Een gids voor Amsterdam Pride

Een gids voor Amsterdam Pride

In 1987 schreef het stadsbestuur van Amsterdam geschiedenis door als eerste ter wereld een officieel monument voor de LGBTQ+-gemeenschap te onthullen. Gemaakt van graniet en met een drietal roze driehoeken, erkent het Gaymonument de vreemde levens die verloren zijn gegaan door vervolging. Vijftien jaar later werd Nederland het eerste land dat het Gayhuwelijk erkende - kortom, weinig bestemmingen hebben een wetgevend en politiek landschap dat zo Gayvriendelijk is als dat van Amsterdam.

Het is niet alleen de vooruitstrevende juridische situatie die Amsterdam zo'n fantastische keuze maakt voor Gayreizigers, met de stad die al lang wordt erkend als een epicentrum van queer-subculturen en de thuisbasis van enkele van Europa's oudste Gaybars en -clubs. Terwijl de meeste Europese steden één of misschien wel twee Gaywijken hebben, kunnen bezoekers van Amsterdam er maar liefst vijf ontdekken; van de Zeedijk tot de Reguliersdwardsstraat (een hele mond vol, we weten het!), er is een Gaybuurt naar ieders smaak in de subversieve hoofdstad van Nederland.

Hoewel een geschiedenis van radicale zelfexpressie en LGBTQ+-activisme het eclectische karakter van de stad zeker verheffen, kan de unieke oude charme van Amsterdam ook worden toegeschreven aan de verzameling boekwinkels, coffeeshops en cafés langs de geplaveide straten. Mis een bezoek aan Cafe 't Mandje niet - door velen beschouwd als 's werelds oudste Gaybar!

Amsterdam Pride wordt elk jaar in augustus gehouden, met een duizelingwekkend aanbod aan workshops, parades, feesten en optredens. Met evenementen variërend van de iconische Pride Canal Parade tot Bear Necessity, een dansfeest voor harige mannen en hun bewonderaars, hoe jouw droom Pride er ook uitziet, kun je deze werkelijkheid maken in het altijd hippe Amsterdam.

 

Amsterdamse Prideparade

 

Kijken naar een Pride-parade kan vaak bestaan ​​uit urenlang staan ​​in de zomerhitte zonder ooit een glimp op te vangen van een passerende praalwagen; maar het aanbod van Amsterdam kan niet meer verschillen. De Canal Parade, een visueel spektakel waarbij honderden glorieus versierde schuiten en boten de Amstel afvaren om de Gaygemeenschap van de stad te vieren, is een van Europa's meest unieke en constant populaire Pride-evenementen.

Vergeet door de schouders turen en op melkkratten klauteren; een deel van de schoonheid van de Amsterdamse Canal Parade is het netwerk van bruggen en trottoirs die voldoende uitzichtpunten bieden om de parade voorbij te zien drijven. Ga voor de beste fotomomenten naar de bruggen van de Prinsengracht en de Magere Brug, maar wees gewaarschuwd, deze plekken worden naarmate de dag vordert steeds drukker.

In 2023 beginnen de deelnemende boten hun reis bij het Scheepvarrt Museum voordat ze centraal varen richting de Amstel. De Canal Parade begint op zaterdag 12 augustus rond 5 uur en kronkelt de hele middag door de Amsterdamse wateren. Hoewel de parade zelf laat op zaterdagmiddag zal eindigen, hoeft het gevoel van Pride niet te eindigen, met tal van straat- en clubfeesten die door de hele stad plaatsvinden. Van grote, gezinsvriendelijke evenementen tot nachtelijke raves, er is voor elke bezoeker van de Amsterdam Pride iets om van te genieten.

 

Amsterdam Pride-evenementen

 

Met een stadscentrum vol Gaybars en clubs, zou het geen verrassing moeten zijn dat Amsterdam Pride 2023 een programma biedt van meer dan 300 evenementen om mee te maken. Er is niet één manier om Pride te houden, en in Amsterdam vinden bezoekers een breed scala aan activiteiten, variërend van straatfeesten en het Senior Pride-concert tot queer-centrische kunsttentoonstellingen en poëzieavonden. Een volledig overzicht van de evenementen die plaatsvinden tijdens Amsterdam Pride is te vinden hier.

Vanwege de geschiedenis van de stad van radicale, zelfgeorganiseerde LHBTQ+ evenementen, zullen de verschillende Streetparty's die op 2023 en 4 augustus plaatsvinden ongetwijfeld een van de hoogtepunten van Amsterdam Pride 5 zijn. Verspreid over de stad en op beide dagen tussen 3 uur en 2 uur, zijn deze straatfeesten officieel erkend door Amsterdam Pride en weerspiegelen ze de diverse verzameling queergemeenschappen waaruit de LGBTQ+-bevolking van de stad bestaat.

Door LGBTQ+-artiesten van over de hele wereld samen te brengen en zowel gevestigde als opkomende figuren te vertegenwoordigen, belooft de Pride at GO Gallery-tentoonstelling een geestverruimende verkenning te worden van het creatieve potentieel binnen de LGBTQ+-gemeenschap. Met artiesten als Romain Berger, Chris Marmier, Mat Cahill en Onno Visser, zal Pride at Go Gallery de concepten van popart, AI en materialiteit aanpakken door een beslist queer lens. Pride at Go Gallery loopt van 22 juli tot 6 augustus.

Na 6 dagen van totale LGBTQ+ feestvreugde, is er een passend fantastisch slotevenement in de winkel voor reizigers die Amsterdam Pride 2023 bezoeken. Het officiële slotfeest van het evenement, dat op zondag 2 augustus om 6 uur van start gaat, zal een verscheidenheid aan Nederlandse en internationale LHBTQ+ iconen en bondgenoten in een avond vol onvergetelijke optredens. De locatie van deze laatste viering is de Dam - het middelpunt van Amsterdam Pride 2023.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Wat is er vandaag

Meer Gay Travel News, Interviews en Features

De beste rondleidingen in Amsterdam

Bekijk een selectie van tours in Amsterdam van onze partners met gratis annulering 24 uur voordat je tour begint.

Het beste ervaringen in Amsterdam voor uw reisHaal je gids

Aanbevolen hotels

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel