Gay Bratislava · Stadsgids

Gay Bratislava · Stadsgids

Eerste keer in Bratislava? Dan is onze gay Bratislava city guide-pagina iets voor jou.

Bratislava

Bratislava, de thuisbasis van ongeveer een half miljoen mensen, is de hoofdstad en grootste stad van Slowakije. Het ligt dicht bij de grens van zowel Oostenrijk als Hongarije, en de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is gemakkelijk te bereiken.

De geschiedenis van Bratislava gaat terug tot de Romeinse tijd, die het maken van wijn introduceerde. In de communistische periode werd besloten dat Praag de grote stad van Tsjecho-Slowakije zou worden en Bratislava een administratief centrum. Dit wordt weerspiegeld in de sovjetarchitectuur en ontbrekende delen van de stad waar middeleeuwse gebouwen lagen.

Tegenwoordig heeft Bratislava het op twee na hoogste BBP van de Europese Unie en is het een belangrijk knooppunt voor productie, telecommunicatie, het bankwezen en IT. Het heeft de reputatie een bestemming voor een vrijgezellenfeest te zijn. Er zijn echter tal van musea, cafés, historische bezienswaardigheden en winkelmogelijkheden voor diegenen die een meer ontspannen vakantie hebben.

 

Gayrechten in Slowakije

Activiteit van hetzelfde geslacht werd gelegaliseerd in 1962 en de gelijke meerderjarigheid (15) werd ingesteld in 1990. Er is antidiscriminatiewetgeving van kracht en in 2013 werd Gayfobie als een haatmisdrijf aangemerkt in een wijziging van het strafwetboek uit XNUMX.

Slowakije is echter relatief conservatief als het gaat om het aanpakken van kwesties van hetzelfde geslacht, aangezien in 2012 tegen een wetsvoorstel werd gestemd om het Gayhuwelijk te erkennen. In 2015 mislukte een referendum over het wijzigen van de grondwetsdefinitie van het huwelijk vanwege een gebrek aan opkomst. .

Religieuze overtuigingen heersen in Slowakije, waarbij de katholieke kerk hier veel invloed heeft. In de afgelopen jaren is er echter een duidelijke toename geweest van de publieke goedkeuring van kwesties van hetzelfde geslacht. Dit is vooral merkbaar bij jongere generaties.

 

Gayscene

Vergeleken met het naburige Wenen is de Gayscene van Bratislava bescheiden met een handvol bars en clubs en een enkele sauna catering voor Gayseksuele klanten. Bratislava is in wezen het Gaycentrum van Slowakije, aangezien er buiten deze stad praktisch geen Gayscene is nergens anders in het land.

Hoewel geweld tegen Gay's niet gebruikelijk is, is het niet ongehoord. De sociale houding in Slowakije is een beetje achterlijk, zelfs in vergelijking met sommige van zijn ex-communistische buren, dus voorzichtigheid is geboden.

In juli is er een pride-parade die wordt ondersteund door veel van de buitenlandse ambassades in de stad. Er zijn enkele tegenprotesten, maar over het algemeen is de gebeurtenis vreedzaam.

 

Naar Bratislava reizen

Met het vliegtuig

MR Štefánik Airport (BTS) of Bratislava Airport ligt 9 km ten noordoosten van het stadscentrum. Het is meestal verbonden met andere Europese, Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse bestemmingen door charter- en budgetmaatschappijen met slechts beperkte verbindingen met hub-luchthavens.

Bussen 61 en 96 brengen u overdag naar het stadscentrum met diensten die beginnen rond 4.45 uur en eindigen rond 11.25 uur (N61 nachtdienst per uur). Tickets kunnen worden gekocht bij de automaten bij aankomst, bij de halte en bij de Mediapress-kraam bij vertrek. De rit duurt ongeveer 20 minuten (afhankelijk van de locatie) en kost € 0.70.

Taxi's kunnen van buiten de terminal worden aangehouden, maar om tijd te besparen en een beter tarief te krijgen, is het raadzaam om van tevoren te reserveren. De reistijden zijn ongeveer 15 minuten en kosten € 15-20 indien vooraf besteld. Als u op de luchthaven bent aangemeld, besteedt u mogelijk dichter bij de € 30.

De internationale luchthaven van Wenen (VIE) ligt slechts 57 mijl ten westen van Bratislava en is een belangrijk internationaal knooppunt. Je kunt er een bus voor nemen  € 7.20 en afhankelijk van waar je heen wilt in Bratislava, kunnen taxi's vanuit Wenen alles in de regio van € 40-140 kosten.

Met de trein

Het centraal station van Bratislava heeft uitstekende treinverbindingen naar bestemmingen in Midden- en Oost-Europa. Wenen ligt op slechts een uur rijden, met slaapdiensten naar Berlijn, Minsk en Moskou. Het treinstation ligt op ongeveer 1 km afstand van het stadscentrum, maar u kunt bussen 93 en x13 nemen die u naar de stad brengen. Taxi's kunnen ook vanaf het treinstation worden aangehouden.

Per boot

Een rivierveerdienst tussen Wenen en Bratislava brengt u van de lente tot de herfst langs de Donau. De reis duurt ongeveer dezelfde tijd als de trein en stopt, in tegenstelling tot de trein, in het hart van de stad. Veel riviercruises op de Donau stoppen op hun route ook in Bratislava.

 

Zich verplaatsen in Bratislava

Te voet

Bratislava is een geweldige stad om te wandelen, aangezien het stadscentrum grotendeels autovrij is. Je mag een enkele fietser en af ​​en toe een auto verwachten. Het stadscentrum is relatief compact, dus het zal niet lang duren om van de ene naar de andere kant over te steken. Alleen voor langere reizen, als je veel bagage hebt of bij slecht weer moet je met het openbaar vervoer.

Met het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Bratislava is goedkoop en efficiënt met een geïntegreerd netwerk van trams, bussen en trolleybussen die je van A naar B brengen. Een enkeltje van 15 minuten begint bij € 0.70 en kaartjes voor 24 uur vanaf € 3.50. U kunt geen kaartjes krijgen van de chauffeur en u moet eraan denken om uw kaartjes te valideren.

De meeste lijnen rijden van 4.30 uur tot ongeveer 11.30 uur. De meeste nachtlijnen rijden elk uur naar het centraal station en het presidentieel paleis. Tijdens piektijden kunnen de gebruikte bussen behoorlijk oud zijn.

Met de taxi

Als u een taxi van buiten het trein- of busstation neemt, wordt u bijna altijd opgelicht. De meeste locals bellen een taxi, maar wees niet verbaasd als de centralist geen Engels spreekt. Taxi-apps zoals Uber en HopIN winnen aan populariteit en elimineren eventuele taalproblemen.

 

Waar te verblijven in Bratislava

Voor enkele van de beste en meest populaire hotels in Bratislava, bekijk onze Gay Hotels in Bratislava pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Kasteel van Bratislava - geloof het of niet, maar dit kasteel werd eigenlijk in puin achtergelaten door een brand in 1811 en de restauratie begon pas in 1957. Niet alleen het gebouw zelf is indrukwekkend, de café-bar buiten biedt een fantastisch uitzicht over de stad. Vanaf de top van deze heuvel kun je het Slowaakse, Oostenrijkse en Hongaarse platteland zien.

Sint-Maartenskathedraal - De grootste kerk van Bratislava en gebouwd in gotische stijl. De betonnen ontwikkelingen en drukke weg ernaast verminderen het effect, maar kijk goed naar de torenspits. Op de top is een vergulde Hongaarse koningskroon.

SNP-brug - dit is een van de meest verdeeldheid zaaiende sites in Bratislava. Engineeringliefhebbers prijzen het architectonisch vernuft dat bij de constructie is betrokken. Anderen vinden het een doorn in het oog Sommigen zeggen dat het restaurant in de "vliegende schotel" het beste uitzicht in Bratislava biedt omdat je de brug niet kunt zien. Het kost € 6.50 om naar de top te gaan als je niet dineert.

Sint-Elisabethkerk - ook bekend als de Blauwe Kerk (of oneerbiedig door de lokale bevolking als de Smurfenkerk), dit art nouveau-gebouw is een must see. Het zet de Blauwe Moskee van Istanbul te schande als het gaat om blauw zijn.

Slowaaks Nationaal Theatergebouw - prachtig neorenaissancistisch gebouw waar klassieke uitvoeringen plaatsvinden. De fontein van Ganymedes buiten de ingang is bijzonder adembenemend. Het gezelschap van het National Theatre heeft een modern nieuw theater geopend dat de charme van het origineel mist.

Primatenpaleis - de neoklassieke residentie van de burgemeester van Bratislava. Je kunt binnen rondleidingen volgen en de beroemde Spiegelzaal zien (tenzij deze wordt gebruikt voor een gemeenteraadsvergadering).

Slowaakse Nationale Galerij - de Bratislava-tak van dit kunstmuseum bevindt zich in het Esterházy-paleis en heeft een grote selectie aan barokke kunstwerken. Het Berlinka-café is beroemd in heel Slowakije.

 

Wanneer bezoeken

Slowakije staat bekend om zijn lentebloesems en de lente is een goed moment om te bezoeken, aangezien het weer aangenaam en overwegend droog is. De zomer kan ondraaglijk heet worden en de oude stad wordt overspoeld met toeristen. De winters zijn koud, maar door het afstoffen van sneeuw ziet de stad er heel charmant uit, vooral rond de kerstmarkten.

Er zijn verschillende festivals verspreid over de kalender die mensen naar de stad trekken. Het Bratislava Music Festival in september en oktober trekt liefhebbers van klassieke muziek naar de stad, terwijl de culturele zomer van juni tot september performance en beeldende kunst naar de stad brengt. De jaarlijkse Gay Pride wordt gehouden in juli.

 

Visa

Slowakije valt binnen het Schengenvisumgebied. Omdat het deel uitmaakt van de Europese Unie, vallen de visumvereisten in lijn met wat u van de meeste EU-landen zou verwachten.

 

Geld

Slowakije werd in 2009 onderdeel van de eurozone. Er zijn veel plaatsen om geld te wisselen in de stad, waaronder banken en onafhankelijke wisselkantoren, hoewel de tarieven kunnen variëren (zelfs bij banken). Debetkaarten worden algemeen geaccepteerd in winkels, restaurants en hotels. Loop niet het risico om geld te wisselen met straatverkopers.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.