oslo-city-hall-landmark-torens-met uitzicht op-verlichte-haven

Gay Oslo City Guide

Plan je een reis naar Oslo? Dan is onze gay Oslo city guide-pagina iets voor jou.

 

oslo-city-hall-landmark-torens-met uitzicht op-verlichte-haven

Oslo

De hoofdstad van Noorwegen staat bekend om zijn prachtige natuurlijke omgeving, hoge kwaliteit van leven en relaxte Gayscene.

Met een bevolking van 650,000 is Oslo de grootste stad van Noorwegen en de derde grootste stad van Scandinavië. Noren genieten van een van de hoogste levensstandaarden in Europa, hoewel de stad ook een van de duurste ter wereld is.

Gelegen aan het meest noordelijke uiteinde van Oslofjord, wordt de stad omgeven door bossen, bergen en water en is het een uitstekende uitvalsbasis om dit geweldige land te verkennen. Net als de rest van Noorwegen heeft Oslo een uitstekende infrastructuur en een goed openbaar vervoerssysteem.

 

Gayrechten in Noorwegen

Noorwegen was het tweede land ter wereld dat partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht legaliseerde, en in 2009 verleende het huwelijk gelijkheid aan paren van hetzelfde geslacht. Net als elders in Scandinavië hebben Noren een gastvrije houding tegenover Gay's.

In 2016 werd Noorwegen het vierde land in Europa dat een wet heeft aangenomen die de verandering van wettelijk geslacht uitsluitend op basis van zelfbeschikking toestaat

 

Gayscene

De Gayscene in Oslo is klein in vergelijking met andere Europese hoofdsteden, maar er is iets voor elke Gaybezoeker - of het nu een bar, dansclub, sauna of cruiseclub is.

De Gay-locaties bevinden zich allemaal in het stadscentrum.

 

Naar Oslo reizen

Oslo heeft drie luchthavens. Sommige goedkope luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten naar "Oslo" aan, maar het kan zijn dat u in Sandefjord terechtkomt, dat bijna 120 km van de stad ligt, dus controleer dit zorgvuldig.

Luchthaven Oslo (Gardermoen) - OSL

Oslo Airport is de grootste luchthaven van Noorwegen en wordt bediend door meer dan 30 luchtvaartmaatschappijen. Er zijn directe vluchten naar Oslo vanuit de meeste Europese hoofdsteden en tal van andere intercontinentale bestemmingen.

De luchthaven ligt op 47 km van de stad. Flytoget is een hogesnelheidstreindienst van de luchthaven van Oslo naar het centraal station van Oslo. Treinen vertrekken elke 10 minuten en de reistijd bedraagt ​​ongeveer 20 minuten en kost 180 NOK. NSB is een goedkopere treindienst (92 NOK) die twee keer per uur vertrekt en er 23 minuten over doet. Flybussen exploiteert busdiensten naar het stadscentrum. Bustransfers duren ongeveer 45 minuten en kosten 150 NOK. Er zijn ook taxi's beschikbaar en de prijs is afhankelijk van het tijdstip, het aantal passagiers en waar u in Oslo naartoe reist. Gemiddelde tarieven komen dicht bij de grens van 700 NOK.

Moss Luchthaven (Rygge) - RYG

De luchthaven Moss ligt op 70 km van Oslo. Het wordt door prijsvechter Ryanair gebruikt als regionale hub. Bustransfers van Moss Airport naar Oslo duren ongeveer 1 uur en kosten 180 NOK. Treindiensten vertrekken vanaf het nabijgelegen treinstation Rygge met een standaardtarief van 164 NOK. Er is een gratis pendeldienst beschikbaar van de luchthaven naar het station.

Luchthaven Sandefjord (Torp) - TRF 

Sandelfjord Airport Torp ligt op 118 km van Oslo! Budgetmaatschappijen gebruiken deze luchthaven, maar houden bij het vergelijken van vluchten rekening met de kosten en het ongemak om van en naar de luchthaven naar Oslo te komen. Busdiensten van de luchthaven naar Oslo duren ongeveer 1 uur en 45 minuten en kosten 260 NOK. Er is een NSB-treindienst vanaf de luchthaven naar het centraal station van Oslo, die 266 NOK kost. Taxi's zijn beschikbaar, maar erg duur.

 

Zich verplaatsen in Oslo

De stad beschikt over een uitstekend openbaar vervoersnetwerk van bussen, een metrosysteem (T-bane), trams en treinen. Het belangrijkste knooppunt voor het systeem is het centraal station van Oslo, waar alle T-bane-lijnen doorheen lopen.

Het netwerk heeft een geïntegreerd ticketingsysteem, gebaseerd op zones. Jij gewoon koop een kaartje voor de reiszones. Nadat je het ticket voor het eerst hebt gebruikt, heb je 1 uur gratis reizen binnen de geselecteerde zones, met tarieven vanaf 32 NOK. U kunt een Travelcard voor 24 uur of 7 dagen kopen. Het is 18 NOK duurder om kaartjes aan boord te kopen.

Toeristen kunnen ook een Oslopas. Dit omvat gratis toegang tot meer dan 30 musea en attracties, onbeperkt openbaar vervoer in de centrale zones, gratis parkeren in gemeentelijke parkeergarages en diverse kortingen bij restaurants en winkels. Prijzen beginnen bij 395 NOK voor één dag.

 

Waar te verblijven in Oslo

Het stadscentrum van Oslo heeft een uitstekende keuze aan hotels voor elk budget. Onze lijst met aanbevolen hotels in Oslo voor Gayreizigers is te vinden op de Oslo Hotels pagina.

 

Wanneer bezoeken

Vanwege de noordelijke breedtegraad varieert het daglicht in Oslo enorm. Tijdens de zomer (juli-september) geniet de stad van milde temperaturen, lange zonnige dagen en tot 18 uur zonneschijn per dag.

In de winter daalt de temperatuur tot ongeveer -7 ° C (19 ° F) tot -1 ° C (30 ° F) met veel sneeuw.

 

Visa

Noorwegen maakt GEEN deel uit van de Europese Unie. Iedereen die in Noorwegen aankomt, is onderworpen aan immigratie- en douanecontroles. Noorwegen maakt echter deel uit van de Schengenzone.

EU-, EER- en Zwitserse burgers, evenals niet-EU-burgers uit visumvrije landen (VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, enz.) Hoeven alleen een paspoort te tonen dat geldig is voor de beoogde verblijfsduur. Andere staatsburgers hebben een Schengenvisum nodig.

Houd er rekening mee dat de douane-inklaring plaatsvindt op het punt van binnenkomst in Noorwegen. Als u naar Oslo vliegt en een aansluitende vlucht heeft naar een andere bestemming in Noorwegen, moet u uw bagage ophalen, de douane inklaren en vervolgens opnieuw inchecken voordat u verder reist.

Geef extra tijd om dit nogal frustrerende proces te voltooien. U mag maximaal 200 sigaretten plus 1 liter sterke drank en 1.5 liter wijn meenemen. Regelgeving wordt strikt gehandhaafd.

 

Valuta

De Noorse munteenheid is de Noorse kroon (kr). De valuta bestaat uit munten van 1, 5, 10 en 20 kr en biljetten van 50, 100, 200 en 500 kr. Creditcards en betaalkaarten worden algemeen geaccepteerd, hoewel er om een ​​identiteitsbewijs met foto kan worden gevraagd. Geldautomaten worden "minibanken" genoemd.

 

Kosten

Noorwegen is een heel duur land. Zelfs alledaagse aankopen zoals een kopje koffie, een blikje cola of fastfood kunnen twee keer zoveel kosten als je elders in Europa zou verwachten te betalen.

Het is waarschijnlijk een goed idee om een ​​budget te reserveren om ten minste het dubbele uit te geven van wat u in een andere Europese stad zou doen.

 

Drinkwater

Kraanwater in Noorwegen is een van het zuiverste dat overal ter wereld wordt gevonden. Flessenwater drinken is gewoon een verspilling van geld.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.