Gay Ljubljana · Stadsgids

Gay Ljubljana · Stadsgids

Eerste keer in Ljubljana? Dan is onze gay Ljubliana city guide-pagina iets voor jou.

Ljubljana

De hoofdstad en grootste stad van Slovenië. Ljubljana heeft ongeveer 300,000 inwoners en is daarmee een van de kleinste hoofdsteden van Europa.

In de klassieke oudheid stond hier een Romeinse stad. Vanaf de 12e eeuw tot de val van het Oostenrijks-Hongaarse rijk stond Ljubljana echter onder Habsburgse heerschappij. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door fascistisch Italië, maar slaagde er op de een of andere manier in om ongedeerd te blijven tijdens de Joegoslavische oorlogen.

Tegenwoordig is Ljubljana een cultureel centrum dat opvalt door zijn grote studentenpopulatie. Het is het economische hart van Slovenië met farmaceutische en petrochemische producten die de industrie domineren. Bezoekers worden aangetrokken door de prachtige architectuur en de relaxte cafécultuur.

 

Gayrechten in Slovenië

Activiteiten van hetzelfde geslacht zijn legaal en hebben dezelfde meerderjarigheid (15) sinds 1977. Slovenië heeft een van de meest brede selectie van antidiscriminatiewetgeving in de EU. Een nationaal referendum om een ​​wetsvoorstel voor het Gayhuwelijk in te voeren leverde een nee op, en tot nu toe zijn burgerlijke partnerschappen de enige erkenning voor partnerschappen.

Ondanks de nederlaag van het Gayhuwelijk, stijgt de publieke opinie over LGBT-kwesties en is aanzienlijk hoger dan in aangrenzende ex-Joegoslavische staten. Plattelandsgebieden zijn over het algemeen de minder tolerante gebieden en in het hele land zijn gevallen van Gayfoob geweld geregistreerd.

 

Gayscene

De Gayscene van Ljubljana is erg klein met slechts één nachtclub en een handvol sauna's voor Gayseksuele klanten. Dat gezegd hebbende, organiseert Ljubljana jaarlijks een LGBT Pride en een gay "Pink Week" wanneer Gayseksuele reizigers actief worden aangemoedigd om de stad te bezoeken.

De stad heeft ook een actieve geschiedenis in het promoten van LGBT-kwesties, aangezien het culturele studentencentrum in 1984 het eerste queerfilmfestival organiseerde (het eerste in Europa). Discretie wordt echter nog steeds aangeraden, aangezien geweld en verbaal geweld nog steeds niet ongehoord zijn.

 

Kennismaken met Ljubljana

Met het vliegtuig

De luchthaven Jože Pučnik (LJU) ligt 27 km ten noorden van het stadscentrum. Het is een hub voor Adria Airways en heeft goede verbindingen met grote steden in heel Europa. Er zijn seizoens- en charterdiensten naar het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan.

Openbare bus nummer 28 rijdt van de luchthaven naar het stadscentrum. De rit duurt ongeveer 50 minuten en kaartjes kosten € 4.10 (gekocht bij de chauffeur). De service loopt van 5 uur tot 8 uur. Als alternatief is er een privéminibusdienst die sneller is maar duurder (€ 9 enkele reis).

Taxi's kunnen vanaf de luchthaven worden aangehouden, maar verwachten ongeveer € 35 te betalen als ze van buiten de terminal worden gebracht. Goedkopere vaste tarieven zijn beschikbaar als u van tevoren boekt. De ritten zijn in de regio van 20 minuten, afhankelijk van het verkeer.

Met de trein

Het treinstation ligt net ten noorden van het stadscentrum en is het spoorwegknooppunt van Slovenië. Geen enkel punt in het land ligt op meer dan 3 uur rijden van Ljubljana. Directe verbindingen naar Kroatië en Oostenrijk zijn beschikbaar, hoewel velen ervoor kiezen om over te stappen op overstapplaatsen zoals Rijeka en Villach om verbinding te maken met het grotere Europese spoorwegnet.

Met de bus

Het busstation ligt naast het treinstation en biedt directe verbindingen naar vele bestemmingen in Europa. Deze omvatten Venetië, Frankfurt en verrassend Stockholm (maar liefst 36 uur reistijd). Ondanks de lage prijzen kunnen de reistijden lang zijn.

 

Verplaatsingen in Ljubljana

Te voet

Het stadscentrum van Ljubljana is klein, wat betekent dat het gemakkelijk te voet te bevaren is. De meeste van de belangrijkste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar en het stadscentrum kan het beste op deze manier worden ingenomen.

Met de bus

Buslijnen rijden van ongeveer 5 uur 's ochtends tot ongeveer 10 uur. De diensten zijn overdag vrij regelmatig, hoewel er een beperkt aantal nachtlijnen is. Sommige diensten rijden niet in het weekend. De Urbana-kaart moet worden gekocht om te reizen en moet worden aangevuld met voldoende saldo voor de reis die u moet maken. Een rit van 30 minuten kost € 90.

Met de taxi

Taxi's worden gemakkelijk op straat aangeroepen, maar deze kunnen buitensporig duur zijn. U kunt het beste van tevoren een taxi bestellen om ervoor te zorgen dat u de beste deal krijgt en niet wordt opgelicht.

 

 

Waar te verblijven in Ljubljana

Voor een lijst met aanbevolen hotels in Ljubljana kunt u terecht op het Gay Ljubljana Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Drievoudige brug (Tromostovje) - ontworpen door de Sloveense architect Jože Plečnik (die voor Ljubljana is wat Gaudi is voor Barcelona). Dit is een populaire ontmoetingsplek voor de lokale bevolking en is een icoon van de stad.

Ljubljana-kasteel - Je kunt het terrein van dit imposante gebouw gratis verkennen, maar je moet betalen om de toren te betreden. Sommigen zeggen dat de beste uitzichten in Slovenië te vinden zijn op de top van de toren. Als je je lui en/of toeristisch voelt, is er een toeristisch treintje dat je de kasteelheuvel op brengt.

Metelkova Stad - Het alternatieve hart van Ljubljana. Hier vind je eigenzinnige galerijen, bars en de enige Gayclub van de stad.

Sloveens Nationaal Theater, Opera en Ballet - dit prachtige gebouw is in gebruik en heeft een uitgebreid evenementenprogramma op de kalender. Zeker een bezoekje waard.

National Gallery - een toevluchtsoord voor kunstliefhebbers. Hier vindt u enkele van de beste voorbeelden van Sloveense kunst in een indrukwekkend gebouw.

Het meer van Bled en de Julische Alpen - op slechts een uur rijden van Ljubljana vindt u enkele van de mooiste natuurlijke landschappen van Europa. U kunt gaan wandelen of een zonnige middag doorbrengen aan de oevers van het prachtige meer van Bled.

 

Wanneer bezoeken

De winters in Ljubljana zijn regenachtig en koud, terwijl de zomers extreem warm zijn. Ondanks de toestroom van buitenlandse toeristen in de zomer, gaan autochtonen vaak op vakantie, waardoor sommige bars en restaurants gesloten blijven. De beste tijden om te bezoeken zijn de lente en vroege zomer en september als het weer nog aangenaam is.

Behalve het Pride Festival in juni, Pink Week September en LGBT-filmfestival, is er het hele jaar door een breed scala aan festivals en evenementen. In maart is er een jaarlijks lente-welkomstfestival en in november vindt het International Film Festival plaats.

Visa

Slovenië valt binnen het Schengenvisumgebied. Omdat het deel uitmaakt van de Europese Unie, vallen de visumvereisten in lijn met wat u van de meeste EU-landen zou verwachten.

 

Geld

Slovenië maakt deel uit van de eurozone. Er is een goede selectie van banken en wisselkantoren om uit te kiezen. De meeste grotere winkels, restaurants en hotels accepteren kaartbetalingen, maar het is altijd een goed idee om wat contant geld op zak te hebben voor het geval dat.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.