jakata-bij-nacht

Gay Jakarta · Stadsgids

Plan je een reis naar Jakarta? Dan is onze gay Jakarta city guide-pagina iets voor jou.

jakata-bij-nacht

Jakarta

Nu Indonesië goed ingeburgerd is als een toonaangevende economie van Zuidoost-Azië, is het geen verrassing dat de hoofdstad Jakarta een van de snelst groeiende steden in heel Azië is.

Een echte smeltkroes van de Indonesische cultuur, de stad heeft de reputatie vriendelijk en gastvrij te zijn, met uitstekende winkels en een hip nachtleven, terwijl het ook een van de meest drukke en uitdagende is om rond te reizen.

Jakarta, gelegen in het noordwesten van het eiland Java, is het commerciële, politieke en culturele centrum van dit, het vierde grootste bevolkte land ter wereld.

Door de snelle groei van Jakarta is het nu de grootste stad in Zuidoost-Azië, met een totale stadsbevolking van iets meer dan 10 miljoen, en het bredere grootstedelijk gebied met maar liefst 28 miljoen mensen.

 

Gayrechten in Indonesië

Gay's met hetzelfde geslacht zijn officieel legaal in Indonesië (de leeftijd van toestemming is 18), maar er is geen gelijkheidswetgeving voor LGBT-burgers, geen wettelijke bescherming voor koppels van hetzelfde geslacht en geen bescherming tegen discriminatie. Dit weerspiegelt wijdverspreide traditionele lokale gebruiken en het is onwaarschijnlijk dat dit snel zal veranderen. Desondanks is de LGBT-gemeenschap in Indonesië steeds zichtbaarder en politiek actiever geworden.

De provincies Atjeh en Zuid-Sumatra mochten door de Indonesische overheid de shariawet invoeren in 2002, hoewel alleen van toepassing op moslimbewoners. Dit criminaliseert Gay zijn in deze provincies ... dus vermijd best om daarheen te gaan.

Zelfs in Jakarta is de officiële classificatie voor alle LGBT-gemeenschappen 'geestelijk gehandicapt'. Er zijn enkele gevallen van discriminatie en intimidatie geweest, vooral gericht tegen transgenders. Er zijn geen wettelijke richtlijnen met betrekking tot HIV / AIDS en er is een mogelijkheid om de toegang te worden geweigerd, een bezoeker wordt beschouwd als HIV + (dwz reizen met medicijnen).

Op een positievere manier is Lambda Indonesia de oudste en meest gevestigde Gay- en lesbische beweging in Zuidoost-Azië, en de vele LHBT-groepen die nu in het hele land actief zijn, kunnen op zijn minst HIV / AIDS-counseling geven.

Sinds begin 2016 zijn de publieke discussies en debatten over LGBT-kwesties geïntensiveerd. Een aantal door LGBT-activisten georganiseerde evenementen is door de politie verstoord.

In 2017 zijn een aantal gay populaire locaties in Jakata overvallen en door de politie gesloten.

Gayseksuele Indonesiërs worden geconfronteerd met toenemende uitdagingen in hun dagelijks leven. Gayreizigers naar Jakata zouden geen problemen moeten ondervinden. Openbare uitingen van genegenheid tussen koppels van hetzelfde geslacht (zoals kussen of elkaars hand vasthouden in het openbaar) moeten echter worden vermeden.

 

Gayscene

Ondanks de snelle groei van Jakarta en een steeds mondialer wordende kijk, heeft een recente repressie door de politie van de LGBT-gemeenschap geleid tot de sluiting van veel van de meest toegankelijke locaties voor toeristen.

Op zondag 21st mei 2017 deed de politie een inval in Atlantis Sauna en arresteerde 140-mannen voor ondervraging. Hiervan werd een aantal gearresteerd wegens vermeende overtredingen met betrekking tot pornografie.

Naar verluidt nam de politie foto's van een aantal van hen die naakt of gedeeltelijk gekleed waren vastgehouden en verdeelde de beelden vervolgens online en naar de media.

LGBTI-rechtengroep, Arus Pelangi veroordeelde de inval en de verspreiding van beelden waarin stond dat politieoptreden illegaal en onmenselijk was. Lees de verklaring hier.

In oktober 2017, overtrapte politie en sloot T1 Sauna in Jakarta. Zowel de lokale bevolking als de buitenlanders werden door de politie gedetineerd.

 

Kennismaken met Jakarta

Soekamo-Hatta International Airport verzorgt al het internationale en het grootste deel van het binnenlandse vliegverkeer naar Jakarta, en ligt 20 km ten noordwesten van de stad. De luchthaven heeft drie terminals met een eenvoudige pendeldienst die ze verbindt (neem een ​​taxi als je haast hebt).

Hotelpendelbussen zijn een goede optie om van het vliegveld naar uw eindbestemming te komen, vooral omdat veel hotels dit gratis aanbieden. Als dit niet lukt, kunt u de shuttlebus naar de luchthaven of een taxi nemen.

De frequente DAMRI-shuttlebus brengt u in ongeveer 30 minuten naar het stadscentrum voor een tarief van Rp 25,000. De service is betrouwbaar en de bussen zijn voorzien van airconditioning en bieden verbindingen met tal van stadsbestemmingen, waaronder de Gouden Driehoek (het stadscentrum).

Als u vanuit de terminal een taxi boekt, bent u verzekerd van eersteklas service met minimale wachtrijen en een kwaliteitsvoertuig dat u rechtstreeks naar het stadscentrum brengt - voor ongeveer Rp 175,000.

Een standaard taxi kost ongeveer Rp 70,000 tot 120,000 naar het stadscentrum - het prijsverschil weerspiegelt gewoon de kwaliteit van het taxibedrijf dat u kiest. SilverBird, Bluebird en Ekspress hebben de meest betrouwbare service. Zorg ervoor dat u de vele taxichauffeurs en bagagedragers vermijdt en ga rechtstreeks naar de officiële rijen van taxibedrijven.

 

Zich verplaatsen in Jakarta

Dit zal ongetwijfeld het meest uitdagende aspect van uw verblijf in Jakarta zijn. De stad heeft een niet benijdenswaardige reputatie als veruit het slechtste verkeer in Zuidoost-Azië (en dat betekent dat er meer verkeer dan je wist dat de straten van deze ene stad verstopt waren!). Erger nog, de indeling van de stad is nogal onbegrijpelijk als je voor het eerst aankomt.

De verkeerscongestie heeft veel pendelaars op de treinen gestimuleerd, en een snel busdoorvoersysteem breidt zich geleidelijk uit. Ook, na jaren van vertraging, is de bouw van een monorailsysteem voor de Gouden Driehoek begonnen (oktober 2013) en zal in 2017 operationeel zijn.

De meeste bezoekers kiezen voor taxi's die op zijn minst goedkoop zijn. De meest betrouwbare taxibedrijven in de stad zijn Blue Bird en Express. Welke taxi u ook gebruikt, sta erop dat de meter aan staat. Als dat niet het geval is, neem dan een andere taxi of riskeer zwaar opgelicht te worden.

Een andere optie is een 'Bajaj' (feloranje tuk-tuk) die geweldig is voor snelheid, omdat ze sneller door het verkeer gaan, maar niet zo geweldig voor comfort. Ze werken zonder meters, dus zorg ervoor dat u afdingt en een prijs afspreekt voordat u vertrekt. Er zijn ook veel motortaxi's genaamd Ojek, het beste voor snelle hops van A naar B en als je ergens snel moet zijn. Dring aan op een helm om het risico te minimaliseren en spreek vooraf de prijs af.

 

Waar te verblijven in Jakarta

Ga voor een lijst met aanbevolen hotels in Jakarta voor Gayreizigers naar onze Gay Jakarta Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Centraal Jakarta:

Merdeka-plein ('s werelds grootste stadsplein) en het Nationaal Monument (MONAS) - gebouwd om de Indonesische onafhankelijkheid te herdenken, is een goede plek om te beginnen (hierboven afgebeeld).

nationaal Museum - een uitstekend museum voor een overzicht van de Indonesische geschiedenis.

Istiqal-moskee - De grootste moskee van Zuidoost-Azië en een van de meest indrukwekkende.

Kathedraal van Jakarta - Jakarta is een voorbeeld van gotische architectuur.

Bunderan HI - een plek om de luxe winkelcentra Grand Indonesia en Plaza Indonesia van Jakarta te proeven.

Jalan Jaksa - de belangrijkste backpackersstraat met veel goedkope hotels en restaurants.

 

West-Jakarta:

Djakarta Batavia (Kota Tua) - het enige overgebleven oude stadsdeel van de stad met Nederlandse koloniale gebouwen. Goed straatvoedsel, kunstnijverheid, lokale musea en cafés.

Glodok - Jakarta's Chinese stad met oude Chinese tempels en een groot aanbod aan Chinees eten.

Orchard Garden-winkelcentrum - het grootste winkelcentrum van de stad, ook gelegen in dit deel van de stad.

 

Zuid-Jakarta:

Een welvarende woon- en zakenwijk met veel luxe hotels, restaurants en winkelcentra.

Kemang - een beroemde straat vol met restaurants en boetiekjes

 

Noord-Jakarta:

Art 1 Nieuw museum - een cool nieuw kunstcomplex in Kemayoran, met permanente collecties van gevestigde Indonesische kunstenaars en tentoonstellingen van hedendaagse en opkomende Indonesische en internationale kunstenaars.

Stad aan de baai van Ancol - Het grootste toeristengebied van Azië met het themapark Dreamland, Sea World, kunstmarkten, ecopark en stranden.

Harbour gebied en toegangspoort tot Duizend eilanden - minstens enkele honderden, die veel toeristen trekken vanwege de mariene parken en resorthotels.

 

Wanneer bezoeken

Het klimaat is hier het hele jaar door tropisch en vochtig, met minimale temperatuurveranderingen, zo constant warm, zo dicht bij de evenaar. De beste tijd om te vermijden is het regenseizoen, van december tot maart, wanneer veel lagere delen van de stad overstromen (voornamelijk in het noordelijke district) door de zware moessonregens.

 

Visa

De meeste westerse reizigers kunnen een visum bij aankomst krijgen voor een vergoeding van $ 35, of u kunt vooraf een visum verkrijgen bij elke Indonesische ambassade. Bewijs van terugkeer naar het punt van herkomst is vereist en wordt vaak gecontroleerd. Bezoekers uit Brunei Darusaalam, Cambodja, Maleisië, Singapore, Thailand, de Filippijnen, Vietnam, Hong Kong SAR, Macau SAR, Chili, Marokko, Ecuador en Peru kunnen 30 dagen visumvrije toegang krijgen.

Als u van plan bent om bij aankomst een visum te krijgen, is het erg belangrijk om te controleren of uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is en één blanco pagina heeft en dat u een retourticket heeft.

 

Geld

De Indonesische munteenheid is de Rupiah. Geldautomaten zijn overal in Jakarta overal verkrijgbaar. Debet- en creditcards worden ook algemeen geaccepteerd, maar houd er rekening mee dat het klonen van kaarten en fraude grote problemen zijn in het land.

 

Andere aandachtspunten

Gokken is overal in Indonesië illegaal.

Raak niet betrokken bij illegale drugs. De autoriteiten voeren een nultolerantiebeleid en degenen die betrapt worden, riskeren lange gevangenisstraffen of de doodstraf. Politie-invallen die door buitenlanders worden bezocht, met name op Bali.

Het is belangrijk om lokale tradities, wetten en religies te respecteren en je bewust te zijn van je acties om ervoor te zorgen dat ze niet aanstootgevend zijn, vooral tijdens de heilige maand Ramadan.

Eerste publicatie: oktober 2013

Laatste update: mei 2017

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.