gay-wenen-gids-2017

Gay Wenen · Stadsgids

Plan je een vakantie in Wenen? Dan is onze gay Vienna city guide-pagina iets voor jou.

gay-wenen-gids-2017

Wenen | Wien

Wenen heeft een rijke geschiedenis en was ooit de hoofdstad van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Tegenwoordig is het de kosmopolitische hoofdstad van Oostenrijk en het economische, culturele en politieke centrum van het land.

De stad heeft ongeveer 2.4 miljoen inwoners en is de op een na grootste Duitstalige stad ter wereld. Wenen ligt in het oosten van Oostenrijk, dichtbij de grens van Tsjechië, Slowakije en Hongarije.

In 2001 werd het centrum van Wenen erkend als UNESCO-werelderfgoed, dankzij de overvloed aan buitengewone historische bezienswaardigheden, waaronder paleizen, kerken, monumenten en openbare parken. Wenen staat ook bekend als de "City of Music" dankzij zijn muzikale erfgoed van wereldklasse.

Bezoekers kunnen een groot aantal musea, theaters en operahuizen verkennen, genieten van regelmatige openluchtconcerten en tentoonstellingen van hedendaagse kunst, evenals een enorm scala aan fantastische openluchtmarkten.

 

 

Gayrechten in Oostenrijk

Gayseksuele handelingen zijn in Oostenrijk sinds 1971 legaal. Na een beslissing van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens kregen samenwonende partners van hetzelfde geslacht dezelfde rechten als ongehuwde samenwonende paren van verschillend geslacht.

In 2010 werden geregistreerde partnerschappen ingevoerd, hoewel Gaykoppels nog steeds voor enkele juridische uitdagingen stonden, zoals adoptie, toegang tot IVF en kunstmatige inseminatie. Maar vanaf januari 2015 stond de Oostenrijkse regering volledige gezamenlijke adoptie door paren van hetzelfde geslacht toe. En vanaf 1 januari 2019 wordt het Gayhuwelijk in Oostenrijk gelegaliseerd.

 

Gay geschiedenis

Veel Gayseksuele mannen hebben een prominente rol gespeeld in de politieke, culturele, architectonische en muzikale geschiedenis van Oostenrijk.

Waarschijnlijk de beroemdste Gayseksuele man was prins Eugenius van Savoye (1663-1736), een van de meest succesvolle militaire bevelhebbers in de moderne Europese geschiedenis. Onder zijn bevel werd Wenen bevrijd van het Turkse beleg en werden de Ottomanen teruggedreven naar de Balkan. Hij zou tamelijk open zijn over zijn verlangen naar andere mannen. Zijn invloed op Wenen is vandaag te zien in het paleis van Schloss Belvedere.

Beroemde Gayseksuele architecten waren onder meer Eduard van der Null (1812-1868) en August Sicard von Sicardsburg (1813-1868) die de Staatsopera bouwden. De muziekscene van Wenen heeft veel Gayfiguren, waaronder componist Franz Schubert (1797-1828) die bij Johann Baptist Mayrhofer woonde.

 

Gayscene

Wenen heeft een levendige en diverse Gayscene. De stad heeft een groeiend aantal Gay-locaties en LGBT-gerichte evenementen en activiteiten gezien. Veel Gay Bars, Clubs en Gay sauna's in Wenen bevinden zich in het centrale gebied, rond de Wienzeile-straat en de open markt Naschmarkt.

De houding is liberaal en de levendige Gayscene trekt elk jaar een groot aantal Gaytoeristen aan. Jaarlijkse Gay-hoogtepunten zijn de Regenbogenparade in juli en het Weense Berencongres in het voorjaar. Er is een Queer Film Festival in juni en een liefdadigheidsevenement, Live Ball, in mei.

Uitgeroepen tot "Bestemming van het jaar" bij de Australian LGBTI Awards in Sydney in 2018. Wenen wordt de gaststad van de internationaal bekende Euro Pride 2019.

 

Naar Wenen reizen

Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen rechtstreeks naar Wenen vanuit heel Europa en daarbuiten. Vluchten komen aan en vertrekken vanaf de internationale luchthaven van Wenen (Flughafen Wien-Schwechat), net buiten de stadsgrenzen.

Er zijn tal van mogelijkheden om naar uw hotel te gaan, zoals treinen, taxi's en bussen die allemaal op de luchthaven staan ​​aangegeven. Een taxi kost ongeveer € 25 - € 35. De City Airport Train rijdt elke 30 minuten naar het stadscentrum en kost € 11 (2017).

De luchthaven van Bratislava ligt ook ongeveer 34 km van de internationale luchthaven van Wenen, net over de grens in de Slowaakse Republiek.

Low-cost luchtvaartmaatschappij Ryanair vliegt naar deze luchthaven en het is vaak een goedkopere optie voor vluchten. Ook hier vertrekken treinen en bussen vanaf deze luchthaven naar de stadsdelen van Wenen.

 

Verplaatsingen in Wenen

Wenen is een hele grote stad die uit verschillende districten bestaat. Het lokale openbaar vervoer biedt bussen, treinen, trams en metro's die door de stad rijden en wijken met elkaar verbinden.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om het openbaar vervoer te gebruiken, omdat het huren van een auto en autorijden in de stadsdelen erg druk kan zijn en parkeren vaak een probleem is, vooral in de gebieden die het meest door toeristen worden bezocht.

Taxi's hebben een meter, maar bezoekers wordt aangeraden om een ​​prijsopgave te vragen voordat ze instappen. De metro is waarschijnlijk de meest populaire manier om de stad te verkennen, aangezien deze goedkoop, punctueel en efficiënt is.

Weer

De lente begint eind maart en maakt plaats voor de zomer in juni, wanneer het weer echt warmer wordt. In juli en augustus kunnen de dagen erg heet en vochtig zijn met temperaturen tot 35 ° C (95 ° F).

Over het algemeen is de zomer erg aangenaam en liggen de gemiddelde temperaturen rond de 25/26 ° C. September luidt het begin van de herfst in, hoewel wat bekend staat als 'Indian Summer' vaak milde temperaturen en zonnige dagen betekent.

Naarmate de herfst vordert, beginnen de temperaturen af ​​te koelen en worden de wind sterker. In de winter kan Wenen nat, bewolkt en koud zijn. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 3-5 ° C in januari en februari.

 

Waar te verblijven in Wenen

We raden aan om in de oude binnenstad (Altstadt) te blijven. Voor onze lijst met enkele van de beste hotels in Wenen voor Gayreizigers, klik hier om naar de Gay Vienna Hotels-pagina te gaan.

IJsbeer in de uitstekende dierentuin van Wenen (Tiergarten Schönbrunn)

Dingen om te zien en te doen

Historisch centrum van Wenen - een gebied vol historische gebouwen, prachtige architectuur en parken.

Paleis Schönbrunn (Schloß Schönbrunn) - een voormalige keizerlijke rococo-zomerresidentie en een van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Oostenrijk,

Staatsopera (Wiener Staatsoper) - wereldberoemd operahuis met een geschiedenis die teruggaat tot het midden van de 19e eeuw.

Ringstrae - rondweg rond de wijk Innere Stadt in Wenen, omzoomd met monumenten en belangrijke bezienswaardigheden.

Dierentuin Schönbrunn - de oudste dierentuin ter wereld, opgericht in 1752.

Het Third Man Museum - de plek om meer te weten te komen over de voor- en naoorlogse geschiedenis van Wenen, met artefacten die verband houden met de klassieke film "The Third Man", gefilmd in Wenen in 1948.

Kunsthistorisches Museum - Het belangrijkste museum voor schone kunsten van Wenen en een van de meest indrukwekkende gebouwen uit de 19e eeuw.

Keizerlijk paleis (Hofburg) - paleis dat enkele van de machtigste mensen in de Europese en Oostenrijkse geschiedenis heeft gehuisvest.

Stephansplatz - prachtig plein in het centrum met de Weense kathedraal en andere bezienswaardigheden.

Rathaus Wenen - het Nieuwe Stadhuis, gebouwd tussen 1872 en 1883, nu de zetel van de burgemeester en de gemeenteraad.

anog een foto van Vienna Pride 2015

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.