Gay Belgrado · Stadsgids

Gay Belgrado · Stadsgids

Eerste keer in Belgrado? Dan is onze Gay Belgrado stadsgids-pagina iets voor jou.

 

Belgrado | Београд

De hoofdstad en grootste stad van Servië. Belgrado heeft meer dan een miljoen inwoners en is een van de belangrijkste steden op de Balkan.

Met een geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie, heeft Belgrado een gevarieerde en turbulente geschiedenis. Het werd veroverd door de Romeinen, de Byzantijnen en maakte deel uit van het Ottomaanse rijk. De stad werd bevochten in meer dan 115 oorlogen en 44 keer met de grond gelijk gemaakt, waaronder de Kosovo-oorlog in 1999.

Tegenwoordig is Belgrado een bruisende stad die grote hoeveelheden investeringen ontvangt van de Servische regering. Het nachtleven is beroemd in heel Europa en bezoekers zijn betoverd door de prachtige architectuur en het gebrek aan cultuur.

 

Gayrechten in Servië

In 2017 werd Ana Brnbić de eerste openlijk Gayseksuele premier van Servië en in 2017 was ze de eerste Servische premier die meedeed aan een Pride Parade. Activiteit van hetzelfde geslacht werd in 1994 gelegaliseerd en in 2006 werd de meerderjarigheid gelijkgetrokken (14). Er zijn antidiscriminatiewetten van kracht, waaronder de erkenning van op seksualiteit gebaseerde haatmisdrijven.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen is er in Servië nog een lange weg te gaan. Er is geen wettelijke erkenning van Gayseksuele relaties en veel Serviërs hebben een negatieve kijk op LGBT-kwesties. Het is bekend dat extreemrechtse en neonazistische groepen actief zijn in Servië, en geweld tegen LGBT-mensen is niet ongehoord.

 

Gayscene

De Gayscene in Belgrado is een weerspiegeling van de Servische politiek, in die zin dat het niet bijzonder druk en relatief rustig is. Er is een kleine selectie van bars, clubs en een sauna catering specifiek voor Gayseksuele klanten en deze worden behoorlijk populair in het weekend.

Discretie is geboden met betrekking tot openbare uitingen van genegenheid buiten Gay-locaties of hotels. Verbaal geweld en, helaas, fysiek geweld is niet ongehoord, en het is het beste om grote groepen voetbalfans te vermijden als je het gevoel hebt dat je uiterlijk de aandacht trekt.

Naar Belgrado reizen

Met het vliegtuig

Belgrado Nikola Tesla Airport (BEG) ligt 18 km ten westen van het centrum van Belgrado. Het is een hub voor Air Serbia en is goed verbonden door nationale luchtvaartmaatschappijen en budgetmaatschappijen met bestemmingen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Er is ook een geplande transatlantische route en een directe verbinding met Beijing.

Bus 72 rijdt twee keer per uur van buiten terminal 1 naar het stadscentrum tussen 4 uur en middernacht. De reistijden variëren van 40 minuten tot een uur. Tickets die in de terminal worden gekocht, kosten ongeveer 89 RSD en zijn duurder als ze bij de chauffeur worden gekocht.

Minibus A1 is een snellere manier om de stad in te komen dan de standaard stadsbus. Een rit naar het stadscentrum kost ongeveer 300 RSD en duurt ongeveer een half uur, afhankelijk van de wegen. Zorg ervoor dat u de chauffeur vertelt waar uw bestemming is terwijl u betaalt.

Taxikosten naar het stadscentrum worden meestal vastgesteld rond de 1800 RSD-markering naar het centrum van Belgrado. Er zijn meestal geen bagagekosten, maar voor zwaardere items kan een vergoeding worden gevraagd. U kunt op de luchthaven een taxi aanhouden, maar het is raadzaam om van tevoren te reserveren om er zeker van te zijn dat u een officiële taxi krijgt, aangezien oplichting vaak voorkomt.

Met de trein

Het treinstation van Glavna verzorgt de meeste nationale en internationale treinverbindingen naar Belgrado (sommige lokale verbindingen en die naar buurlanden op de Balkan stoppen bij het station Belgrado - Donau). Er zijn slaapdiensten beschikbaar naar bestemmingen in Oost- en Midden-Europa.

Er is een veel voorkomende zwendel op de lijn Belgrado naar Boedapest waarbij mensen zich voordoen als bewakers en aanbieden om op uw bagage te letten. Als u met iemand in deze treinen te maken heeft, vraag dan om officiële identificatie en probeer belangrijke voorwerpen dicht bij uw persoon te houden.

Met de bus

Busreizen zijn een goedkope manier om tussen andere ex-Joegoslavische landen op de Balkan te reizen. De reistijden kunnen behoorlijk lang zijn en rustpauzes zijn niet gegarandeerd, dus zorg ervoor dat je voldoende water/snacks meeneemt als je je aan deze route vastlegt. Het busstation bevindt zich in het centrum van de stad naast het centraal station.

Per boot

Belgrado ligt aan de Donau en als zodanig starten en eindigen hier verschillende riviercruises. Vrijwel elke bestemming aan de Donau biedt een soort verbinding met Belgrado, maar deze zijn meestal lang en duren behoorlijk lang.

 

Zich verplaatsen in Belgrado

Te voet

Er zijn grote voetgangersgebieden in Belgrado waardoor deze stad gemakkelijk te voet kan worden doorkruist. Sommige van de geplaveide gebieden zijn niet in de beste staat, maar dit lijkt over het algemeen een uitzondering te zijn. Het verkeer rond de spits kan intimiderend zijn, dus wees voorzichtig bij het oversteken van wegen, zelfs bij wat lijkt op een oversteekplaats.

Met het openbaar vervoer

Bussen zijn de belangrijkste manier van vervoer, maar er zijn ook trolleybussen en trams beschikbaar. Tramlijnen 2 en 3 zijn populair omdat 2 een ring rond het stadscentrum vormt en 3 een schilderachtige route neemt die door het Konak-park in Miloš gaat. De diensten zijn vrij regelmatig gedurende de dag, maar er is een schaars beschikbare nachtbusdienst die elk half uur rijdt.

Enkele reizen, geldig voor 90 minuten, kosten 89 RSD en reizen van 24 uur kosten 280 RSD en moeten tijdens het reizen worden gevalideerd. Er wordt een toeslag in rekening gebracht als deze rechtstreeks bij de chauffeur wordt gekocht. Tariefkaarten die bij kiosken zijn gekocht, zijn een goedkope manier om door de stad te reizen en kunnen worden opgewaardeerd wanneer en hoe u ze nodig heeft.

Met de taxi

Taxi's zijn goedkoop in vergelijking met andere Europese steden, maar er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die u het beste kunt nemen. Bestel altijd van tevoren om er zeker van te zijn dat het taxibedrijf een verslag van uw reis heeft als u zich ervan bewust bent dat de chauffeur u afzet. Officiële taxi's moeten TX aan het einde van hun kenteken hebben en gaan bij de meter.

 

Waar te verblijven in Belgrado

Een lijst met aanbevolen hotels en hotelkortingen in Belgrado is te vinden op de Belgrado Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Fort van Belgrado - de meest bezochte attractie in Belgrado. Verschillende bezetters van Belgrado hebben hun sporen nagelaten en dit hele gebied is een archeologische wanverhouding van ruïnes en grote gebouwen. Het terrein is een populair recreatiegebied en bij openluchtconcerten speelde iedereen, van Amy Winehouse tot Green Day.

Saint Sava-tempel - de grootste orthodoxe kerk in Servië en een van de grootste ter wereld. De bouw van dit gebouw begon in 1935, maar door de Tweede Wereldoorlog en opeenvolgende communistische interventies werd dit gebouw pas in 2 voltooid.

Skadarliya - Boheemse wijk van Belgrado, vergelijkbaar met Montmartre in Parijs. Arme schrijvers en kunstenaars maakten van dit gebied hun thuis in het begin van de 2e eeuw. Vind schattige cafés en eigenzinnige, kronkelende steegjes. Heerlijk in de zomer.

Het Nationaal Museum van Servië - het grootste museum in Servië en de ex-Joegoslavische staten. Een groot deel van dit museum is gesloten wegens wederopbouw, maar het zal in 2018 weer open gaan. De collectie omvat kunstenaars van over de hele wereld.

Nikola Tesla-museum - een museum gewijd aan Nikola Tesla, de grootste zoon van Servië. Dit museum is in tweeën gedeeld, waarbij de ene helft zijn wetenschappelijke nalatenschap onderzoekt, terwijl de andere helft is gewijd aan het leven van de man zelf.

National Theatre - een prachtig werkend theater gebouwd in renaissancestijl. Je kunt hier opera-, ballet- en toneelvoorstellingen bijwonen.

Knez Mihailova-straat - De belangrijkste winkelstraat van Belgrado. Hier vindt u grote hotels, luxe boetieks en warenhuizen, en een overvloed aan cafés om te genieten van een kopje koffie en mensen te kijken.

Pijaca Zeleni Venac (Boerenmarkt) - bruisende markt en een van de goedkoopste in de stad. Hier vindt u de meest verse lokaal geproduceerde goederen. Perfect voor picknicks of souvenirs.

 

Wanneer bezoeken

Zoals een groot deel van continentaal Europa, ervaart Belgrado bitter koude winters en verzengende zomers. Het meest aangename weer is meestal van half april tot juni, hoewel september (hoewel dit soms zelfs tot begin november kan duren) even aangenaam is. Er is echter geen massale zomergolf van bezoekers.

Afgezien van de Pride-parade in september, is er een breed scala aan festivals en evenementen op de kalender om bezoekers te interesseren. Half februari vindt de internationale wijnbeurs plaats en in augustus is er een bierfestival. Het FERAM Festival Oude Muziek trekt in juni een internationale line-up van klassieke musici.

 

Visa

Servië ligt niet in de Europese Unie of de Schengenzone. Burgers van EU-landen, aangrenzende ex-Joegoslavische staten, de VS, Canada, Israël, Singapore, Japan, Australië en enkele andere landen hebben visumvrije toegang voor een verblijf van 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Raadpleeg hun ambassade voor meer informatie en beperkingen.

 

Geld

De munteenheid van Servië is de Servische dinar (RSD). Het kan gemakkelijk bij de meeste Europese banken worden ingewisseld, hoewel Servische geldwisselaars misschien niet tevreden zijn met het wisselen van vuile of beschadigde bankbiljetten. Geldwisselaars zijn gebruikelijk in Belgrado en officiële zullen het zegel van de nationale bank dragen (onofficiële kunnen goedkoper zijn).

Contant geld in euro's wordt soms geaccepteerd, maar de prijzen zullen hoger zijn dan in Servische dinar. Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd. Kleinere winkels, bars en restaurants accepteren mogelijk geen contant geld, dus houd altijd wat contant geld bij de hand.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.