Gay Vilnius · Stadsgids

Gay Vilnius · Stadsgids

Eerste bezoek aan Vilnius? Dan is onze gay Vilnius city guide-pagina iets voor jou.

Vilnius

De hoofdstad en grootste stad van Litouwen. Vilnius heeft meer dan 500,000 inwoners en is de op een na grootste stad in de Baltische staten.

De stad is ooit begonnen als handelsnederzetting en kent een rijke en gevarieerde geschiedenis. De stad maakte deel uit van het Pools-Litouwse Gemenebest, het Russische Rijk en de Sovjet-Unie. Vóór de Tweede Wereldoorlog stond Vilnius bekend als het Jeruzalem van Litouwen vanwege de grote Joodse bevolking.

Tegenwoordig heeft Vilnius een diverse economie die zich uitstrekt over verschillende sectoren. Toeristen trekken naar de stad vanwege de historische gebouwen, de interessante cultuur, de luxe winkels en de bescheiden Gayscene.

 

Gayrechten in Litouwen

Net als veel andere landen in Oost-Europa lopen de houding en de wetten ten aanzien van LGBT-burgers achter op andere staten in Europa. Ondanks een gelijke meerderjarigheid (16), is er geen erkenning van partnerschappen voor paren van hetzelfde geslacht en is de publieke consensus in het algemeen tegen gelijke huwelijksrechten.

Aangezien Litouwen dunbevolkt is, zijn er zelden Gayscènes te vinden, behalve in de steden Vilnius, Kaunas en Klaipėda. De opvattingen in de steden zijn over het algemeen liberaler in vergelijking met meer provinciesteden, hoewel enige discretie wordt geadviseerd wanneer ze in het openbaar zijn.

 

Gayscene

Vilnius heeft een bescheiden Gayscene met een dansclub, sauna en café voor Gayseksuele klanten. Er is geen specifiek Gaybuurt en sommige locaties bevinden zich aan de andere uiteinden van het stadscentrum.

De Baltic Pride is de officiële Pride-viering voor de drie Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen), en het roteert tussen de drie hoofdsteden (Tallinn, Riga, Vilnius). Het volgende evenement vindt plaats in 2018 in Riga.

 

Vilnius bereiken

Met het vliegtuig

Luchthaven Vilnius (VNO) ligt op ongeveer 6 km van het stadscentrum. Het is een hub voor AirBaltic en verschillende andere budgetmaatschappijen. Het biedt routes naar de meeste grote steden in Europa en naar enkele bestemmingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Er is een treindienst die u rechtstreeks naar het stadscentrum brengt en die 16 keer per dag vertrekt. Enkele tickets kosten 0.70 euro en de reis duurt ongeveer 7 minuten. Tickets kunnen online, in de trein of op het treinstation worden gekocht.

Er zijn bus- en microbusdiensten die vanaf de luchthaven naar het stadscentrum vertrekken. Enkele ritten kosten € 1, - en de reistijd is maar iets langer dan met de trein. Bussen zijn misschien de betere optie, omdat ze u naar een groter aantal locaties in het stadscentrum brengen.

U kunt van tevoren een taxi bestellen, maar de taxistandplaats op de luchthaven is goed geregeld en redelijk geprijsd. Een rit naar de oude stad kost ongeveer € 10 en duurt iets meer dan 5 minuten, afhankelijk van het verkeer of wegwerkzaamheden.

Met de trein

Het treinstation van Vilnius ligt ten zuiden van het centrum en biedt een scala aan nationale verbindingen en verbindingen met het aangrenzende Rusland en Wit-Rusland.

Met de bus

Vilnius vormt het hart van het nationale busnetwerk en de ritten door Litouwen zijn relatief kort. Er zijn langere internationale busroutes van Eurolines, ECOLINES en Polski Bus die goedkope (maar langere) verbindingen bieden naar de andere Baltische staten en hun Europese buren.

 

Zich verplaatsen in Vilnius

Te voet

Ondanks dat de oude binnenstad van Vilnius een van de grootste van Europa is, is het nog steeds gemakkelijk te voet te verkennen. Dit is waarschijnlijk de beste manier om de bezienswaardigheden en de architectuur te bewonderen, vooral op een aangename zomerdag.

Met het openbaar vervoer

Vilnius Transport is verantwoordelijk voor het netwerk van bussen en trolleybussen. Singles kosten € 1 en moeten contant bij de chauffeur worden gekocht (hoewel dit goedkoper is als je een Vilnius Citizen Card koopt). Tickets moeten bij aankomst onmiddellijk worden gevalideerd. In het weekend zijn er nachtbussen.

Met de taxi

Taxi's kunnen op straat worden aangehouden, maar vaak zijn ze het dubbele van de prijs dan wanneer u ze vooraf bestelt. Ze staan ​​bekend om het afzetten van toeristen. Veel lokale bewoners gebruiken taxi-apps die goedkoper kunnen zijn dan de reguliere bedrijven.

 

Waar te verblijven in Vilnius

Voor een lijst met aanbevolen hotels in Vilnius kunt u terecht op onze Gay Vilnius Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Gediminastoren - iconische toren vernoemd naar een groothertog van Litouwen. Op deze heuvel staat sinds 1409 een bakstenen toren die in 1930 werd herbouwd. Je kunt te voet of met een kabelbaan naar de top.

De oude stad - Het historische hart van Vilnius. Dit gebied is een labyrint van barokke, renaissance en gotische architectuur. Het was ook de locatie van het getto van Warschau tijdens de nazi-bezetting. Tegenwoordig zijn er tal van restaurants, boetieks en bezienswaardigheden om bezoekers te vermaken.

Kathedraal van Vilnius - de prachtige klassieke kathedraal werd gebouwd tussen 1783 en 1801. Het is gratis te bezoeken, maar tijdens de mis is de toegang beperkt. U kunt de crypten ook bezoeken, maar dan moet u wel vergezeld zijn van een gids.

Literat gatvė (Straat van schrijvers- deze straat heeft artistieke opdrachten aan schrijvers en auteurs met een band met Vilnius. Je zult misschien verbaasd zijn over enkele van de namen die hier opduiken.

Joods Staatsmuseum Vilna Gaon - dit museum werd oorspronkelijk geopend in 1913 maar werd in 1949 gesloten. Na de heropening in 1991 vertelt dit museum het sombere verhaal van de joden in Litouwen.

Litouws opera- en ballettheater - een indrukwekkend modern gebouw. Waarom neemt u niet deel aan een optreden van de gezelschappen in residentie.

Weg van vrijheid - een abstract beeldhouwwerk dat de onafhankelijkheid van Vilnius van de Sovjet-Unie viert. Het vertegenwoordigt de keten van mensen die elkaars hand vasthielden in de Baltische staten.

Uzupi's - de hipster/bohemian wijk van de stad. Hier vindt u een grote concentratie van eigenzinnige onafhankelijke winkels, bars en galerijen.

 

Wanneer bezoeken

De zomer in de stad kenmerkt zich door aangenaam warm weer en af ​​en toe hittegolven. De winters zijn koud en temperaturen onder de -25 ° C zijn niet ongehoord. Het late voorjaar en de zomer zijn de beste tijden om te bezoeken, want de stad is vol leven.

Er is een grote verscheidenheid aan festivals en evenementen op de kalender om bezoekers te vermaken. Van half maart tot begin april vindt het internationale filmfestival plaats. Het Vilnius Jazz Festival staat bekend om zijn innovatie en creativiteit.

Visa

Litouwen valt binnen het Schengen-visumgebied. Omdat het deel uitmaakt van de Europese Unie, vallen de visumvereisten in lijn met wat u van de meeste EU-landen zou verwachten.

 

Geld

Litouwen maakt deel uit van de eurozone. Er is een goede selectie van banken en wisselkantoren om uit te kiezen. De meeste grotere winkels, restaurants en hotels accepteren kaartbetalingen, maar het is altijd een goed idee om wat contant geld op zak te hebben voor het geval dat.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.