Maleisië · Landengids

Maleisië · Landengids

Plan je een reis naar Maleisië? Dan is onze landengids in Maleisië een goede plek om te beginnen.

Skyline van Kuala Lumpur

 

Maleisië

Maleisië is een Zuidoost-Aziatisch land met ongeveer 28 miljoen inwoners. Het bestaat uit 13 staten en 3 federale territoria. Het land heeft om de vijf jaar een gekozen vorst die wordt gekozen uit de erfelijke heersers van de Maleisische staten. De regering wordt geleid door een premier en nauw gemodelleerd naar het Britse parlementaire systeem.

 

Regio's

Maleisië is multi-etnisch en multicultureel. De staatsgodsdienst is de islam, hoewel Maleisië een seculiere grondwet heeft. Er zijn 2 hoofdregio's: schiereiland en Oost-Maleisië.

Maleisisch schiereiland

  • Westkust - de meer ontwikkelde regio die zich uitstrekt Penang, de hoofdstad Kuala Lumpur, Kedah (staat van Langawi).
  • Oostkust - bestaat uit de staten Kelantan, Pahang en Terengganu.
  • Zuid - heeft slechts één staat, Johor (staat van Johor Bahru), en twee kustlijnen.

Oost Malaysie

  • Sabah - heeft een geweldig duikzicht op het eiland Sipadan en een kleine Gayscene in Kota Kinabalu
  • Sarawak - een gebied vol met nationale parken en bossen.

Grote steden

  • Kuala Lumpur - de hoofdstad; de thuisbasis van de Petronas Towers.
  • Langkawi - een groep van 99 eilanden, beroemd om zijn stranden, bergen en unieke natuur; een belastingvrij eiland.
  • Penang (Pulau Pinang) - een populair eiland dat voorheen bekend stond als de "Parel van het Oosten".
  • Johor Bahru - de hoofdstad van Johor en de poort naar Singapore.
  • Kuching - de hoofdstad van Sarawak.
  • Malakka - "De historische stad" van Maleisië met architectuur in koloniale stijl.

Moskee bij zonsondergang, Kota Kinabalu

 

Gayrechten in Maleisië

Maleisië handhaaft een strafwetboek uit het Britse koloniale tijdperk dat Gayseks strafbaar stelt. Mogelijke straffen zijn onder meer boetes, gevangenisstraffen of zelfs lijfstraffen. In werkelijkheid worden deze wetten zelden toegepast. Moslimburgers kunnen worden aangeklaagd in speciale islamitische rechtbanken. Er is geen officiële organisatie die aandringt op de criminalisering van Gayseks of de vestiging van LGBT-rechten in Maleisië.

De regering blijft evenementen verbieden die LGBT-kwesties aan de orde proberen te stellen, zoals het kunstfestival "Queer Without Fear" (november 2011) dat bedoeld was om discriminatie aan de orde te stellen.

 

Gayscene

Maleisië trok in 24.6 2010 miljoen toeristen, van wie er velen Gay of lesbisch zullen zijn geweest. We schatten dat LGBT-toerisme het land bijna 1 miljard dollar per jaar waard is.

Kuala Lumpur, met slechts 1.6 miljoen inwoners, is de zesde meest bezochte stad ter wereld met bijna 10 miljoen bezoekers per jaar, van wie velen Gay of lesbienne zullen zijn. We schatten dat LHBT-toerisme alleen al in Kuala Lumpur tussen de 300 en 400 miljoen dollar per jaar waard is.

Buiten Kuala Lumpur zijn er maar heel weinig openlijk Gayseksuele locaties. Gayreizigers kunnen echter bij de meeste, zo niet alle vakantieresorts en hotels een warm welkom verwachten.

 

Naar Maleisië reizen

Maleisië heeft een goed ontwikkelde nationale transportinfrastructuur. Budgetoperator AirAsia heeft vliegreizen getransformeerd, zowel binnen Maleisië als in de regio die van en naar een enorm netwerk van luchthavens vliegen.

Alle internationale vluchten naar Maleisië komen aan op Kuala Lumpur International Airport (KUL), 50 km ten zuiden van de stad.

 

Verplaatsingen in Maleisië

Maleisië heeft een goed wegennet en de rijnormen zijn bovengemiddeld voor Azië. Het verkeer in Maleisië rijdt aan de linkerkant van de weg (een andere Britse erfenis).

Taxi's met meters zijn overal verkrijgbaar in alle steden en dorpen en zijn relatief goedkoop. In Kuala Lumpur zijn taxi's met vergunning meestal rood en wit of geel gekleurd.

 

Wanneer bezoeken

Maleisië heeft over het algemeen een zonnig tropisch klimaat met veel regenbuien. Juni en juli zijn de droogste maanden - hoewel tijdens deze maanden de gemiddelde neerslag meer dan 130 millimeter kan bedragen.

 

Visa

De meeste nationaliteiten kunnen Maleisië zonder visum binnenkomen - de opmerkelijke uitzonderingen zijn burgers van Israël, Servië en de Republiek Montenegro. De meeste toeristen krijgen een inreisstempel die 30 of 90 dagen geldig is.

Bezoekers met een dubbele nationaliteit moeten Maleisië binnenkomen met hetzelfde paspoort als waarmee u uw laatste land hebt verlaten.

 

Taal

De officiële taal van Maleisië is Maleis. Engels is een verplicht vak op alle scholen en wordt in de meeste steden veel gesproken.

 

Geld

De Maleisische munteenheid is Ringgit. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09 tot 30 uur. Sommige filialen gaan op zaterdagochtend open. Creditcards en betaalpassen worden algemeen geaccepteerd (behalve chiploze Amerikaanse betaalpassen).

Kaartfraude blijft een probleem in Maleisië, dus gebruik je plastic alleen in gerenommeerde winkels en hotels en laat je kaart niet uit het oog verliezen.

 

Openingstijden

De meeste winkels zijn zeven dagen per week geopend van 10 tot 30 uur of 21 uur.

 

Wat te dragen

Dagkleding - korte broeken en T-shirts gedurende de dag. Buitengewoon strakke of onthullende tanktops of korte broeken worden niet aanbevolen.

Uit eten - nette casual jeans en T-shirts of poloshirts.

Clubwear - spijkerbroeken en T-shirts.

Saunakleding - neem je eigen slippers en condooms mee.

 

Drinkwater

Kraanwater is drinkbaar, maar de meeste mensen koken of filteren voor consumptie. Flessenwater is erg goedkoop en de beste optie voor toeristen.

 

Elektriciteit

Stopcontacten zijn "Type G" Brits BS-1363 type (drie vierkante pinnen). Elektriciteit wordt geleverd tussen 220 en 240 volt AC.

 

Drugs

Maleisië behandelt drugsdelicten streng. De doodstraf is verplicht voor drugshandel. De straf voor consumptie is maximaal 10 jaar gevangenisstraf. U kunt worden veroordeeld voor illegale consumptie als er sporen van illegale drugs in uw systeem worden aangetroffen, zelfs als u kunt bewijzen dat ze werden gebruikt voordat u Maleisië binnenkwam.

U kunt worden veroordeeld voor mensenhandel als er drugs in uw hotelkamer worden gevonden - ook al zijn ze niet van u. Wees waakzaam als u een gast voor de nacht naar uw kamer uitnodigt. Neem geen risico's.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.