de eurozone. Geldautomaten (in Italië bekend als 'bancomat') zijn overal verkrijgbaar en de meeste accepteren Visa en MasterCards. U kunt uw geld wisselen bij banken, postkantoren of bij een 'cambio' (wisselkantoor).

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.