Gay Mauritius

Hoe is het om Gay te zijn op Mauritius?

We spraken met een van Mauritius' belangrijkste LHBT-activisten en oprichter en voorzitter van Mauritius' Young Queer Alliance, Najeeb Ahmad Fokeerbux.

Mauritius is een paradijselijk eiland in de Indische Oceaan. Het is een enorm populaire huwelijksreisbestemming. Toen de Nederlanders Mauritius ‘ontdekten’, dachten ze dat ze de Hof van Eden hadden gevonden. Samen met de Malediven en de Seychellen staat het bekend als een van de parels van de Indische Oceaan.

Hoewel Mauritius een grote trekpleister is voor luxe reizigers, is het technisch gezien nog steeds illegaal om daar Gay te zijn, in overeenstemming met een wet uit het koloniale tijdperk. We spraken met Najeeb Ahmad Fokeerbux, een Mauritiaan en oprichter van de Young Queer Alliance, om erachter te komen hoe het echt is om Gay te zijn op Mauritius.

 

Wat inspireerde je om de Young Queer Alliance op te richten?

 

Jarenlang was er op Mauritius geen sprake van queeractivisme. Ja, er was de symbolische jaarlijkse Pride en we hadden een aantal hiv-programma's voor LGBT-mensen. Sommige LGBT-inclusieve wetten rond werkgelegenheid waren er vanwege progressieve politici. In 2014 was ik 24 toen ik de YQA oprichtte. Stemmen van jonge LGBT-mensen zoals ik werden vaak gehoord, maar het was niettemin een minderheidsstem. We streefden naar meer dan alleen symbolische representatie. We wilden onszelf bevestigen, geaccepteerd kunnen worden en geliefd kunnen worden. De andere reden achter de oprichting van de YQA was om de steun van LGBT-mensen voor wetgeving te betuigen, zoals de Equal Opportunities Commission om het bloeddonatieverbod voor Gayseksuelen op te heffen. Dit gaf de broodnodige impuls die LGBT-ers in staat stelde bloed te doneren op Mauritius. Sindsdien is het queer-activisme in het land geëvolueerd en hebben we plaats aan de besluitvormingstafels.

 

Wordt de wet uit het koloniale tijdperk van Mauritius tegen sodomie ooit gehandhaafd?

 

Mauritius werd voor het eerst ontdekt door de Arabieren, daarna kwamen de Portugezen, en daarna was de eerste kolonisatie (1638 - 1710) door de Nederlanders (Mauritius is vernoemd naar een Nederlandse prins: Prins Maurits van Nassaueiland). Vervolgens vertrokken de Nederlanders, daarna kwamen de Fransen (1715-1810) en het Verdrag van Parijs. Het eiland werd een Britse kolonie (1810 - 1968) voordat het onafhankelijk werd. Sectie 250 van de Criminal Code Act van 1838, die Gayseksualiteit strafbaar stelt, dateert van vóór de onafhankelijkheid. Het recht is koloniaal.

De wet wordt gebruikt om echtscheidingsredenen onder heteroseksuele paren. Het bestaan ​​van artikel 250 is echter in strijd met de fundamentele rechten en vrijheid van LGBT-ers en is ongrondwettelijk. Sectie 250 heeft niet zijn plaats in het moderne en democratische Mauritius in die zin dat LGBT-ers, net als alle andere burgers, het fundamentele recht moeten hebben op de keuze van een seksuele partner, privacy, waardigheid, bescherming van de wet en gelijkheid. De wet is in strijd met de waarden van de democratie en behandelt LBGT-ers als tweederangsburgers. Bovendien geloven Mauritianen in een gelijkwaardige samenleving zonder discriminatie, en het voortbestaan ​​van Sectie 250 leidt tot discriminatie, ongelijkheid, stigma en vervolging van LGBT-mensen. Hiertoe zijn er bij de Hoge Raad een aantal constitutionele uitdagingen.

 

Mauritius zou in 2018 een Gay Pride-mars houden. Waarom is deze geannuleerd en zal deze waarschijnlijk binnenkort plaatsvinden?

 

De eerste Gay Pride vond plaats rond 2005-2006 en heeft de afgelopen tien jaar zonder veel ophef plaatsgevonden. In de loop der jaren raakte de bevolking gewend aan flamboyante mensen die door de straten van Rose-Hill of Port-Louis marcheerden, ondanks de enkele kleine incidenten van tegendemonstranten per jaar – aanvankelijk door christenen, gevolgd door moslims. 2018 was gewoonweg rampzalig! Een simpele post op sociale media voedde de haat tussen anti-LGBT-mensen en pro-LGBT/LGBT-mensen. Het was een emotioneel luidruchtige ontmoeting op sociale media die leidde tot demonstraties op straat. Wat de perspectieven van deze sociale ontmoeting ook mogen zijn, voor mij waren het twee minderheden die een identiteitscrisis bevestigden en een slecht afgehandelde situatie.

Mauritius is een multireligieus, multicultureel, multi-etnisch land met een hindoeïstische meerderheid, gevolgd door christenen, moslims, Chinezen en anderen als kleinere minderheden. Wij zijn divers. De verschillende groepen eisen respect en erkenning om het land “als één volk, als één natie” te verenigen. Een extremistische groepering greep op dit van haat vervulde moment de kans aan om gewelddadig tegenprotesten uit te voeren. Pride in 2018 werd geannuleerd. In 2019 werd Pride echter hervat, maar in 2021 werd deze opnieuw afgelast vanwege het coronavirus.

Najeeb Ahmad Fokeerbu

 

Wat vind je het leukst aan Mauritius?

 

Ik ben in een paar andere landen geweest. Mauritius voelt als thuis en het is altijd een plezier en troost als je de blauwe zeeën en groene weelderigheid ziet als het vliegtuig landt. Waar ik het meest van houd, is de veiligheid, onze sociale en culturele diversiteit en de warmte van Mauritianen. Mauritius is een rijke microkosmos van beschaving die op weinig plaatsen in de wereld te vinden is.

 

Bent u optimistisch over de toekomst van Gayrechten op Mauritius?

 

Het Alliantie voor jonge queers bestaat al 6 jaar. We hebben deelgenomen aan het initiëren van LGBT-inclusie in het land: bloeddonatie, gratis hormonale behandeling voor transgenders in openbare ziekenhuizen, belangenbehartiging van de Verenigde Naties, enz. Het openbaar bestuur luistert aandachtig naar onze eisen, ook ambassades en buitenlandse missies pleiten voor; waarbij de EU een groot voorstander is en de bevolking meer steun. Verandering zal op zijn tijd plaatsvinden en de YQA zal zowel een agent van verandering als een waakhond blijven tegen de schendingen van de mensenrechten van LGBT-mensen.

 

Welk advies zou je geven aan LHBT-reizigers die een reis naar Mauritius plannen?

 

Er zijn een aantal LGBT-inclusieve hotels om uit te kiezen, evenals reisbureaus. Zorg ervoor dat het doel van uw reis overeenkomt met wat u te bieden heeft. Het kan vakantie zijn, de microkosmos van culturen ervaren, een huwelijksfeest/huwelijksreis, zeegerelateerde activiteiten - plan uw reizen dienovereenkomstig.

Mauritius is ook relatief veilig voor LGBT-mensen. Beoordeel uw veiligheid en comfort. Ik ben al vele jaren samen met mijn partner en ik voelde me veilig bij openbare uitingen van genegenheid.

 

Wat zijn de beste redenen om Mauritius te bezoeken?

 

Mauritius staat bekend als de "ster en sleutel van de Indische Oceaan". Onder de vele mogelijkheden moet u zeker komen genieten van de warmte van de mensen met diverse culturen (tempels, festivals, muziek, lokaal eten en drinken, lokale markt, ambachtelijke activiteiten, geschiedenis, enz.), de zandstranden, het heldere water en de tropische zon. De wateractiviteiten en de nabijgelegen eilandjes (vergeet het eiland Rodrigues niet) zijn een must, evenals de verschillende bezienswaardigheden in het binnenland en natuurlijke kenmerken zoals de gekleurde aarde, de botanische tuinen en de unieke en rijke flora en fauna.

De auteur Mark Twain zei terecht: ‘Mauritius werd eerst gemaakt, en daarna de hemel; en die hemel werd na Mauritius gekopieerd."

U kunt meer te weten komen over Gayrechten in Mauritius en de Alliantie voor jonge queers. Lees meer in onze Gay Mauritius gids.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

De beste rondleidingen op Mauritius

Bekijk een selectie van tours in Mauritius van onze partners met gratis annulering 24 uur voordat uw tour begint.

Het beste ervaringen in Mauritius voor uw reisHaal je gids

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel