Gay Bilbao · Stadsgids

Gay Bilbao · Stadsgids

Eerste keer in Bilbao? Dan is onze gay Bilbao city guide-pagina iets voor jou.

Bilbo | Bilbao

De grootste stad van Baskenland. Bilbao is de tiende stad van Spanje met meer dan 300,000 inwoners. Het is het hart van een stedelijk gebied met ongeveer 1 miljoen inwoners.

Bilbao, gesticht in de 14e eeuw, vond zijn fortuin dankzij de export van ijzer vanuit de bruisende haven. In de 19e en begin 20e eeuw maakte de stad een enorme industrialisatie door, waardoor het na Barcelona de meest geïndustrialiseerde regio van Spanje was.

Tegenwoordig heeft Bilbao een diverse economie en een bloeiende culturele scene, aangevoerd door de opening van het Guggenheim Museum in 1997. Zijn voetbalteam is een van de meest gerespecteerde in Europa. Bezoekers worden beloond met een overvloed aan uitstekende eetgelegenheden en enkele van de beste winkels in Spanje.

 

Gayrechten in Spanje

Voor Gayrechten in Spanje, zie onze Gay Madrid stadsgids pagina.

Gayscene

De Gayscene van Bilbao is niet de grootste, maar wel levendig. De meeste gay-locaties in Bilbao bevinden zich dicht bij elkaar in de gebieden die bekend staan ​​als Casco Viejo en Bilbao La Vieja. In deze gebieden vindt u de gracht van de bars en clubs. Sauna's zijn iets verder naar het westen.

In juli organiseert de stad een jaarlijkse trotsviering die erg populair is bij Baskische beroemdheden en politici. Bilbao is over het algemeen een zeer tolerante stad en Gay-toeristen worden er warm onthaald.

 

Naar Bilbao reizen

Met het vliegtuig

Bilbao Airport (BIO) ligt 9 km ten noorden van Bilbao en is de drukste luchthaven van Noord-Spanje. Het is goed verbonden met Europese hub-luchthavens door nationale luchtvaartmaatschappijen en goedkope luchtvaartmaatschappijen en er is een seizoensgebonden dienst naar Israël.

Vanaf de luchthaven kunt u Bizkaibus A3247 nemen buiten de aankomsthal. De diensten rijden elke 20 minuten van 6.20 uur tot middernacht en de reistijd duurt ongeveer 25 minuten. Enkele ritten kosten € 1.45.

Taxi's opereren 24/7 van buiten de aankomsthal. Ze kunnen op de luchthaven worden aangeroepen, maar om tijd te besparen kunt u van tevoren telefonisch of online reserveren. Reizen kosten in de regio van € 20-25 en reistijden zijn ongeveer 20 minuten. Autohuur is beschikbaar op de luchthaven.

Met de trein

Vanaf station Abando zijn er directe verbindingen naar Vigo, Barcelona en Madrid, waardoor u verbinding kunt maken met bestemmingen in het grotere Europese spoorwegnet.

Per boot

Als u vanuit het Verenigd Koninkrijk komt, is er een autoveerboot die vanuit Portsmouth vertrekt en wordt geëxploiteerd door Brittany Ferries. Reistijden zijn in de regio van 24 uur en zijn alleen echt de moeite waard als je tijd hebt om te doden of geen fan bent van vliegen.

 

Zich verplaatsen in Bilbao

Te voet

Grote delen van het stadscentrum zijn autovrij, waardoor dit een zeer goede manier is om de stad te verkennen. Een aangename wandeling langs de rivier van het Guggenheim-museum naar de Casco Vieja duurt ongeveer 30 minuten. Er is echter een groter risico op regen haar in vergelijking met andere Spaanse steden, dus kleed je dienovereenkomstig.

Met het openbaar vervoer

Bilbao heeft een efficiënt openbaar vervoerssysteem met bussen, trams en een metro. De goedkoopste manier om hierin te navigeren is door een BARIK-kaart te kopen die vooraf is geladen in coupures van € 5, € 10 en € 15 en die kan worden gekocht bij metrostations, tramhaltes, kiosken en tabakswinkels. Kaarten kunnen op alle vervoerswijzen worden gebruikt.

Er zijn metrostations in de buurt van alle belangrijke toeristische attracties en bieden verbindingen met de kust, mocht u zin ​​hebben in een dag op het strand. Treinen rijden van maandag tot donderdag van 6 uur tot 11 uur en op vrijdag tot 2 uur. In het weekend is er een nachtdienst met elke 15 minuten treinen op de hoofdlijnen. Het netwerk is ontworpen door Norman Foster.

