Süleymaniye-moskee

Dingen om te doen in Istanbul

Istanbul is een van 's werelds meest historisch belangrijke steden

Istanbul is een uitgestrekte stad die Europa en Azië met elkaar verbindt en is een van de meest levendige en interessante bestemmingen ter wereld. Istanbul is de vijfde populairste toeristische bestemming ter wereld, verwelkomt jaarlijks ruim 12 miljoen buitenlandse bezoekers en beschikt over een cultureel en religieus diverse bevolking.

De stad heeft ook een levendige Gayscene, met een aantal Gaybars, clubs en cafés verspreid over de straten. Hoewel Turkije een sociaal conservatief land is, is Istanbul een toevluchtsoord voor LGBT + -ers uit veel van de buurlanden en een steeds populairdere bestemming voor Gayreizigers. Dat gezegd hebbende, zijn Gayrechten de afgelopen jaren het ergst geworden. Maar Gay zijn in Istanbul heeft veel meer de voorkeur dan in de meeste moslimlanden.

Vol met toeristische attracties, religieuze en historische schatten, geweldige winkels, eten en hamams, evenals een bruisend nachtleven en Gayscene, is de stad een geweldige bestemming voor Gayreizen.

Hagia Sophia

Verken de enorme en prachtige Hagia Sophia

Hagia Sophia begon zijn leven als een christelijke kerk voordat ze na de Ottomaanse verovering werd omgezet in een moskee. De moskee werd vervolgens gedurende een groot deel van de 20e eeuw in een museum veranderd voordat een Turkse rechtbank het illegaal oordeelde dat het gebouw voor iets anders dan een plaats van aanbidding zou worden gebruikt en de status van de moskee van Hagia Sophia werd in 2021 hersteld.

De moskee is een ruimte van gigantische schaal die uniek is in zijn mix van zowel islamitische als christelijke kunstwerken en standbeelden. Hoewel de Hagia Sophia een volledig werkende moskee is, zijn gasten van harte welkom om ze te bezoeken en vinden ze een aantal officiële gidsen op de binnenplaats van de ingang. Deze tours zijn meestal goedkoop en kunnen reizigers een meer diepgaande kijk bieden in de geschiedenis en het moderne gebruik van deze iconische religieuze bestemming.

Basilica Cisterne

Verken het ondergrondse Istanbul in de Basilica Cisterne

De Basilica Cisterne, een van de grootste ondergrondse ruimtes van Istanbul, werd gebouwd in 532 en is de oudste nog bestaande cisterne in Istanbul. Ondersteund door 336 kolommen, is de ruimte een beklijvend maar prachtig netwerk van oude stoomwaterwegen en reservoirs die zijn ontworpen om de vangst en het regenwater van de stad vast te houden.

De Basilica Cisterne werd in 1985 zorgvuldig gerenoveerd door de Turkse regering en is nu een van de populairste toeristische attracties van Istanbul. Bezoekers kunnen door de spelonkachtige ruimte lopen op houten promenades, terwijl ze genieten van de ondergrondse koelte, die een welkome ontsnapping kan bieden aan de zinderende hitte van de stad. Bezoekers moeten vooral oplettend zijn om de twee Medusa-hoofden te zien die in kolommen in de regenbak zijn uitgehouwen.

Galata-toren

Geniet van een adembenemend uitzicht vanaf de Galatatoren

De Galata-toren is een van de hoogste en oudste torens in Istanbul. Vanaf het 60 meter hoge observatiedek kunnen bezoekers genieten van een panoramisch uitzicht over de stad. De toren werd gebouwd in de 14e eeuw als onderdeel van de verdedigingsarchitectuur die Istanbul omringde.

Na een uitgebreide restauratie werd de Galatatoren in 1967 voor het publiek geopend en herbergt nu een indrukwekkend restaurant op de bovenste verdieping. Voor reizigers die graag de top van het bouwwerk willen bereiken en van het uitzicht willen genieten, is er een lift die tot halverwege de toren reikt. Gasten moeten de trappen trotseren om het observatiegebied te bereiken.

Duik in de Gayscene van Istanbul

De meeste locaties in de Gayscene van Istanbul zijn te vinden op en rond het Taksimplein. Het gebied is een centrum van entertainment en nachtleven in de stad en heeft op weekendavonden een energieke en levendige sfeer. Het gebied herbergt een aantal op Gay's en transgenders gerichte bars, waarvan er vele overdag als coffeeshops en cafés functioneren.

Een voorbeeld van de Gayscene van Istanbul, Chianti Bar is een relaxte en gastvrije bar en café op het Taksim-plein dat rond 10 uur drukker en levendiger wordt. De bar organiseert ook regelmatig karaoke-avonden en thema-evenementen. Tek Yön is de grootste en meest populaire Gaydansclub in Istanbul en is elke avond geopend en trekt constant grote menigten van lokale bewoners en toeristen. De club heeft een grote dansvloer en organiseert in het weekend live drag-optredens.

Bosporus

Zie Istanbul vanaf de Bosporus

De Bosporus, die Europees en Aziatisch Istanbul scheidt, is een brede waterweg die door het centrum van Istanbul loopt en de twee continenten van elkaar scheidt. De Bosporus is een drukke scheepvaart- en commerciële zeilpassage en de oevers zijn enkele van de levendigste en meest bruisende delen van de stad, vol leven en bedrijvigheid.

Een van de beste manieren voor reizigers om van de Bosporus te genieten, is met een van de vele veerbootcruises en vrijetijdsreizen die beschikbaar zijn vanaf de kust van Istanbul. Eenmaal aan boord kunnen reizigers het bruisende stadsbeeld van Istanbul vanaf het water waarderen en genieten van de nieuwigheid van zeilen tussen de twee continenten.

De veerboten zijn meestal comfortabel en goed ingericht en varen meestal dicht langs de kust, wat betekent dat er veel geweldige fotomomenten zijn. Vanaf het water kunnen reizigers ook de Maiden's Tower waarderen, een oud stenen gebouw in het midden van de zeestraat.

Süleymaniye-moskee

Ontdek Ottomaanse weelde in de Süleymaniye-moskee

De Süleymaniye-moskee, bovenop een van de zeven heuvels van Istanbul, is een herkenningspunt in de skyline van de stad en is een van de grootste en mooiste Ottomaanse moskeeën die er bestaan. De moskee, gebouwd door Süleyman I, bekend als 'de Grote', was de vierde in zijn soort die in Istanbul werd gebouwd en de tien balkons vertegenwoordigen Süleymans positie als de tiende keizer van het Ottomaanse Rijk.

Het interieur van de Süleymaniye-moskee is enorm en spelonkachtig, maar ook simplistisch qua ontwerp en kunstwerken. Tijdens de bouw instrueerde Süleyman bouwers om een ​​gaarkeuken, ziekenhuis en hamam in het moskeecomplex op te nemen en deze faciliteiten kunnen nog steeds worden verkend.

De moskee is dagelijks geopend voor bezoekers, maar sluit tijdens gebedstijden. Vlakbij de moskee ligt de tombe van Süleyman, die ook zeker een bezoek waard is.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Meer Gay Travel News, Interviews en Features

De beste rondleidingen in Istanbul

Bekijk een selectie van tours in Istanbul van onze partners met gratis annulering 24 uur voordat uw tour begint.

Het beste ervaringen in Istanbul voor uw reisHaal je gids

Aanbevolen hotels

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel