Gay Lyon · Stadsgids

Gay Lyon · Stadsgids

Eerste keer in Lyon? Dan is onze gay Lyon stadsgids iets voor jou.

Lyon

Lyon, de op twee na grootste stad van Frankrijk en de hoofdstad van de regio Auvergne-Rhône-Alpes, heeft een half miljoen inwoners. Het ligt in het hart van een grootstedelijk gebied met meer dan 2 miljoen inwoners.

Lyon, gesticht in opdracht van de senaat voor Romeinse vluchtelingen, bevindt zich al eeuwenlang op het kruispunt van de Europese geschiedenis. In 1572 vond de St. Bartholomew's Day Massacre van protestanten door katholieken plaats en veel historische gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt tijdens de Franse Revolutie. De gebroeders Lumière hebben hier de cinematograaf uitgevonden.

Tegenwoordig staat Lyon bekend om zijn keuken, die ook wel de gastronomische hoofdstad van de wereld wordt genoemd. Het is het hoofdkantoor van INTERPOL en is het centrum voor bankieren, software en farmaceutica. Toeristen worden aangetrokken door verbazingwekkende architectuur, indrukwekkende straatkunst, geweldige winkelmogelijkheden, vele musea en de levendige Gayscene.

Gayrechten in Frankrijk

Voor Gayrechten in Frankrijk, zie onze Gay Parijs City Guide pagina.

Gayscene

Hoewel klein in vergelijking met Parijs, is de Gayscene van Lyon een van de levendigste in Frankrijk. De meeste locaties zijn geconcentreerd in Vieux Lyon. In Lyon vindt u Gay Bars, Dansclubs, Cruiseclubs, Gay Saunas en massageservice catering voor Gayseksuele klanten.

Lyon is een ongelooflijk diverse stad en elk jaar in juni opent de stad haar armen en viert het immens populaire pride-festival. Er wordt ook een Queer Film Festival gehouden in maart en een Gayfilmfestival in het nabijgelegen Saint-Etienne elk jaar in november.

 

Lyon bereiken

Met het vliegtuig

Saint-Exupéry Airport (LYS) ligt 25 km ten oosten van het stadscentrum. Het is de vierde drukste luchthaven van Frankrijk en is goed verbonden met bestemmingen in Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Noord-Amerika en de overzeese departementen van Frankrijk.

De tramlijn Rhônexpress brengt u in een half uur rechtstreeks naar het stadscentrum. Het is een dure dienst (€ 15.90) enkele reis en is voorzien van wifi en stopcontacten. De diensten lopen van 5 uur tot middernacht. Tickets kunnen vooraf online worden gekocht, bij de kaartautomaten op het station of bij de steward (hiervoor geldt een toeslag van € 4).

Een goedkopere optie met het openbaar vervoer is om bus 1950 te nemen naar het treinstation van La Verpillière (let op: er zijn geen busdiensten op zondag). Deze busdienst kost € 4.70 en vanaf hier kun je voor € 6.80 de trein naar het stadscentrum nemen. Met wachttijden en transfers duurt deze reis ongeveer een uur.

Er is een taxistandplaats buiten Terminal 1, hoewel het eenvoudiger en goedkoper kan zijn om er een te reserveren. Een reis naar de stad kan tussen de € 45 en € 70 kosten, afhankelijk van het tijdstip en de eindbestemming. De reistijden zijn ongeveer een half uur.

Met de trein

Lyon heeft twee grote treinstations in het stadscentrum. Het station Part-Dieu bevindt zich in het financiële district en Perrache is het historische station. Beide bieden goede verbindingen door heel Frankrijk. Directe internationale diensten van Part-Dieu omvatten bestemmingen in Spanje, Duitsland, België, Zwitserland en het VK via Eurostar.

 

Lyon verkennen

Te voet

Hoewel Lyon een grote stad is, is het stadscentrum gemakkelijk te voet bevaarbaar. Het duurt ongeveer 20 minuten om van Place des Terreaux naar Place Bellecour te komen en de metrohaltes zijn meestal ongeveer 10 minuten van elkaar verwijderd. Het verkeer kan op grote kruispunten druk zijn en automobilisten negeren vaak rode lichten.

Met het openbaar vervoer

Lyon heeft een efficiënt en geïntegreerd openbaar vervoersnetwerk beheerd door TCL. Tickets kosten € 1.80 voor een reis van een uur over het netwerk van metro's, bussen, trolleybussen, trams en kabelspoorlijnen. Dagpassen beginnen bij € 5.50 en kunnen worden gekocht bij automaten op het station (ze accepteren alleen munten) en winkels met een TCL-bord.

Metro's, trams en kabelbanen rijden van ongeveer 5 uur tot middernacht met wachttijden van 2 minuten tot 10 minuten, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de lijn. Sommige buslijnen rijden niet na 9 uur, maar er is een uurlijkse nachtbusdienst op sommige lijnen genaamd "Pleine Lune" (volle maan).

Met de taxi

Taxi's zijn vrij duur in Lyon en een chauffeur kan ervoor kiezen om voor elke rit € 7 in rekening te brengen. Er kunnen extra kosten in rekening worden gebracht voor bagage, ophalen van het treinstation of de luchthaven en 4e passagiers. Er zijn taxistandplaatsen, maar het kan tijdbesparend en kosteneffectiever zijn om van tevoren te reserveren.

 

Waar te verblijven in Lyon

Hotels in of nabij het stadscentrum zijn handig om de stad te verkennen. Ga voor onze lijst met de beste hotels in Lyon of Gayreizigers naar onze Gayhotels in Lyon pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Basiliek Notre-Dame de Fourvière - Deze kerk, gebouwd in de 19e eeuw en een samensmelting van Byzantijnse en Romaanse architectuur, is een van de iconische beelden van Lyon. De lokale bevolking maakt grapjes dat het gebouw eruitziet als een omgekeerde olifant.

Musée Gadagne - Dit museum, gelegen in het centrum van Lyon, bestaat eigenlijk uit twee musea. Het geschiedenismuseum van Lyon biedt een fascinerende blik in het gevarieerde verleden van deze intrigerende stad. Het museum van wereldpoppen is een beetje griezelig.

Doorgang Thiaffait - een van de beroemde overdekte wandelpaden van Lyon in de oude zijdehandelswijk. Dit gebied staat vol met kunstenaarsworkshops en is een geweldige plek om een ​​cadeau voor iemand te kopen.

Parc de la Tête d'Or - groot stadspark geopend in 1857. Dit is een perfecte plek om een ​​zonnige middag door te brengen. Er is een roeivijver, enorme kassen en een dierentuin, die beroemd is om zijn "African Plains"-collectie.

Les Halles de Lyon Paul Bocuse - een fantastische plek om te zien waarom Lyon de reputatie heeft een gastronomische hoofdstad te zijn. Deze overdekte markt heeft plekken waar je kunt lunchen en wijn kunt drinken. U kunt ook gastronomische lekkernijen meenemen om later te proeven of mee te nemen op een picknick.

Institut & Musee Lumière - fascinerend museum gewijd aan de vaders van de bioscoop, gehuisvest in een prachtig art nouveau-gebouw. Een deel van de tentoonstelling is in het Engels, maar het wordt aanbevolen om € 3 te betalen voor een gids.

 

Wanneer bezoeken

Ondanks de nabijheid van de Alpen is sneeuw hier eigenlijk ongewoon. Hoewel de zomermaanden het droogst zijn, is regen hier nogal onvoorspelbaar en kan het op elk moment verschijnen. Juni en september zijn waarschijnlijk de beste maanden om te bezoeken, aangezien het weer meestal aangenaam is en er minder toeristen zijn. Winterwinden uit de Alpen kunnen bijtend zijn.

Ter ere van het filmerfgoed van Lyon wordt in de stad het Festival Lumière gehouden, dat sterren van de Franse en internationale cinema aantrekt. Er zijn ook de tweejaarlijkse festivals van dans en moderne kunst en het iconische Festival of Lights in december. In mei komt het elektro-muziekfestival Nuits Sonores naar de stad. Pride wordt gehouden in juni.

 

Geld

Frankrijk is een land in de eurozone. Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar. Creditcards en pinpassen worden algemeen geaccepteerd. Hotels, banken en sommige lokale bedrijven hebben ook wisselkantoren.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.