EuskoTran is de enkele tramlijn die langs het Guggenheim Museum rijdt en biedt u betere mogelijkheden om de stad te verkennen terwijl u reist. Het loopt van ongeveer 6 uur tot ongeveer 11 uur.

Bilbobus is de gemeentelijke busmaatschappij en hun rode bussen en witte letters zijn gemakkelijk te herkennen. De meeste lijnen van ongeveer 6 of 7 uur 's ochtends tot ongeveer 10 uur' s avonds, waarbij de meeste diensten binnen 10 tot 20 minuten aankomen. Op vrijdag en zaterdag rijdt er een nachtbus tot ongeveer 2 uur.

Met de taxi

Er zijn een paar officiële taxibedrijven actief in Bilbao en hun tarieven zouden op de zijkant van hun ramen moeten staan. Er zijn veel taxistandplaatsen beschikbaar, maar het is gemakkelijk om er van tevoren een te bestellen, waarbij taxi's meestal binnen 5 minuten aankomen. Taxi-apps zoals Uber worden gebruikt in Bilbao.

 

Waar te verblijven in Bilbao

Enkele van de beste hotels in Bilbao zijn te vinden op onze Gay Bilbao Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Het Guggenheim Museum - de parel in de culturele kroon van Bilbao. Niets is meer emblematisch voor de relatief recente opkomst van Bilbao op de toeristische route dan het postmodernistische meesterwerk van Frank Gehry. Het organiseert wisselende tentoonstellingen gedurende de kalender en de permanente collectie omvat werken van Phillip Rothko en Jeff Koons.

Kathedraal van Santiago - een mix van gotische en neogotische architectuur. Deze kathedraal werd voltooid in de 15e eeuw en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Bilbao. Besteed aandacht aan de steunberen van het hoofdgewelf, want ze hebben houtsnijwerk van lokale kooplieden.

Ribera Markt - een van de grootste overdekte markten van Europa. Hier kunt u een grote verscheidenheid aan verse producten kopen, maar ook ambachtelijke en boerenproducten. Gesloten op zondag.

Plaza Nueva - neoklassiek plein dat formeel de zetel was van de regering van Biskaje. Hier vindt u een goede selectie aan restaurants en bars. Op zondag is er een rommelmarkt.

Plaza Moyu en Gran Vía - het belangrijkste winkelgebied van Bilbao en waar u koopjes kunt vinden. Hier vindt u veel high-end merken en Bilbao's filiaal van de Spaanse warenhuisketen El Corte Ingles

Paleis van Ibaigane - de thuisbasis van Athletic Club de Bilbao en een architectonisch wonder op zich. U kunt een stadionrondleiding maken, maar de beste manier om de sfeer hier op te snuiven is door thuis een voetbalwedstrijd bij te wonen.

Parque El Arenal - een geweldige plek om op een zonnige middag een wandeling te maken. In de zomer kunt u zeker een openluchtoptreden bijwonen in de kiosko.

Baskisch museum - kom meer te weten over het unieke en fascinerende erfgoed van het Baskische volk en wat hen onderscheidt van de rest van Spanje.

 

Wanneer bezoeken

Het klimaat in Bilbao is milder dan op andere bestemmingen in Spanje, wat betekent dat de wintertemperaturen meestal boven het vriespunt liggen en dat de zomertemperaturen zelden boven de 35ºc uitkomen. Vanwege de ligging valt er het hele jaar door regen, dus een paraplu is aan te raden als je gaat. Er is niet echt een gekke toeloop van toeristen in de zomer.

In Bilbao worden het hele jaar door veel feesten en festivals gehouden. Op de eerste zaterdag na 15 augustus viert de stad feestdag met straattheater, muziek en veel vuurwerk. Eind november en begin december is er een prestigieus kortfilm- en documentairefestival dat een internationaal publiek trekt.

Geld

Spanje is een land in de eurozone. Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar. Creditcards en pinpassen worden algemeen geaccepteerd. Hotels, banken en sommige lokale bedrijven hebben ook wisselkantoren.

 

Andere nuttige informatie

De belangrijkste taal die hier wordt gebruikt, is Baskisch, wat heel anders is dan standaard Spaans. Het is ook vermeldenswaard dat hier een zeer sterk gevoel van Baskische nationaliteit heerst, dus wees gevoelig voor de lokale cultuur - verwijs niet naar Spanje en vermijd het tonen van duidelijk Spaanse symbolen, zoals Real Madrid-voetbalartikelen enz.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.