Gay Essen · Stadsgids

Gay Essen · Stadsgids

Reis je voor het eerst naar Essen? Dan is onze gay stadsgids Essen iets voor jou.

Essen

Een van de grootste steden in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Essen is de negende stad van Duitsland met bijna 9 inwoners. Het is de belangrijkste stad in het noorden van het grootstedelijk gebied Rijn-Ruhr, met meer dan 600,000, miljoen inwoners en de dichtstbevolkte stad van Europa.

Essen werd gesticht in 845 en bleef een kleine stad, bekend om zijn Essen tot aan de industriële revolutie. De oprichting van ijzerfabrieken door de familie Krupp veranderde de stad in een belangrijk productiecentrum. Het werd tussen de wereldoorlogen kort bezet door Franse en Belgische troepen en in de Tweede Wereldoorlog werd 2% ervan met de grond gelijk gemaakt.

Met het verval van de zware industrie evolueerde Essen naar een sterke dienstverlener met veel grote Duitse bedrijven die hier hun hoofdkantoor hebben. In 2010 was het de Culturele Hoofdstad van Europa (als onderdeel van het Rijn-Ruhrgebied) en in 2017 was het de Groene Hoofdstad van Europa. Bezoekers worden aangetrokken door de cultuur, winkels en kleine Gayscene.

 

Gayrechten in Duitsland

Voor informatie over Gayrechten in Duitsland kunt u terecht op onze Gay Berlin City Guide-pagina.

Gayscene

Essen heeft een Gayscene die als bescheiden kan worden omschreven in vergelijking met het nabijgelegen Keulen. Er zijn een paar Gaybars, sauna's en zeldzaam Gay Club-avonden. In augustus organiseert de stad de Ruhr Pride, een populaire LGBT-viering die bezoekers uit de hele regio trekt.

 

Essen bereiken

Met het vliegtuig

Essen heeft een kleine luchthaven die alleen voor privévluchten zorgt; De luchthaven van Düsseldorf (DUF) ligt echter op 30 km afstand en ongeveer 30 minuten met de trein en auto van Essen. Het biedt een breed scala aan korteafstandsvluchten naar Europa en Noord-Afrika, evenals langeafstandsvluchten naar bestemmingen in Noord-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten.

Dortmund Airport (DTM) ligt op 45 km van Essen en biedt vluchten naar bestemmingen in Europa via budgetmaatschappijen. Om vanaf de luchthaven naar Essen te komen, is het 30 minuten rijden of u kunt een expresbus nemen naar het treinstation van Dortmund en vanaf daar verder reizen.

Met de trein

Het Essen Hauptbahnhof ligt net ten zuiden van het oude stadscentrum. Het is goed verbonden met steden in het Rhein-Ruhr-gebied door zijn S-Bahn-systeem en met verbindingen door heel Duitsland. Er zijn nachttreinen van en naar Wenen, Zürich, Brussel en Moskou.

 

Zich verplaatsen in Essen

Te voet

Het stadscentrum is relatief compact, waardoor het gemakkelijk te voet te verkennen is. Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn verspreid over de stad, dus andere vormen van vervoer worden aanbevolen om van A naar B te komen.

Met het openbaar vervoer

Essen heeft een geïntegreerd openbaar vervoersysteem van bussen, metro's en trams. De S-Bahn-service is geïntegreerd in het grotere Rijn-Ruhr-reisnetwerk, waardoor u gemakkelijk door de regio kunt reizen. Basistickets beginnen bij € 1.50 en dagpassen vanaf € 5.50. De diensten rijden de hele dag regelmatig en er zijn ook nachtdiensten.

Met de taxi

Op prominente locaties in Essen staan ​​taxi's. Verwacht dat de meter begint rond de € 5 en dat hij € 3 vooraf betaalt. Taxi's kunnen van tevoren worden besteld en kunnen goedkoper zijn. Uber is niet actief in Essen.

 

Waar te verblijven in Essen?

Essen heeft een uitstekende keuze aan hotels voor elk budget. Bezoek onze lijst met aanbevolen hotels in Essen pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Zeche Zollverein - bekend als de mooiste kolenmijn ter wereld en een icoon van de stad. Dit overblijfsel uit het industriële verleden van Essen valt op door zijn opvallende Bauhaus-architectuur. Het is de moeite waard om een ​​georganiseerde rondleiding door het complex te maken.

Kathedraal van Essen - gebouwd op de aanblik van de beroemde abdij van de stad. Deze gotische kathedraal uit de 14e eeuw heeft een museum gewijd aan de religieuze schatten die hier worden bewaard.

Oude synagoge - een van de weinige overgebleven synagogegebouwen gebouwd voor de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. Tegenwoordig is het een cultureel centrum dat dient als een aangrijpend eerbetoon aan de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Essen.

Villa Hugel - dit imposante herenhuis werd in 1873 gebouwd voor Alfred Krupp, van de industriële Krupp-familie die hun stempel op de stad drukte. Tegenwoordig kun je hier rondleidingen volgen of zelfs concerten bijwonen en je vergapen aan de architectonische eigenaardigheden en 269 kamers.

Museum Folkwang - opgericht in 1902. Dit museum herbergt werken van Van Gogh, Gaugin en Manet.

Saalbau Essen - deze indrukwekkende concertzaal is de thuisbasis van het Philharmonisch Orkest van Essen, dat een paar keer de onderscheiding van Duits Orkest van het Jaar heeft ontvangen.

Gruga-park - een van de grootste stadsparken van Duitsland en een geweldige plek voor een romantische picknick of wandeling. Hier vind je prachtige sculpturen, een glazen huis en een paviljoen met regelmatig optredens van livemuziek.

Theaterpassage - dit monumentale bakstenen gebouw herbergt een goede selectie van high-end en speciaalzaken, evenals geweldige plekken om te eten en te drinken.

 

Wanneer bezoeken

De zomermaanden in Essen zijn over het algemeen aangenaam en niet te heet, maar regen kan op elk moment van het jaar worden verwacht. Wintertemperaturen dalen zelden onder nul, maar u zult het weten als het zover is! Essen wordt niet overspoeld door toeristen, dus grote drukte is zeldzaam.

Essen organiseert het hele jaar door een scala aan festivals en evenementen. De internationale kerstmarkt die eind november en december wordt gehouden, trekt veel bezoekers uit de hele regio. Het SMAG Sundance Open Air Festival, dat in juli wordt gehouden, trekt de beste internationale dj's en elektronische artiesten aan.

 

Visa

Duitsland valt binnen het Europese Schengen-visumgebied. Als u van buiten Europa reist, controleer dan of u een Schengenvisum nodig heeft.

 

Geld

Duitsland is lid van de eurozone. Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar. U kunt om een ​​identiteitsbewijs met foto worden gevraagd als u in een winkel met een creditcard of betaalpas betaalt.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel