Gay Lille · Stadsgids

Gay Lille · Stadsgids

Plan je je eerste reis naar Lille? Dan is onze gay Lille city guide-pagina iets voor jou.

Lille

De hoofdstad van de regio Hauts-de-France en aan weerszijden van de Belgische grens. Lille heeft ongeveer een kwart miljoen inwoners en is daarmee de 10e stad van Frankrijk. Meer dan een miljoen mensen wonen in het stedelijk gebied - het op vier na grootste van Frankrijk.

Archeologische opgravingen suggereren dat het gebied waarop Lille werd gebouwd sinds 2000 voor Christus bevolkt is, maar de eerste geregistreerde vermelding van Lille was in 1066 (AD). Het heeft een geschiedenis van invasies met Vikingen, Magyaren en protestantse radicalen in de 16e eeuw. Het werd bezet door Duitse troepen in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog.

Tegenwoordig is Lille een industriecentrum en wordt het geprezen om zijn internetvriendelijke cultuur. Het staat bekend om zijn universiteiten, waarbij de studentenpopulatie bijdraagt ​​aan het bruisende nachtleven. Bezoekers zullen gecharmeerd zijn door de verbluffende historische architectuur, geweldige winkelmogelijkheden en bescheiden Gayscene.

 

Gayrechten in Frankrijk

Voor informatie over Gayrechten in Frankrijk, kijk op onze Gay Paris City Guide-pagina.

 

Gayscene

Vanwege de grote studentenpopulatie van Lille (en de geschiedenis van tolerantie in Frankrijk), is Lille zeer gastvrij voor LHBT+-reizigers. De georganiseerde Gayscene van Lille is bescheiden in vergelijking met die van Parijs of Brussel, maar de stad heeft een groot aantal Gaygelegenheden, waaronder enkele Gay Bars, Gay Cuise-clubs en Gay Saunas

Lille organiseert jaarlijks een populair Pride-festival, dat meestal eind mei / begin juni wordt gehouden. Het belangrijkste evenement is de straatprocessie en het feest op zaterdag; er zijn echter evenementen geprogrammeerd in de aanloop naar de parade.

 

Rijsel bereiken

Met het vliegtuig

Lille-Lesquin Airport (LIL) is een kleine luchthaven, gelegen op 7 km ten zuiden van het stadscentrum. Het biedt beperkte verbindingen naar binnenlandse luchthavens en bestemmingen in Europa en Noord-Afrika. Er is een seizoensgebonden langeafstandsverbinding met een van de Franse overzeese departementen in het Caribisch gebied.

Een rechtstreekse bus vanaf de luchthaven brengt u in ongeveer 20 minuten naar het stadscentrum. De service rijdt elk uur met losse kaartjes die £ 7 kosten. Taxi's kunnen op de luchthaven worden aangehouden of van tevoren worden besteld. Een reis naar het centrum kost tussen € 25-30. Autohuur is beschikbaar vanaf de luchthaven. De rit naar de stad duurt ongeveer 15 minuten.

Vanwege de ligging van Lille is de kans groter dat u vliegt op Parijs Charles de Gaulle Airport (CDG), Brussels Airport (BRU) en Brussels South Charleroi Airport (CRL). Vanaf Charles de Gaulle is het mogelijk om in een uur met de trein in Lille te komen, en er is een rechtstreekse bus van Zuid-Charleroi naar Lille die er 90 minuten over doet.

Met de trein

Lille heeft twee grote treinstations. Lille Flandres biedt lokale verbindingen en TGV-diensten van en naar Parijs. Lille Europe biedt een breder scala aan verbindingen naar bestemmingen in Frankrijk, België en Eurostar-verbindingen naar Londen St Pancras (in anderhalf uur), waar u verbinding kunt maken met andere bestemmingen

 

Rijsel verkennen

Te voet

Het historische stadscentrum van Lille is compact en schilderachtig, waardoor het perfect is om te voet te verkennen. Regen is het hele jaar gebruikelijk, dus pak dienovereenkomstig in.

Met het openbaar vervoer

Transpole beheert het geïntegreerde bussysteem van Lille, 2 tramlijnen en 2 metrolijnen zonder bestuurder. Tickets beginnen bij € 1 voor een 3-stops Zap-ticket tot € 14 voor een set van tien tickets. De diensten rijden elke dag van 5.30 uur tot ongeveer middernacht, behalve op XNUMX mei. Sommige buslijnen gaan de grens over naar België.

Met de taxi

Taxi's kunnen gemakkelijk worden aangehouden in Lille of worden gevonden in rijen, maar het kan wat moeilijker zijn om 's avonds laat of tijdens de spits een taxi te krijgen. De taxi-app werkt in Uber. Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen en stap niet in ongemarkeerde taxi's en controleer op tekenen dat de auto legitiem is (meter, tariefweergave, ID, enz.).

 

Verblijfplaatsen in Lille

Lille heeft een grote keuze aan accommodaties in het stadscentrum, in de buurt van de beste bezienswaardigheden. Onze lijst met tophotels in Rijsel voor Gayreizigers is te vinden op de Lille Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

La Vieille Beurs - een prachtig gebouw, gebouwd in 1653. Deze voormalige beurs is een van de belangrijkste herkenningspunten van de stad en herbergt boekverkopers of een bloemenmarkt op de binnenplaats.

De noordelijke fret - de grootste boekhandel van Europa, waardoor het een toeristische attractie op zich is. Hier vindt u 8 verdiepingen met boeken en een schilderachtig café.

Lille Paleis voor Schone Kunsten - een van de grootste kunstmusea in Frankrijk. In dit oogverblindende staaltje belle-époque-architectuur vind je kunstwerken van Toulouse-Lautrec, Picasso, Rubens en Rembrandt.

Botanische tuin van Lille - een aangename plek voor een romantische wandeling of picknick op een zonnige dag. Hier vindt u een gevarieerd aanbod aan planten, een groot en schilderachtig meer en het astronomisch observatorium van de stad.

Winkelen in Vieux Lille - hoewel de historische oude stad hier sowieso de meeste toeristische attracties van Lille heeft, vindt u hier ook luxe namen en trendy designerboetieks.

Marche de Wazemmes - een schatkamer van antiek, boerenproducten, ambachtelijke goederen en straatvoedsel. Gehouden elke dinsdag-, donderdag- en zondagochtend.

Kathedraal van Lille - met zijn museum voor religieuze kunst is deze neogotische kathedraal een rijksmonument.

Citadel - gebouwd door de militaire ingenieur Vaudan in de 17e eeuw door de militaire ingenieur (die het de koningin van de citadellen noemde). Het is de moeite waard om een ​​rondleiding te krijgen om de geschiedenis van dit fascinerende gebouw in je op te nemen.

 

Wanneer bezoeken

Het weer in Lille kan worden omschreven als matig. De zomers worden niet te hoog en hoewel de winters onder nul kunnen dalen, is dit niet de norm. U kunt op elk moment van het jaar regen verwachten. Juni en september zijn de drukste maanden, dus vermijd deze maanden om de hordes te vermijden.

Het hele jaar door worden er in Lille veel populaire festivals en evenementen gehouden. La Braderie is een extreem populair evenement in september wanneer de stad een vlooienmarkt wordt met overal muzikanten en straatartiesten. Eens per maand is er in Wazemmes het reggae-evenement Chalice Sound System met een feestelijke sfeer.

 

Visa

Frankrijk valt binnen het Schengen-visumgebied. Als u van buiten Europa reist, moet u controleren of u een Schengenvisum nodig heeft.

 

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de euro. Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar. Mogelijk wordt u om een ​​identiteitsbewijs met foto gevraagd als u in een winkel met een creditcard of betaalpas betaalt.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.