Gay Bergen · Stadsgids

Gay Bergen · Stadsgids

Eerste reis naar Bergen? Dan is onze gay Bergen city guide-pagina iets voor jou.

Bryggen

 

Bergen | Björgvin

De op een na grootste stad van Noorwegen en de thuisbasis van bijna 300,000 mensen. Bergen is een prachtige stad omringd door bergen en fjorden.

Begonnen als handelsnederzetting, werd Bergen in de 13e eeuw de hoofdstad van Noorwegen. Het werd lid van de Hanze en het belangrijkste exportproduct was gedroogde kabeljauw. Tijdens de nazi-bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad onderworpen aan verschillende geallieerde luchtaanvallen.

Tegenwoordig is Bergen een cultureel centrum met een enorme studentenpopulatie. De haven is de grootste van Noorwegen en trekt aquacultuur, scheepvaart en de offshore petroleumindustrie aan. Toeristen worden aangetrokken door het prachtige landschap en de straatkunst.

 

Gayrechten in Noorwegen

Ga voor meer informatie over Gayrechten in Noorwegen naar onze Gay Oslo City Guide pagina.

 

Gayscene

Bergen heeft een hele kleine Gayscene, waarvan er één bekend is Gaybar genaamd Fincken. Zoals in het grootste deel van Scandinavië, doordringen liberale waarden. Elk jaar komen er veel Gaytoeristen aan die welkom zijn met echte Scandinavische gastvrijheid.

In juni is er een populaire jaarlijkse gay Pride-parade en festival.

 

Bergen bereiken

Per vliegtuig

Bergen Airport, Flesland (BGO) is de op een na drukste luchthaven van Noorwegen en bedient de Scandinavian Airlines, Norwegian Air Shuttle en Wideroe. Het is goed verbonden met Europese steden met seizoensgebonden transatlantische vluchten.

De luchthaven ligt 18 kilometer van het centrum van Bergen. De tram (Bergen Light Rail / Bybanen) is een comfortabele en relatief goedkope (37 NOK, meer op de tram) weg naar de stad. De reistijden duren echter ongeveer 44 minuten. De halte van de luchthaven bevindt zich net buiten Terminal 3.

De luchthavenbus Flubussen vertrekt overdag elke 10 minuten en is een snellere manier om naar het stadscentrum te gaan (reistijd 22 minuten). Singles kosten 105 NOK en kunnen het beste van tevoren worden geboekt, omdat het duurder is in de bus.

Taxi's doen er ongeveer 25 minuten over om naar het centrum te gaan en kosten in de regel ongeveer 400 NOK. Boek zoals altijd van tevoren om de beste deals te krijgen. De standaard autoverhuurbedrijven zijn te vinden op de luchthaven.

Met de trein

Hoewel er geen internationale treinverbindingen van en naar Bergen zijn, passeert de trein vanuit Oslo enkele van de mooiste landschappen van Noorwegen. Zeker het overwegen waard als je binnen Noorwegen reist en tijd hebt om te doden (de reis duurt 7 uur).

door zee

Snelle bootdiensten brengen u van en naar bestemmingen langs de Noorse kust en laten u meer van de eilanden en het landschap zien. Het zuidelijke eindpunt van Hurtigruten is hier gevestigd, en er is ook een passagiers-/autoveerdienst naar Noord-Denemarken.

 

Bergen verkennen

Te voet

Het stadscentrum van Bergen is relatief compact; daarom kun je de stad het beste te voet verkennen. Andere interessante bezienswaardigheden buiten het stadscentrum zijn bereikbaar met het openbaar vervoer.

Met het openbaar vervoer

Tickets kunnen worden gekocht bij automaten of bij de chauffeur (alleen contant met chauffeur) en binnen de gemeente Bergen kosten 31 NOK (+10 NOK van de chauffeur). Vergeet niet om uw ticket bij een automaat te valideren, aangezien inspecties regelmatig zijn en zware boetes oplopen.

Busdiensten zijn over het algemeen regelmatig gedurende de dag (elke 20 minuten of minder) met regelmatige diensten 7 dagen per week (minus vakanties). In het weekend is er een nachtbusdienst die duurder is en niet geldig met een reispas.

De lightrail is de belangrijkste manier om de zuidelijke delen van de stad te bereiken. Het komt ongeveer elke 10 minuten tussen 6 en 1 uur met een half uur nachtdienst op vrijdag en zaterdag. Onthoud dat tramkaartjes moeten worden gekocht voordat u instapt (behalve nachttrams).

Met de taxi

Taxi's zijn duur in Noorwegen, en Bergen is geen uitzondering. Er zijn verschillende taxistandplaatsen in de stad, met lange rijen in het weekend. Tarieven en service zijn over het algemeen hetzelfde bij bedrijven, hoewel het de moeite waard kan zijn om van tevoren te boeken.

Bergen stadsgezicht

 

Waar te verblijven in Bergen

Bezoek onze voor onze lijst met aanbevolen hotels in Bergen Gay Bergen Hotels pagina.

 

Wanneer bezoeken

Bergen heeft een unieke geografische ligging (zeer ver naar het noorden, dicht bij de zee en omgeven door bergen) wat resulteert in veel regen. Bekijk de weerberichten voordat je komt (hoewel de lokale bevolking iets zegt over slechte kleding in plaats van over het weer).

Ondanks de noordelijke ligging zijn temperaturen onder de 0 ° C zelfs in de winter zeldzaam vanwege het opwarmende effect van de golfstroom en de beschutte ligging. Dat gezegd hebbende, de gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond een milde 14 ° C.

Festivals en evenementen vinden het hele jaar door plaats in deze stad. BergenFest, een muziekfestival in de hele stad, begint eind april en trekt muzikanten uit een breed scala aan genres. Het internationale Bergen Film Festival is een evenement van een week dat elk jaar in oktober wordt gehouden.

 

Dingen om te zien en te doen

Bryggen - Het is niet verwonderlijk dat de overgrote meerderheid van de Noorse oude steden is afgebrand (ze waren gemaakt van hout), maar je kunt hier een grote selectie traditionele Noorse architectuur vinden. Veel van de gebouwen hier zijn aangewezen als UNESCO-werelderfgoed.

Zet Fløyen op - geen reis naar Bergen is compleet zonder een reis naar de berg Fløyen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de fjorden. Voor de actievelingen is er een wandelpad. Voor degenen die minder actief zijn, is er een furniculair.

Kunstmuseum van Bergen - een van de grootste musea in Scandinavië. Het Bergen Art Museum biedt onderdak aan huizen uit de renaissance tot de moderne tijd. Het staat bekend om het hosten van verschillende werken van Edvard Munch.

De vismarkt - hoewel het eten van voedsel hier behoorlijk prijzig kan zijn (supermarkten verkopen de meeste producten voor een fractie van de prijs), moet je dit zien om het te geloven. Hier kunt u gratis monsters van lokaal gevangen zalm, haring en, controversieel, walvis proeven.

St. Mary's kerk - de oudste kerk en best bewaarde kerk van Bergen. Deze kerk, gebouwd in de 12e eeuw, behoorde ooit toe aan de Duitse gemeenschap van Bergen.

Fort van Bergenhus - een van de best bewaarde forten in Noorwegen. Het fort Bergenhus was vroeger een van de koninklijke residenties van Noorwegen. Gereconstrueerd als gevolg van bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zaal wordt gebruikt voor koninklijke gala's.

 

Visa

Noorwegen maakt GEEN deel uit van de Europese Unie. Iedereen die in Noorwegen aankomt, is onderworpen aan immigratie- en douanecontroles. Noorwegen maakt echter deel uit van de Schengenzone.

EU-, EER- en Zwitserse burgers, evenals niet-EU-burgers uit visumvrije landen (VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, enz.) Hoeven alleen een paspoort te tonen dat geldig is voor de beoogde verblijfsduur. Andere staatsburgers hebben een Schengenvisum nodig.

Houd er rekening mee dat de douane-inklaring plaatsvindt op het punt van binnenkomst in Noorwegen. Als u naar Oslo vliegt en een aansluitende vlucht heeft naar een andere bestemming in Noorwegen, moet u uw bagage ophalen, de douane inklaren en vervolgens opnieuw inchecken voordat u verder reist.

Geef extra tijd om dit nogal frustrerende proces te voltooien. U mag maximaal 200 sigaretten plus 1 liter sterke drank en 1.5 liter wijn meenemen. Regelgeving wordt strikt gehandhaafd.

 

Geld

De Noorse munteenheid is de Noorse kroon (kr). De munteenheid bestaat uit munten van 1, 5, 10 en 20 kr en bankbiljetten van 50, 100, 200 en 500 kr. Credit- en debetkaarten worden zeer algemeen geaccepteerd, hoewel er om een ​​identiteitsbewijs met foto kan worden gevraagd. Geldautomaten worden "minibanken" genoemd.

 

Kosten

Noorwegen is een erg duur land. Zelfs alledaagse aankopen, zoals een kopje koffie, een blikje cola of fastfood, kunnen twee keer zo hoog zijn als u elders in Europa zou verwachten.

Het is waarschijnlijk een goed idee om een ​​budget te reserveren om ten minste het dubbele uit te geven van wat u in een andere Europese stad zou doen.

 

Drinkwater

Kraanwater in Noorwegen is een van het zuiverste dat overal ter wereld wordt gevonden. Flessenwater drinken is gewoon een verspilling van geld.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel