Gay Tallinn · Stadsgids

Gay Tallinn · Stadsgids

Eerste keer in Tallinn? Dan is onze gay Tallinn stadsgids iets voor jou.

Tallinn

Tallinn, de hoofdstad en grootste stad van Estland, heeft ongeveer een half miljoen inwoners (bijna een derde van de totale bevolking van Estland).

De geschiedenis van Tallinn gaat vele eeuwen terug en je kunt nog steeds veel goed bewaarde overblijfselen van het middeleeuwse verleden zien. Het was de meest noordelijke hoofdstad van de Hanze en maakte deel uit van het Zweedse en Russische rijk. In de 20e eeuw waren zowel nazi- als Sovjet-bezettingen.

Tegenwoordig staat Tallinn internationaal bekend om zijn IT-sector (Skype is hier ontstaan) en om zijn maakindustrieën en haven. Toeristen worden aangetrokken door de ontzagwekkende architectuur, geweldige winkelmogelijkheden, een overvloed aan cafés en een bescheiden Gayscene.

 

Gayrechten in Estland

Estland wordt door velen beschouwd als het meest liberale voormalige Sovjetland als het gaat om kwesties rond LHBT-rechten. Er is een "samenlevingsovereenkomst" die dezelfde bescherming biedt als het huwelijk, met uitzondering van het recht op de term huwelijk en gezamenlijke adoptie. De gelijke meerderjarigheid is 14.

Er zijn antidiscriminatiewetten van kracht en de publieke opinie komt tot het idee van het Gayhuwelijk, waarbij de meningsverschillen bij elke peiling kleiner worden. De meeste etnische Esten en jongeren zijn voor huwelijksgelijkheid en etnische Russen en oudere generaties zijn er meestal tegen.

 

Gayscene

Ondanks dat het een kleine stad is, heeft Tallinn er een behoorlijk aantal Gay Bars & ClubsGay Saunas en Gaycruiseclubs. Deze liggen op korte afstand van het oude stadscentrum met locaties die vrij ver van elkaar verwijderd zijn.

In vergelijking met andere Oost-Europese steden is de houding van het publiek relatief ontspannen. Tallinn is echter lang niet hetzelfde niveau als Berlijn of Amsterdam, dus enige voorzichtigheid is geboden.

Baltic Pride is de officiële Pride-viering voor de drie Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen) en roteert tussen de drie hoofdsteden (Tallinn, Riga, Vilnius). Het wordt in juli in Tallinn gehouden en is populair bij zowel politici als het publiek.

 

Naar Tallinn reizen

Met het vliegtuig

Tallinn Airport (TLL) of Lennart Meri Tallinn Airport ligt 5 km ten zuidoosten van het centrum van Tallinn. Het is goed verbonden met Europese hubs door nationale luchtvaartmaatschappijen en biedt een breed scala aan verbindingen via budgetmaatschappijen.

Vanaf de passagiersterminal kunt u bus 2 naar het stadscentrum nemen. Singles kosten € 2 en zijn verkrijgbaar bij de chauffeur. Diensten vertrekken van maandag tot vrijdag van 6:49 uur tot kwart over middernacht en in het weekend en op feestdagen van 7.15 uur tot 11.40 uur. De rit duurt ongeveer 15 minuten.

Taxi's zijn redelijk geprijsd vanwege de nabijheid van de luchthavens tot de stad. Een taxi die op de luchthaven wordt aangehouden, kost ongeveer € 15, hoewel vooraf reserveren een redelijker tarief mogelijk maakt. Taxitarieven zijn niet gereguleerd, dus zorg ervoor dat u een eerlijke deal krijgt en vermijd onofficiële taxibedrijven.

Met de veerboot

Tallinn is een populaire bestemming voor cruises op de Oostzee. Het biedt ook geplande veerverbindingen naar Sint-Petersburg, Stockholm en Helsinki. De route Tallinn naar Helsinki is vooral populair bij Finse toeristen die komen profiteren van de goedkopere alcohol die in Estland verkrijgbaar is, vandaar dat deze route rumoerig kan zijn.

U kunt bus 2 naar het stadscentrum nemen vanaf de terminal naar het stadscentrum. Ongeveer 700 meter lopen van Terminals A en B is de dichtstbijzijnde tramhalte voor lijnen 1 en 2. Taxi's rijden hier, maar nemen dezelfde voorzorgsmaatregelen die u overal zou nemen en pas op voor onofficiële chauffeurs.

Met de trein

Baltic Station (Balti Jaam) is het centraal station van Tallinn en biedt slaapverbindingen naar Moskou en Sint-Petersburg. U kunt bij Valga overstappen voor diensten naar Riga. Rail Baltica is een hogesnelheidsspoorwegnetwerk waarvan de bouw in 2019 moet beginnen en dat Tallinn via de andere Baltische staten met Polen verbindt.

 

Van de luchthaven naar het stadscentrum

Er is nu een tram die van de luchthaven naar het stadscentrum van Tallin verbindt (lijn 4). De kosten voor een enkele reis bedragen 2 €.

 

Zich verplaatsen in Tallinn

Te voet

De oude binnenstad van Tallinn, waar de meeste toeristen verblijven, is compact en de meeste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Dit is de beste manier om echt een idee te krijgen van de plek terwijl je jezelf verliest in de kronkelende straatjes. Om de beste uitzichten te krijgen, zijn er echter enkele steile oevers en kunnen de geplaveide straten problemen veroorzaken voor mensen met mobiliteitsproblemen.

Met het openbaar vervoer

U heeft alleen het openbaar vervoer nodig als u naar verder weg gelegen locaties of bij slecht weer reist. Tallinn heeft een goed aangesloten en geïntegreerd openbaar vervoersnetwerk van bussen, trolleybussen en trams. De diensten lopen van 6 uur tot 11 uur (sommige diensten lopen tot middernacht).

Er zijn 3 soorten tickets: enkele ritten (€ 2 en alleen geldig voor die reis), smartcard (voorafbetaalde kaart voor een aanbetaling van € 2 waarmee reizen met korting mogelijk zijn) en de Tallinn-kaart. Als u van plan bent om veel musea te bezoeken en veel te reizen, is de Tallinn Card iets voor u, aangezien deze kaart gratis toegang biedt tot sites en onbeperkt reizen vanaf € 25 per dag.

Met de taxi

Taxi's kunnen vooraf worden besteld, op straat worden aangehouden of bij taxistandplaatsen worden gevonden. Tarieven variëren tussen taxibedrijven, maar moeten op het raam van de taxi worden afgedrukt. In een geregistreerde taxi moet een witte kaart met het gezicht en de naam van de chauffeur op het dashboard staan. De chauffeur moet u ook een bon kunnen afdrukken (als hij dat niet kan, kunt u een gratis rit claimen).

 

Waar te verblijven in Tallinn

We raden aan om in het stadscentrum te blijven. Ga voor onze lijst met aanbevolen hotels voor Gayreizigers in Tallinn naar onze Gay Hotels in Tallinn pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

De oude stad - een UNESCO-werelderfgoed en de grootste trekpleister van Tallinn. Hier vindt u indrukwekkende middeleeuwse architectuur, kronkelende straatjes, adembenemende uitkijkplatforms en een verscheidenheid aan restaurants, cafés en bars. Mooi zowel in de zomer als in de winter.

Toompea-heuvel en kasteel - met uitzicht op de stad is de kalkstenen heuvel die de kantoren van de Estse regering en het parlement herbergt. Elk gebouw is gebouwd in een andere bouwstijl die een indicatie is van het tijdperk waarin ze zijn gebouwd.

Sint-Olafkerk - naar verluidt het hoogste gebouw ter wereld tussen 1549 en 1625, St Olaf's is een van de meest iconische locaties van Tallinn. Van 1944 tot 1991 werd de toren gebruikt als KGB-bewakingspunt.

Stadhuis Apotheek - een van de oudste nog lopende apotheken van Europa. U kunt niet alleen conventionele medicijnen enz. in handen krijgen, er is ook een restaurant en een antiekwinkel in het gebouw.

KUMU- De hoofdvestiging van het kunstmuseum van Estland is gevestigd in een imposant eigentijds gebouw in het Kadriorg-park. Het heeft een uitstekende selectie Estse kunst (met name werken in socialistisch-realistische stijl) met een even interessante selectie buitenlandse werken.

Museum van Beroepen - als je door de kleurrijke straten van de oude stad dwaalt, is het gemakkelijk om het turbulente verleden van Tallinn te vergeten. Het Bezettingsmuseum is een informatief en oogverblindend verslag van zowel de Sovjet- als de nazi-bezetting.

DM BAAR - een eigenzinnige en unieke plek om iets te drinken. Deze bar is gewijd aan de synthpoplegendes Depeche Mode met een afspeellijst met alleen Depeche Mode-nummers, een drankenmenu dat alleen naar Depeche Mode-nummers is vernoemd en Depeche Mode-memorabilia als decor. Het behoeft geen betoog dat u hier een bezoek moet brengen als u van Depeche Mode houdt.

Ests Openluchtmuseum - een geweldige manier om een ​​zonnige dag door te brengen. Dit museum ligt op een korte en aangename busrit van het stadscentrum en is er een voor de geschiedenisliefhebbers. Het herschept een traditioneel 18e-eeuws dorp met acteurs die een rol spelen als boer en schoolmeester.

 

Wanneer bezoeken

Het meest aangename weer is tussen mei en september, maar juli en augustus brengen massa's toeristen naar de stad. Dat gezegd hebbende, de aanblik van de middeleeuwse torens van Tallinn bestrooid met sneeuw is een prachtig gezicht en er is hier nog genoeg te doen.

In november en december wordt het wereldberoemde Tallinn Black Nights Film Festival gehouden, dat een hele reeks culturele activiteiten naar de stad brengt. Het definitieve evenement in Tallinn is de Estonian Song Celebration, waar duizenden samenkomen om traditionele koorstukken te zingen. Het wordt om de 5 jaar gehouden en het volgende evenement staat gepland voor 2019. Reserveer van tevoren!

 

Visa

Estland valt binnen het Schengen-visumgebied. Omdat het deel uitmaakt van de Europese Unie, vallen de visumvereisten in lijn met wat u van de meeste EU-landen zou verwachten.

 

Geld

Estland maakt deel uit van de eurozone. Er is een goede selectie van banken en wisselkantoren om uit te kiezen. De meeste grotere winkels, restaurants en hotels accepteren kaartbetalingen, maar het is altijd een goed idee om wat contant geld op zak te hebben voor het geval dat.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.