Praag

Gay Praag stadsgids

Eerste keer in Praag? Dan is onze gay Praagse stadsgidspagina iets voor jou

 

Praag

Praag is de hoofdstad en grootste stad van Tsjechië. Gelegen in het noordwesten van het land aan de rivier de Moldau, herbergt de stad ongeveer 2 miljoen inwoners in het grotere stedelijke gebied.

Het stadscentrum van Praag staat sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Met een geschiedenis die meer dan duizend jaar teruggaat, heeft Praag vele beroemde culturele bezienswaardigheden, musea, theaters, galerijen en andere historische tentoonstellingen, die meer dan 4 miljoen bezoekers per jaar trekken .

De stad heeft ook een groeiende en opwindende Gayscene waarvan je kunt genieten in alle Gaybars, clubs en podia van Praag. Het grootste deel van de Gayscene is te vinden in en rond het Vinohrady-gebied.

Gayrechten in Tsjechië

Tsjechië is een van de meest liberale landen in Centraal-Europa als het gaat om LGBT-rechten. Gayseksualiteit werd in 1962 gedecriminaliseerd en Gayseksuele prostitutie werd in 1990 gedecriminaliseerd.

De meerderjarigheid is 15. In 2006 legaliseerde het land geregistreerde partnerschappen voor koppels van hetzelfde geslacht. Het leger trekt de seksuele geaardheid van soldaten niet in twijfel en laat Gaymannen openlijk dienen.

In 2016 schrapte het Tsjechische constitutionele hof een verbod dat mensen die in een geregistreerd partnerschap leven, verbood om kinderen als individu te adopteren. Gezamenlijke adoptie van kinderen door paren van hetzelfde geslacht en adoptie van het kind van een partner van hetzelfde geslacht blijft echter illegaal.

Gayscene

Tsjechië is de afgelopen jaren een Gayvriendelijke bestemming voor reizigers geworden. Er is geen Gay-epicentrum in Praag, maar een groot deel van de Gayscene is geconcentreerd rond de trendy wijk Vinohrady, dicht bij het oude stadscentrum.

Er zijn er een paar dozijn Gay Bars, Gay dansclubs, Gay Saunas en Gaycruiseclubs, en er worden voortdurend nieuwe Gay-instellingen geopend.

De populairste bar van de stad is Club Termax, de grootste Gayclub in Praag en een extreem drukke locatie in het weekend. Termax trekt een jonger Gay-publiek aan met zijn kleurrijke en stijlvolle interieur, pophymnes en geweldige drankaanbiedingen. De club organiseert een aantal thema-avonden en drag-optredens.

Club 21 is een andere populaire bestemming voor LGBT + -bewoners en is al jaren een centraal punt in de Gayscene in Praag. De pub in traditionele Tsjechische stijl heeft een industrieel bakstenen muur en heeft een edgy maar vriendelijke sfeer die een gemengd publiek aantrekt in termen van leeftijd en stijl.

Lees verder: Een Gaygids voor Praag.

Praag

Gayhotels in Praag

De meeste van de beste hotels van Praag bevinden zich in het centrum van de stad en zijn gunstig gelegen dicht bij veel van de meest populaire attracties. Veel van de hotels in Praag zijn gehuisvest in prachtige historische gebouwen, boordevol originele kenmerken en gasten kunnen tijdens hun verblijf genieten van een reis terug in de tijd. De stad heeft een scala aan middenklasse tot luxe hotels en er zijn opties voor reizigers van elke interesse en stijl.

Een van de meest elegante en luxueuze hotels in Praag is Het Grand Mark, een 5-sterrenaccommodatie in een prachtig 17e-eeuws paleis. Het hotel is slechts een van de luxe opties die beschikbaar zijn voor gasten die in het iconische centrum van de stad willen verblijven. Andere opties omvatten Buddha-Bar en Hotel King's Court.

Reizigers die dicht bij de Gaywijk van Praag willen verblijven, zouden een hotel in de wijk Vinohrady moeten overwegen. Hotels hier bieden gasten gemakkelijke toegang tot het hart van de Gaywijk van de stad en vele andere Mosaic House beloof gasten een comfortabel verblijf in een modern en elegant hotel.

Gay sauna's in Praag 

Praag heeft de grootste en meest bezochte Gaysaunascene van Oost-Europa. De sauna's in Praag variëren qua kwaliteit, netheid en kosten, maar zolang reizigers van tevoren hun bestemming onderzoeken, kunnen ze genieten van een leuk saunabezoek.

Sauna Babylonië is de grootste sauna van Praag en is in gebruik sinds 1998. De sauna is ook de meest populaire sauna in de stad en is erg druk tijdens de spitsuren. Babylonia heeft een scala aan faciliteiten, waaronder Zweedse stoombaden, videolounges en privécabines.

Naar Praag reizen

De internationale luchthaven Ruzyně (PRG), 20 km ten noordwesten van het stadscentrum gelegen, wordt bediend door een aantal luchtvaartmaatschappijen met directe verbindingen vanuit Europese steden. Normaal gesproken duurt het ongeveer 30 minuten om met de auto vanaf de luchthaven het stadscentrum te bereiken.

De goedkoopste manier om vanaf de luchthaven naar de stad te komen, is met de bus. Koop een kaartje bij de kiosk of de automaat naast de bushalte. U kunt het kaartje ook bij de chauffeur kopen, maar het is duurder. De lijnen 119 en 100 brengen u respectievelijk naar de metrostations Nádraží Veleslavín en Zličín, met een reistijd van ongeveer 15-20 minuten en kost 32 CZK

Uitgevoerd door de Tsjechische Spoorwegen, is er ook de Airport Express-bus. Deze bussen vertrekken elke 30 minuten vanaf de luchthaven tussen 6 en 9 uur. Tickets kosten 60 CZK per persoon en zijn verkrijgbaar bij de chauffeur. De Airport Express brengt u naar het trein- en metrostation Dejvická en Masarykovo nádraží en eindigt bij het centraal station van Praag, Hlavní nádraží.

Taxi's zijn de handigste manier om het stadscentrum te bereiken en kosten ongeveer 650 tot 850 CZK. Hoewel er buiten taxi's staan ​​te wachten, is het goedkoper om er een te regelen via een pendeldienst. Diverse bedrijven verzorgen pendeldiensten naar het hotel en terug. Ze zijn te vinden in de aankomsthallen van de luchthaven. Ze rekenen meestal rond de 400 tot 500 CZK per rit en zijn over het algemeen iets goedkoper dan taxi's.

Praag

Zich verplaatsen in Praag

Voet

Praag is een zeer bewandelbare stad. Men kan gemakkelijk lopen van het Wenceslasplein naar het Oude Stadsplein, of van de Oude Stad naar de Karelsbrug en het Kasteeldistrict. Voetgangers moeten zebrapaden in Praag voorzichtig betreden, aangezien automobilisten niet zo snel zullen toegeven als in andere Europese steden. In Tsjechië is het bij een oversteekplaats voor voetgangers verboden met een rode man.

Tram en metro

Het openbaar vervoer van Praag is snel, efficiënt en vrij eenvoudig te gebruiken. Soms moet je een paar keer wisselen. Er zijn drie metrolijnen, talrijke tram- en buslijnen, regionale (S) treinen in Praag, evenals een paar veerboten over de rivier de Moldau. Ze maken allemaal deel uit van Prague Integrated Transport (PID).

taxi

Neem geen taxi op straat, maar als het moet, probeer dan van tevoren over de prijs te onderhandelen.

Dingen om te doen in Praag

Er zijn oneindig veel mogelijkheden als het gaat om dingen om te doen in Praag. De belangrijkste attracties zijn echter:

 

 

  • Dwaal door de oude binnenstad
  • Geniet van het uitzicht vanaf de Karelsbrug
  • Verken de prachtige Praagse Burcht
  • Kom meer te weten over de geschiedenis van de stad in Lobkowicz Palace
  • Bezoek de prachtige Sint-Vituskathedraal
  • Geniet van het Oude Stadsplein.

 

 

Lees verder: Dingen om te doen in Praag.

Praag

Veelgestelde vragen

Wanneer bezoeken

De beste tijden om Praag te bezoeken zijn de lente (maart-mei) en herfst (september-november) wanneer het weer mild is en er minder toeristen zijn dan in de zomer.

Overweeg een wintertrip als je van Praag wilt genieten zonder je door drukte te hoeven dwingen, maar de stad heeft behoorlijk wat sneeuw. Desondanks is een bezoek aan de stad in de winter geweldig voor gasten die een authentieke kerst in Praag willen ervaren, compleet met een van de beste kerstmarkten van Europa.

Visa

Tsjechië valt binnen het Schengen-visumgebied, wat betekent dat reizigers uit EU-lidstaten vrij het land in kunnen zonder visum. Als u van buiten Europa reist, moet u controleren of u een Schengenvisum nodig heeft.

Geld

De munteenheid in Tsjechië is kroon (koruna - Kč). Sommige winkels, restaurants en hotels accepteren betalingen in euro's, maar de wisselkoers is mogelijk niet erg goed.

Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar en creditcards en betaalpassen worden overal in de stad geaccepteerd.

Fooien worden vaak verwacht in Tsjechië en met name in de toeristische stad Praag wordt van reizigers doorgaans verwacht dat ze 10% fooi geven.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel