Gay Bordeaux · Stadsgids

Gay Bordeaux · Stadsgids

Eerste keer in Bordeaux? Dan is onze gay Bordeaux stadsgids iets voor jou.

Bordeaux

Een havenstad aan de rivier de Garonne en de hoofdstad van de regio Nouvelle-Aquitaine. Bordeaux ligt in het hart van de Bordeaux Métropole, de op vijf na grootste van Frankrijk, en de thuisbasis van iets meer dan een miljoen mensen.

Bordeaux, dat in 60 voor Christus onder Romeinse heerschappij kwam, heeft een gevarieerde en fascinerende geschiedenis. De 18e eeuw wordt beschouwd als de Gouden Eeuw van de stad, waarbij Victor Hugo verklaarde dat het een combinatie was van Versailles en Antwerpen en het model was van Baron Hausmann voor de wederopbouw van Parijs.

Tegenwoordig is Bordeaux over de hele wereld beroemd als de hoofdstad van de wijnindustrie. Elk jaar genereert de wijnindustrie meer dan 14 miljard euro voor de lokale economie. Afgezien van wijntours, komen bezoekers naar Bordeaux vanwege de fantastische architectuur en de ontspannen cafécultuur.

 

Gayrechten in Frankrijk

Voor Gayrechten in Frankrijk, zie onze Gay Parijs City Guide pagina.

 

Gayscene

Ondanks een relatief bescheiden selectie van uitsluitend Gay-locaties, Bordeaux is een liberale en ruimdenkende stad. Gayseksuele klanten zijn welkom op alle locaties. Een grote studentenpopulatie betekent dat er een vriendelijke jeugdige energie in de stad hangt.

Er is een jaarlijkse gay pride-parade in juni die door velen in de stad wordt gevierd. Er is ook een LGBT-filmfestival, Cinémarges, dat het hele jaar door filmvertoningen van zelfgekweekte en internationale queerfilms organiseert.

 

Bordeaux bereiken

Met het vliegtuig

Bordeaux-Mérignac Airport (BOD) ligt 12 km ten westen van Bordeaux en is qua passagiersaantallen de zesde luchthaven van Frankrijk. Het biedt voornamelijk diensten van en naar bestemmingen in Europa en Noord-Afrika, maar er zijn seizoensgebonden diensten naar bestemmingen in Noord-Amerika.

Een expresbus rijdt in 30 minuten van de luchthaven naar het centrum van Bordeaux. Een enkele reis kost € 8, maar er zijn kortingen mogelijk. De trein rijdt van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 8.30 uur, op zaterdag van 8.45 tot 6 uur en op zondag van 9.45 tot 6.30 uur.

Een lokale bus van buiten de aankomsthal biedt een goedkopere route naar de stad, met enkele kaartjes die een uur geldig zijn vanaf € 1.50. De vangst is dat de reis in drukke tijden mogelijk een uur kan duren, dus het kan zijn dat je een tweede kaartje moet kopen. Kaartjes kunnen worden gekocht bij de chauffeur of bij de automaat bij de halte.

Vanaf de luchthaven kunnen taxi's worden genomen en de reis duurt ongeveer 25 minuten. Verwacht ongeveer € 30 te betalen met prijzen die variëren afhankelijk van het tijdstip van de dag en op feestdagen. Autohuur is beschikbaar op de luchthaven.

Met de trein

Gare Saint-Jean is het centraal station van Bordeaux en ligt op ongeveer 4 km van het centrum van de stad. Het is het zuidelijke eindpunt van de lijn Parijs-Bordeaux en is goed verbonden met bestemmingen in het zuiden van Frankrijk. Vanaf het station kunt u met bussen, tramlijn C of een taxi naar het centrum.

Zich verplaatsen in Bordeaux

Te voet

Het grootste deel van het stadscentrum is autovrij, waardoor Bordeaux heel gemakkelijk te voet te verkennen is. Het is waarschijnlijk de beste manier om van A naar B te komen, aangezien de meeste bezienswaardigheden van Bordeaux geconcentreerd zijn in het centrum van de stad.

Met het openbaar vervoer

TBC exploiteert het openbaar vervoersnetwerk van Bordeaux dat bussen, een tram en een rivierveerdienst omvat. Singles beginnen bij € 1.50, maar je kunt kaartjes voor meerdere reizen of dag- en weekpassen kopen om kortingen te krijgen. Tickets moeten worden gevalideerd bij het instappen en bij het overstappen.

Vermijd het gebruik van de bussen tijdens de spits, omdat deze vol zitten en erg langzaam rijden vanwege de grote hoeveelheid verkeer in het stadscentrum. Busdiensten rijden tot ongeveer 9 uur met een aantal latere avonddiensten.

Met de taxi

Er zijn verschillende taxistandplaatsen die 24 uur per dag geopend zijn op belangrijke locaties in Bordeaux. Veel lokale bewoners reserveren taxi's of gebruiken taxi-apps zoals Uber om op drukke tijden tijd en kosten te besparen.

Met de fiets

Het vlakke oppervlak van Bordeaux maakt de stad een ideale locatie om te fietsen. Er zijn veel fietspaden en sinds kort is er een fietsdeelregeling ingevoerd. Het is echter vermeldenswaard dat u een borg van € 200 per kaart moet betalen voordat u de fietsen kunt gebruiken.

 

Waar te verblijven in Bordeaux

Bordeaux heeft een grote keuze aan hotels voor elk budget. Enkele van de voordeligste en meest populaire hotels in Bordeaux zijn te vinden op de Gay Bordeaux Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Wijn proeven - het zou een doodzonde zijn om niet te genieten van een kleine wijnproeverij bij een bezoek aan de hoofdstad van de wijnindustrie. U kunt uw eigen bezoeken aan nabijgelegen wijngaarden organiseren, maar er worden veel rondleidingen aangeboden vanuit Bordeaux zelf.

Place des Quinconces - een van de grootste openbare pleinen van Europa. Hier vindt u enkele van de mooiste monumenten die de stad Bordeaux te bieden heeft.

De kades op de linkeroever - de plek om te zien en gezien te worden in Bordeaux. Hier vindt u een ruim aanbod aan restaurants, cafés en bars om te ontspannen, tot rust te komen en mensen te kijken.

Musee D'Art Contemporain (Museum voor Hedendaagse Kunst) - de plek om te bezoeken voor liefhebbers van vreemde en prachtige moderne kunst. Het museum heeft het hele jaar door een wisselend tentoonstellingsprogramma, dus zorg ervoor dat u van tevoren onderzoek doet om te zien wat er te zien is.

De Capuchinmarkt - een fantastische foodmarket waar je een ruime keuze aan regionale gastronomische producten kunt proeven. Er is hier ook een rommelmarkt.

Jardin Botanique de Bordeaux - een geweldige plek voor een picknick of een romantische wandeling op een zomerse dag. De Botanische Tuin herbergt meer dan 3000 plantensoorten.

Wanneer bezoeken

In vergelijking met andere steden in het zuiden van Frankrijk, ervaart Bordeaux een behoorlijke hoeveelheid zomerregen waardoor de temperaturen niet te hoog oplopen. De winters zijn koel en sneeuwval is zeldzaam. De herfst is waarschijnlijk de beste tijd om Bordeaux te bezoeken, aangezien dit het begin van het oogstseizoen is.

Bordeaux heeft het hele jaar door een breed scala aan evenementen om bezoekers van de stad te interesseren. In mei en juni vindt Les Epicuriales plaats op Allées-de-Tourny, waarbij de hele straat in één groot restaurant verandert. In oktober overspoelt het internationale kunstfestival de stad met kunst van elke soort.

Geld

Frankrijk is een land in de eurozone. Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar. Creditcards en pinpassen worden algemeen geaccepteerd. Hotels, banken en sommige lokale bedrijven hebben ook wisselkantoren.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.