Gay Thessaloniki · Stadsgids

Gay Thessaloniki · Stadsgids

Eerste reis naar Thessaloniki? Dan kan onze gay Thessaloniki city guide-pagina je helpen om van A tot Z te komen.

Thessaloniki | Θεσσαλονίκη

De op een na grootste stad van Griekenland en de thuisbasis van de op een na grootste haven aan de Egeïsche Zee. Thessaloniki is de hoofdstad van de regio Macedonië in Griekenland en heeft meer dan 300,000 inwoners.

Opgericht in 315 voor Christus en vernoemd naar een halfzus Alexander de Grote, werd de stad later de hoofdstad van alle Romeinse provincies op het schiereiland. Thessaloniki was de op een na belangrijkste stad van het Byzantijnse rijk en werd bezet door de Venetianen, Ottomanen en de nazi's.

Tegenwoordig wordt Thessaloniki beschouwd als het culturele centrum van Griekenland en is het een van de grootste studentencentra in Europa. Vanwege de haven is er ook zware industrie in het gebied. Toeristen worden aangetrokken door de klassieke bezienswaardigheden, de relaxte levensstijl en de uitstekende wijn- en eetkeuzes.

 

Gayrechten in Griekenland

Ga voor Gayrechten in Griekenland naar onze Gay Athens City Guide-pagina.

 

Gayscene

De Gayscene van Thessaloniki is qua stijl vergelijkbaar met die van Athene, maar is op een aanzienlijk kleinere schaal. Hoewel de lesbische scene vooral veel voorkomt in Thessaloniki, is er een gay cruiseclub en Gay sauna die zich specifiek richten op mannen.

De stad is een gastvrije bestemming, maar kan als conservatief worden beschouwd in vergelijking met andere kusthotspots zoals Tel Aviv of Barcelona. Sinds 2012 organiseert Thessaloniki elk jaar in juni een LGBT Pride-viering.

 

Naar Thessaloniki reizen

Met het vliegtuig

De internationale luchthaven van Thessaloniki "Macedonië" (SKG) ligt 13 km ten zuiden van het stadscentrum en is de belangrijkste luchthaven van Noord-Griekenland. Het is goed verbonden met bestemmingen in Europa, Centraal-Azië en het Midden-Oosten via lijnvluchten en charterverbindingen.

Verbindingen met het stadscentrum zijn 24 uur per dag beschikbaar met bussen 78 / 78A / 78N. Bus 78 rijdt overdag elke 15-30 minuten, terwijl 78N 's nachts elk half uur rijdt. Tickets kosten € 2 en er moet gepast wisselgeld worden gebruikt als u in de bus koopt. De reis duurt ongeveer 40 minuten.

Taxi's zijn beschikbaar bij de terminal, maar zijn tijdens piekuren moeilijk te markeren. Om frustratie te voorkomen, kunt u het beste van tevoren een reservering boeken. De reistijden zouden in de regio van 15 minuten moeten zijn en verwachten ongeveer € 15-20 te betalen.

Per boot

De passagiersterminal van Thessaloniki is een veel voorkomende locatie voor toeristen die in de zomermaanden het nabijgelegen gebied van Chalkidiki bezoeken. Er zijn goede veerverbindingen naar de Griekse eilanden, dus dit is een goede plek om een ​​eilandhoppenvakantie af te sluiten.

Met de trein

Het centraal station bevindt zich in het westen van het stadscentrum. Vanwege het bergachtige terrein van Griekenland zijn de reistijden behoorlijk lang als je de werkelijke afstand vergelijkt (het duurt meer dan 5 uur om in Athene te komen). Er zijn slaapverbindingen met andere staten op de Balkan.

Met de bus

Het KTEL-busnetwerk verbindt Thessaloniki met alle hoeken van Griekenland. Hoewel reizen lang kunnen zijn, zijn de bussen modern, voorzien van airconditioning en relatief goedkoop. Er zijn langere diensten van en naar het naburige Albanië, Servië, Macedonië en Bulgarije.

 

Zich verplaatsen in Thessaloniki

Te voet

De belangrijkste bezienswaardigheden van Thessaloniki kunnen gemakkelijk in een halfuur worden afgelegd, dus lopen is waarschijnlijk de beste manier om de bezienswaardigheden in je op te nemen. In de zomer kan de hitte behoorlijk drukkend zijn, dus het openbaar vervoer biedt wel wat beschutting tegen de zon.

Met de bus

OASTH exploiteert de bussen in de stad en biedt gevarieerde diensten van 5 uur tot ongeveer 1 uur. Er is een goede app met alle businformatie. Kaartjes zijn goedkoop met prijzen vanaf € 1 per rit (+10 cent indien gekocht bij de chauffeur). Tickets moeten tijdens het reizen worden gevalideerd.

Er is een speciale toeristenbus (nummer 50) van OASTH die u vanaf de Witte Toren naar de belangrijkste bezienswaardigheden brengt. Een rit kost € 2 en duurt ongeveer 50 minuten. Ze hebben een Engelssprekende gids die ook kaarten uitdeelt.

 

Waar te verblijven in Thessaloniki

Bezoek onze voor onze lijst met aanbevolen hotels Gay Thessaloniki Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

De Witte Toren - de enige overgebleven toren aan de kust en het iconische beeld van de stad. De Witte Toren is een Ottomaanse reconstructie van een fort dat oorspronkelijk door de Byzantijnen is gebouwd. Het was berucht als gevangenis en de locatie van executies tijdens het Ottomaanse tijdperk.

Agios Demetrios - een prachtige Byzantijnse kerk gebouwd in de 7e eeuw. Het is door UNESCO beschermd en een van de grootste in de stad.

Joods Museum - vóór de Tweede Wereldoorlog had Thessaloniki een bloeiende Joodse gemeenschap - het stond bekend als de Moeder van Jeruzalem. In 2 werd bijna de gehele voornamelijk Sefardische Joodse bevolking gedeporteerd naar de vernietigingskampen en hier kun je hier meer over lezen.

Archeologisch museum van Thessaloniki - hier vindt u artefacten uit de prehistorie tot de tijd van de Romeinen. Zoals je van een museum in Griekenland mag verwachten, zijn de exposities indrukwekkend.

Bey Hamam - gerestaureerd Ottomaans badhuis dat ook als tentoonstellingsruimte wordt gebruikt. Een van de best bewaarde voorbeelden van Ottomaanse architectuur in de stad.

Centrale voedselmarkt - een bruisende straatmarkt die een aanslag op de zintuigen is! Hier vindt u honderden verkopers die alles verkopen, van vers bereid vlees tot bloemen.

 

Wanneer bezoeken

Thessaloniki heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat de zomers heet en droog zijn, terwijl de winters koeler en regenachtig zijn. De beste tijd om het weer te bezoeken is de lente of vroege herfst wanneer het weer niet zo drukkend heet is en de stad niet overspoeld wordt met toeristen.

Het hele jaar door zijn er festivals en evenementen om bezoekers van alle smaken te vermaken. In november is er het internationale filmfestival dat A-List-gasten trekt. De internationale handelsbeurs in september trekt hoogvliegers naar de stad en was ook de geboorteplaats van de frappe.

 

Geld

Griekenland maakt deel uit van de eurozone. Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar, hoewel velen een vergoeding vragen als u een buitenlandse kaart gebruikt. Creditcards en betaalpassen worden algemeen geaccepteerd. Wisselautomaten zijn gemakkelijk te vinden. Wisselkoersen zijn niet bijzonder concurrerend.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.