el-nido-filippijnen

Gay Filipijnen · Landengids

Eerste bezoek aan de Filippijnen? Dan is onze Gay-Filipijnen-landgids iets voor jou.

el-nido-filippijnen

El Nido-eiland

 

De Filipijnen

De Republiek der Filipijnen is een archipel van 7,107 eilanden gelegen aan de Pacific Ring of Fire. Het land heeft een tropisch klimaat en een van de rijkste biodiversiteit ter wereld. Het is de 12e meest bevolkte natie ter wereld met ongeveer 94 miljoen mensen.

De Filipijnen kunnen worden onderverdeeld in vier groepen:  Luzon is het grootste en meest noordelijke eiland en de thuisbasis van de hoofdstad Manilla. Aan de zuidkant van de archipel is Mindanao Eiland. De eilandengroep in het midden staat bekend als de Visayas. In het westen ligt de provincie Palawan.

Ondanks de natuurlijke schoonheid van het land heeft het toerisme zich langzamer ontwikkeld dan in andere Aziatische landen. In 2010 waren er slechts 3.5 miljoen buitenlandse aankomsten (vergeleken met meer dan 10 miljoen alleen al in de stad Kuala Lumpur).

 

boracay-eiland

Boracay Island

 

Gayrechten in de Filippijnen

Er zijn geen wetten tegen Gayseksualiteit in de Filippijnen. De meerderjarigheid is 18 jaar en geldt voor iedereen. Partnerschappen van hetzelfde geslacht worden niet erkend.

Erkenning en acceptatie van de LHBT-gemeenschap is de afgelopen jaren gegroeid, gedreven door meer zichtbaarheid, onderwijs en politiek activisme. Opmerkelijke ontwikkelingen zijn onder meer de opheffing van een verbod op openlijk Gayseksuele, lesbische en biseksuele mensen die dienen in de strijdkrachten van de Filipijnen en de oprichting van Ang Ladlad - een politieke LGBT-partij. Ang Ladlad werd aanvankelijk uitgesloten door de verkiezingscommissie van het land op grond van 'immoraliteit', maar de uitspraak werd vernietigd door het Hooggerechtshof van de Filippijnen.

Azië's allereerste gay Pride-mars vond plaats in Manilla in juni 1994. Sindsdien is de LGBT Pride-parade een gevestigde waarde geworden, met meer dan 1,000 mensen die eraan deelnamen in 2011.

 

Gayscene

Metro Manila is het hoofdkwartier van het Gay-uitgaansleven in de Filippijnen. De meerderheid van Gaybars & clubs in Manilla en Gay Saunas en Massage spa's zijn te vinden in Manilla City, Quezon City en Pasay, hoewel de nummers klein zijn.  

Degenen die weinig interesse hebben in drinken en dansen in Manilla gaan naar de prachtige eilanden en zandstranden in Boracay or Palawan, die beide populaire vakantiebestemmingen zijn bij Gayreizigers.

 

Naar de Filippijnen reizen

De internationale luchthaven Ninoy Aquino in Manilla (MNL) heeft vier terminals. De meeste luchtvaartmaatschappijen gebruiken Terminal 1, behalve Philippine Airlines (Terminal 2) en Cebu Pacific, Airphil Express en All Nippon Airways (Terminal 3). Terminal 4 is voor binnenlandse vluchten.

Als u aansluitende vluchten heeft vanuit Manilla, wacht dan minimaal 3-4 uur voor doorreis (en indien mogelijk, kies vluchten die vertrekken vanaf dezelfde terminal), aangezien binnenlandse vluchten vaak vertraagd zijn en het verkeer tussen terminals overbelast kan zijn.

Er rijdt een pendelbus naar de luchthaven tussen de terminals. Het tarief is ₱ 20 en rijdt ongeveer elke 15 minuten. Luchthaventaxi's en taxi's (goedkoper) met meter zijn ook beschikbaar.

Vertrekkende passagiers moeten een terminalvergoeding van ₱ 750 ($ 16) betalen voor internationale vluchten. Dit wordt betaald in het gebied vóór vertrek voordat immigratie wordt ingevoerd. Amerikaanse dollars worden geaccepteerd.

manilla-skyline

manilla

 

Zich verplaatsen op de Filippijnen

Het kan geen grote verrassing zijn om te horen dat de gemakkelijkste manier om te reizen per vliegtuig is. Philippine Airlines, Cebu Pacific en Airphil Express verzorgen binnenlandse vluchten die de meest populaire toeristische bestemmingen met elkaar verbinden. Ze hebben allemaal internetboekingssystemen. Andere kleine operators bieden diensten aan op specifieke vakantiebestemmingen. De prijzen zijn meestal goedkoop, maar veel vliegtuigen hebben een turboprop met beperkte bagagevrijdom.

 

Wanneer bezoeken

De Filippijnen hebben een complexe mix van tropisch regenwoud, tropische moesson en vochtig subtropisch weer. Reizigers kunnen relatief hoge temperaturen, veel luchtvochtigheid en veel zon of regen of beide verwachten. Er zijn twee seizoenen - het natte seizoen en het droge seizoen - hoewel in sommige gebieden het hele jaar door regen valt.

De zomermoesson loopt van mei tot oktober, brengt veel regen en de jaarlijkse aanval van gevaarlijke tyfonen tussen juli en oktober. Wat het weer betreft, is de beste tijd van het jaar om Manilla te bezoeken van eind december tot april. Boracay is het beste om te bezoeken tussen oktober en april.

 

Visa

De meeste toeristen kunnen de Filippijnen 21 dagen zonder visum binnenkomen (je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn en je moet in het bezit zijn van een retourticket).

Opvallende uitzonderingen zijn houders van Hong Kong SAR-paspoorten, British National Overseas (BNO) paspoorten, Portugese paspoorten uitgegeven in Macao en houders van Macao SAR-paspoorten die maximaal 7 dagen zonder visum kunnen binnenkomen.

 

Taal

Er zijn twee officiële talen: Filipijns en Engels. Filipijns, gebaseerd op het Tagalog, is de nationale taal, maar er wordt ook veel Engels gesproken.

 

Geld

De munteenheid op de Filippijnen is de Peso (PhP) en Centavo. Honderd centavos is gelijk aan één peso. Vreemde valuta kunnen worden ingewisseld bij uw hotel, bank of geautoriseerde geldwinkels (waaronder enkele in grotere warenhuizen).

Elders geld wisselen is illegaal. Creditcards en betaalpassen, waaronder American Express, Visa en MasterCard, worden algemeen geaccepteerd.

Het gebruik van buitenlandse geldkaarten bij geldautomaten kan duur zijn, aangezien lokale banken ₱ 200 per transactie in rekening brengen. We raden u aan zoveel contant geld mee te nemen als u prettig vindt om mee te nemen en in te wisselen zodra u in het land bent.

 

Telefoon en internet

WiFi is overal beschikbaar in winkelcentra en hotels. GSM-mobiele telefoons werken in de Filippijnen en 3G is overal verkrijgbaar. Als u van plan bent uw telefoon veel te gebruiken, raden we u aan een lokale prepaid-simkaart te kopen, vooral als u een iPhone of iets dergelijks heeft en goedkope gegevenstoegang voor Grindr wilt.

 

Drinkwater

Watervoorziening in metro Manilla wordt als drinkbaar beschouwd, maar reizigers willen misschien bij flessenwater blijven.

 

Elektriciteit

220 volt 60 Hz in het grootste deel van het land met gebruik van Amerikaanse en Europese stekkers.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.