Gay Zagreb · Stadsgids

Gay Zagreb · Stadsgids

Eerste keer in Zagreb? Dan is onze gay Zagreb city guide-pagina iets voor jou.

Zagreb

De grootste stad van Kroatië en het enige grootstedelijk gebied met meer dan een miljoen inwoners. Zagreb heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De afgelopen 100 jaar zijn behoorlijk turbulent geweest met de Tweede Wereldoorlog en de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog die conflicten in de stad brachten.

Tegenwoordig is Zagreb een bruisende metropool en cultureel centrum met een levendige cafécultuur, interessante musea, geweldige winkelmogelijkheden en architectuur die het middeleeuwse en communistische verleden weerspiegelt.

 

Gayrechten in Kroatië

Seksuele activiteit van hetzelfde geslacht is in Kroatië sinds 1977 legaal en discriminatie is verboden op grond van seksuele geaardheid, genderidentiteit en genderexpressie.

Kroaten kunnen vrij conservatief zijn en bij een referendum in 2013 over de definitie van het huwelijk stemde 66% voor het huwelijk als dat tussen een man en een vrouw. De Life Partnership Act van 2014 biedt bijna dezelfde rechten als het huwelijk, minus adoptie.

Pride-optochten worden gehouden in de meeste grote steden van Kroatië, waarbij Zagreb Pride het grootste evenement is dat sinds 2002 elk jaar in juni wordt gehouden.

 

Gay-scène

Zoals met veel Oost-Europa, is Kroatië sociaal vrij conservatief, dus het is aan te raden om openlijke uitingen van genegenheid tot een minimum te beperken.

Zagreb heeft een bescheiden Gayscene die veel subtieler is dan in je gezicht Berlijn en Madrid. Het heeft geen Gaybuurt als zodanig, maar de meeste locaties liggen op loopafstand van elkaar.

Kroatisch Nationaal Theater

 

Kennismaken met Zagreb

Met het vliegtuig

Zagreb Airport (ZAG) is de grootste luchthaven van Kroatië en heeft goede verbindingen met het grootste deel van Europa. Het biedt een aantal vluchten naar het Midden-Oosten en een seizoensdienst naar Toronto.

Een pendelbus vanaf de luchthaven brengt u naar het centrale busstation. De reistijd is ongeveer 30 minuten en de services worden georganiseerd door elke geplande vlucht die aankomt. Singles kosten 30 HRK. Bussen rijden van 7 uur tot 8 uur.

Een taxi kost minimaal 150 HRK, met extra kosten voor bagage. De reistijd naar het centrum van Zagreb is ongeveer 30 minuten.

Per spoor

Het treinstation van Zagreb heeft verbindingen met de hele Balkan en Centraal-Europa. Het gebouw zelf is een indrukwekkend staaltje Hongaarse architectuur.

 

Zich verplaatsen in Zagreb

Te voet

Zagreb is een compacte stad en u zou geen enkel probleem moeten hebben om te voet rond te reizen. Het is ook een goede manier om de stad te leren kennen en de bezienswaardigheden in je op te nemen.

Met de tram en bus

Zagreb heeft een betrouwbaar openbaar vervoersnetwerk met 15 tramlijnen door de stad. Volledige service is van 4 uur tot middernacht en er is een nachtdienst op 4 lijnen.

Singles gedurende de dag kosten 10 HKR (tot 15 HKR 's nachts) en dagkaarten kosten 30 HKR. Vergeet niet uw ticket te valideren.

Met de taxi

Taxi's zijn direct beschikbaar, maar pas op voor niet-geregistreerde taxi's. Taxi's van buiten de bus- en treinstations zijn vaak duurder, dus het kan de moeite waard zijn om een ​​stukje te lopen voordat u er een markeert.

 

Waar te verblijven in Zagreb

We raden aan om in het stadscentrum te blijven. Bezoek ons ​​voor onze lijst met aanbevolen hotels in Zagreb Gay hotels in Zagreb pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Museum van de verbroken relaties - laat je niet afschrikken door de naam, dit is een verrassend aangrijpend en totaal uniek museum vol artefacten die symbool staan ​​voor mislukte relaties.

St Mark's kerk - indrukwekkende Servisch-Orthodoxe kerk die ondanks zijn middeleeuws ogende uiterlijk werd gebouwd tussen 1931-1940.

Ban Jelačić-plein - Het belangrijkste plein van Zagreb en het bruisende centrum van het leven. Perfect om mensen te kijken.

Kroatisch museum voor naïeve kunst - een museum gewijd aan Kroatische naïeve kunstenaars van de 20e eeuw.

Kathedraal van Zagreb - enorme neogotische katholieke kathedraal gebouwd in de 12e eeuw.

Stadsmuseum van Zagreb - opgericht in 1907, documenteert en brengt dit museum het turbulente verleden van Zagreb in kaart

 

Wanneer bezoeken

Zagreb heeft de neiging te fluctueren tussen beide zijden van het weerspectrum. De koude winters zijn meedogenloos en de zomers zijn broeierig. In mei-juni is het weer het aangenaamst.

Visa

Kroatië valt niet binnen de Schengenzone, maar maakt deel uit van de Europese Unie. De visumvereisten zijn in lijn met wat u van de meeste EU-landen zou verwachten.

Geld

De munteenheid in Kroatië is de Kuna (HRK). Sommige winkels, restaurants en hotels accepteren betalingen in euro's, maar de wisselkoers is mogelijk niet erg goed. We raden af ​​om met euro's te betalen

Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar. Creditcards en pinpassen worden algemeen geaccepteerd.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel