Gay Kiev stadsgids

Gay Kiev stadsgids

Eerste keer in Kiev? Dan is onze gay Kiev stadsgidspagina iets voor jou

 

Disclaimer: vanwege de aanhoudende situatie in Oekraïne is de informatie op deze pagina's waarschijnlijk niet up-to-date.

Kiev | иїв

Met een bevolking van bijna 3 miljoen is Kiev de hoofdstad en grootste stad van Oekraïne en de 7e grootste stad van Europa.

Kiev biedt bezoekers een schat aan geschiedenis om te ontdekken. Het bestaat in een of andere vorm al sinds de 5e eeuw na Christus en is binnengevallen door Vikingen en Mongolen. Oekraïne werd bij de Sovjet-Unie ingelijfd en Kiev werd beschouwd als een van de Heldensteden van de Sovjet-Unie.

Tegenwoordig is Kiev een van de belangrijkste industriële, wetenschappelijke, financiële, educatieve en culturele centra van Oost-Europa met een bescheiden Gayscene. Het Oekraïense politieke klimaat is momenteel vrij gevoelig, dus het is niet ongebruikelijk om grootschalige demonstraties op straat te zien.

 

Gayrechten in Oekraïne

Als het gaat om LGBT-rechten in Europa, scoort Oekraïne vaak behoorlijk slecht op internationale ranglijsten. Hoewel activiteiten van hetzelfde geslacht legaal zijn met een gelijke meerderjarigheid (16), krijgen huishoudens van hetzelfde geslacht niet dezelfde bescherming als heteroseksuele stellen.

De grondwet definieert het huwelijk als een vrijwillige overeenkomst tussen een man en een vrouw, en het ziet ernaar uit dat dit nog een tijdje zo zal blijven. De regering keurde echter de actie goed om tegen 2017 een wetsontwerp voor geregistreerde partnerschappen van hetzelfde geslacht op te stellen.

Gayseksualiteit is een taboe-onderwerp, versterkt door de invloed van de kerk en de heersende houding van de Sovjet-Unie ten opzichte van "abnormaal" niet-heteroseksueel gedrag. Er zijn gevallen geweest waarin Gayparen werd gevraagd restaurants te verlaten, en Gayfoob geweld is niet ongehoord.

 

Gay-scène

Kiev fungeert als Gaycentrum van Oekraïne, hoewel het in vergelijking met andere Europese hoofdsteden misschien ontbreekt. Er is een bescheiden selectie van Gay Bars & Clubs en Gay Saunas waar Gay-bezoekers van kunnen genieten, wat provinciale Gayseksuele Oekraïners aantrekt.

Hoewel Kiev in vergelijking met andere steden in Oekraïne misschien kosmopolitisch lijkt, raden we aan om openbare uitingen van genegenheid tot een minimum te beperken.

Het heeft even geduurd voordat Kiev zijn eerste reguliere gay Pride-parade (bekend als Equality March) organiseert. De eerste vond plaats in 2003 en vanwege annuleringen door het stadsbestuur; en om veiligheidsredenen vond de tweede plaats in 2015. 1,500 mensen namen deel aan de gelijkheidsmars van 2016.

 

 

Maidan Nezalezhnosti (Onafhankelijkheidsplein)

 

 

Naar Kiev reizen

Kiev heeft twee internationale luchthavens: Boryspil International Airport (KBP) en Igor Sikorsky Kyiv International Airport of Zhuliany (IEV). Boryspil is de belangrijkste luchthaven van Oekraïne met Europese en intercontinentale verbindingen. Zhuliany wordt voornamelijk bediend door budgetmaatschappijen.

Skybus brengt passagiers van terminals B, D en F van Boryspil naar het stadscentrum. De reis duurt 45-55 minuten, met overdag elke 15 minuten ('s nachts 30-45 minuten). Kaartjes kosten 80 UAH naar het centraal station en kunnen aan boord of in de terminal worden gekocht.

Er zijn bus-, minibus- en trolleybusroutes die Zhuliany bedienen met bussen / trolleybussen die 3 UAH naar het centrum kosten en minibussen die 3-6 UAH kosten omdat het dichter bij het centrum ligt. Vanaf de binnenlandse terminal is het 500 meter lopen naar het treinstation van Volnysky, dat verbinding maakt met het centrum.

Vanaf beide luchthavens kunnen taxi's worden gepakt. Vanaf Boryspil kost het gewoonlijk ongeveer 250 UAH om in het stadscentrum te komen en vanaf Zhuliany 40-70 UAH. Locals gebruiken taxi-apps om de beste deal te krijgen en het is het beste om sjacheraars op de luchthaven te vermijden, omdat deze je zeker zullen proberen af ​​te zetten.

Met de trein

Kyiv-Passazhyrsky biedt een scala aan lijndiensten van en naar Midden- en Oost-Europa, waaronder Berlijn, Venetië, Wenen, Moskou en Praag. Verder zijn er minder regelmatige verbindingen in Kazachstan en Azerbeidzjan.

 

Kiev verkennen

Te voet

De beste manier om de bezienswaardigheden van Kiev te verkennen, is te voet, maar misschien wilt u tussen de bezienswaardigheden het openbaar vervoer nemen. Het is ook de moeite waard om in gedachten te houden dat bijna alle straatnaamborden in het Cyrillisch zijn en dat er niet veel Engels wordt gesproken als je verdwaalt.

Met de metro

De metro van Kiev is een snel, schoon en efficiënt vervoermiddel. Een enkeltje kost 4 UAH voor elke bestemming, maar dagtickets bestaan ​​niet als zodanig. Het is raadzaam om zoveel jetons te kopen als u nodig heeft of een contactloze reiskaart.

Op piekmomenten rijdt de metro elke 30 seconden, maar dit daalt naar elke 15 minuten wanneer het rustiger is. De dienst werkt van 5.30 uur tot middernacht.

Met de bus, trolleybus of tram

Deze opties zijn minder populair dan de metro, maar zijn ook een efficiënte manier om de stad te verkennen. Singles kosten vanaf 3 UAH die aan boord of in een kiosk kunnen worden gekocht en moeten worden gevalideerd en bewaard voor de volledige reis.

Trams rijden van 6 uur tot 10 uur, bussen van 7 uur tot 8 uur en trolleybussen van 6 uur tot 10 uur. Alle details van de rijtijden en tarieven zijn beschikbaar bij de halte.

Met de taxi

De standaardregels zijn van toepassing, zoals in elke grote stad, als het gaat om het nemen van een taxi in Kiev. Het is beter om een ​​auto te reserveren via een taxi-app, aangezien het gebruikelijk is dat toeristen worden opgelicht. Een reis in het centrum mag niet meer kosten dan 60 UAH

 

Waar te verblijven in Kiev

Kiev heeft een goede keuze aan hotels die centraal gelegen zijn en ideaal om te genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Bekijk onze lijst met aanbevolen hotels in Kiev.

 

Dingen om te zien en te doen

Tsjernobyl-museum - fascinerend museum over de nasleep van Europa's ergste nucleaire ramp. De borden zijn in het Oekraïens, maar er is een Engelse audiogids beschikbaar.

Sint-Sofiakathedraal - de oudste kerk in Kiev met een grote selectie mozaïeken. Deze kerk werd in 1934 een museum en vraagt ​​60 UAH om binnen te komen.

Moederlandbeeld en oorlogsmonumenten - hier vindt u enkele uitstekende voorbeelden van pompeuze Sovjet-herdenkingsarchitectuur en bewaard gebleven militaire hardware.

Maidan Nezalezhnosti (Onafhankelijkheidsplein) - belangrijk plein en sleutelplek om mensen te kijken. Internationaal erkend als de plaats waar aanhangers van Viktor Joesjtsjenko in 2004 enkele weken kampeerden.

Mariyinsky-paleis en -park - ongelooflijk populaire locatie voor Kievans om te wandelen en tot rust te komen. Dit pittoreske neoklassieke gebouw doet dienst als de officiële residentie van de Oekraïense president.

Golden Gate van Kiev - reconstructie van de 11e-eeuwse binnenkomst in Kiev. Dit is een fantastische kans om meer te weten te komen over het middeleeuwse Kiev.

 

Wanneer bezoeken

Kiev ervaart een vochtig continentaal klimaat, wat betekent dat je zowel vochtige als hete zomers en koude winters kunt verwachten. Regen wordt het hele jaar door verspreid, maar komt het meest voor tussen april en juli.

De zomermaanden trekken het grootste aantal toeristen, maar het gevarieerde programma van winterevenementen trekt toeristen die niet bang zijn voor het ijzige weer.

Kiev organiseert het hele jaar door een breed scala aan festivals, waaronder een internationaal filmfestival, modeweek, wereldmuziekfestival, een vuurfestival en een operagala. De gelijkheidsmars (trots) wordt gehouden in juni.

 

Visa

Kiev maakt geen deel uit van de Europese Unie, maar de regering is (enigszins controversieel) bezig met de EU en heeft visumvrij reizen ingevoerd voor mensen in de EU, tot 90 dagen.

Voor degenen buiten de EU kan het zijn dat u bij aankomst documentatie moet overleggen om het doel van uw bezoek aan te tonen. Volledige informatie is te vinden hier..

 

Geld

De munteenheid van Oekraïne is de Hryvnia (UAH). In het stadscentrum vindt u wisselcabines, maar de wisselkoersen variëren. U moet uw bonnetjes bewaren als u Oekraïens geld wilt wisselen nadat u het land heeft verlaten.

U kunt overal in de stad geldautomaten vinden (plaatselijk 'bankomats' genoemd) en de meeste gangbare creditcards worden geaccepteerd. Het kan echter de moeite waard zijn om uw bank voordat u op reis gaat te laten weten dat u van plan bent Oekraïne te bezoeken.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.