bovenaanzicht-van-de-oude-stad-in-Warschau

Gay Warschau · Stadsgids

Eerste bezoek aan Warschau? Dan is onze gay Warschau stadsgids pagina iets voor jou.

bovenaanzicht-van-de-oude-stad-in-Warschau

Warschau | Warszawa

De hoofdstad van Polen, de thuisbasis van bijna 2 miljoen mensen, is een zich snel ontwikkelende Europese metropool, met een stedelijke skyline die is getransformeerd sinds de val van het communisme in 1989.

De traditionele toeristische hoogtepunten rond de oude stad smelten nu samen tot een nieuwe moderne Europese hoofdstad, met veel luxe hoogbouwhotels, een steeds groter wordende kosmopolitische restaurant- en barcultuur en een gestaag opkomende Gayscene.

 

Gayrechten in Polen

Gayseksualiteit is nooit illegaal geweest in Polen. In 1932 erkende Polen wettelijk Gayseksualiteit en tDe meerderjarigheid is 15 jaar voor zowel Gay's als hetero's. Polen blijft een van de weinige landen waar Gaymannen bloed mogen doneren.

De invloed van de katholieke kerk heeft de reis naar gelijke Gayrechten een langzamer proces gemaakt dan in andere delen van Europa. Echter, sociale attitudes veranderen en accepteren steeds meer Gayrechten.

Desondanks is Polen een van de weinige overgebleven Europese landen zonder enige vorm van wettelijk partnerschap voor Gayseksuele en lesbische stellen. Adoptie door Gayseksuele of lesbische stellen is niet toegestaan, hoewel alleenstaande Gay's kunnen adopteren.

 

Gayscene

De Gayscene in Warschau is relatief klein in vergelijking met de meeste Europese hoofdsteden, maar ontwikkelt zich gestaag. Meer Gay Bars en clubs zijn de afgelopen jaren geopend, met trots regenboogkleuren.

Er is een bloeiende cafécultuur met verschillende uitgaansgelegenheden die eigendom zijn van Gay's en veel Gayvriendelijke locaties. De meeste cafés bevinden zich rond Śródmieście, de centrale wijk van de stad en de thuisbasis van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden en hotels.

Warschau organiseerde in 2010 zijn allereerste EuroPride-viering. Hoewel er enige lokale oppositie was, was het een mijlpaal en een springplank die de lokale LGBT-gemeenschap heeft geholpen een breder en meer publiek profiel op te bouwen.

 

Naar Warschau reizen

Met het vliegtuig

Frédéric Chopin International Airport (WAW) is de grootste luchthaven van Polen en ligt 10 km ten zuiden van het stadscentrum. U kunt ook op Warszawa Modlin vliegen.

Er is een treinverbinding van de luchthaven naar het centrum van Warschau, met de SKM-lijnen S2 en S3 die u naar het stadscentrum brengen met enkele reizen die 3.40 PLN kosten. KML-treinen rijden ook naar het stadscentrum en kosten 6.80 PLN.

Er zijn ook goede busverbindingen naar de belangrijkste vervoersknooppunten van Warschau, waaronder een nachtbusdienst met singles vanaf 3.40 PLN. Als u een taxi neemt, zorg er dan voor dat u naar de officiële taxistandplaats gaat. Taxiprijzen zouden ongeveer 40 PLN naar het stadscentrum moeten zijn.

Met de trein

Warschau heeft uitstekende treinverbindingen met andere Europese hoofdsteden met de hogesnelheidstrein. De Dworzec Centralny (Warschau Centraal) station is de belangrijkste terminal in het centrum.

 

Zich verplaatsen in Warschau

Trams zijn al vele jaren een belangrijk kenmerk van het openbaar vervoer in Warschau en vormen nog steeds een ideale, goedkope en veilige manier om de stad te verkennen. Er zijn 30 tramlijnen die de stad met elkaar verbinden.

De Warschau metro Yenisahra heeft momenteel twee lijnen, die pendelaars bedienen in plaats van toeristen. Een tweede lijn nadert zijn voltooiing die het centrum van de stad zal verbinden met de rechteroever van de rivier de Vistula.

bussen zijn ook beschikbaar en zijn geïntegreerd met de andere openbaarvervoersystemen. Dagkaarten beginnen bij 15 PLN.

Financiële gebouwen verlicht in de schemering

 

Waar te verblijven in Warschau

Voor onze lijst met aanbevolen hotels in Warschau voor Gay-toeristen, bezoek de Gay Warschau Hotels pagina.

 

Dingen om te zien en te doen

Downtown - De centrale wijk van Warschau met de meeste belangrijke toeristische attracties.

Oude stad - toeristisch centrum van de stad, zorgvuldig gerestaureerd na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog; een wandeling waard.

Pleinen Oude Stad en Nieuwe Stad - voor muzikale en theatervoorstellingen in de open lucht tijdens de zomermaanden.

Paleis van Cultuur en Wetenschap - een geschenk aan de stad van 'het Sovjetvolk' gebouwd in 1955 en domineerde nog steeds het stadscentrum met zijn sociaal-realistische architectuur; bevat musea, bioscoop en een concertzaal, met een uitkijkplatform op de 30th verdieping.

nationaal Museum - biedt interessante tijdelijke tentoonstellingen en permanente collecties; organiseerde onlangs de “Ars Gay erotiek”Tentoonstelling van hedendaagse en historische Gay-erotische kunst.

Museum van de Opstand van Warschau - Geopend op de 60e verjaardag van de Poolse opstand, is dit museum een ​​passend eerbetoon aan het verzet van het Poolse volk tegen de bezetting in 1944.

Fryderyk Chopin-museum - beschouwd als het modernste biografische museum van Europa, gehuisvest in een prachtig barok paleis; een van de vele eerbetoon aan Chopin, de beroemdste componist van Polen, die twintig jaar van zijn leven in Warschau doorbracht.

Nationaal stadion - monumentaal stadion gebouwd voor de UEFA EURO-kampioenschappen in 2012.

Koninklijk kasteel - indrukwekkend historisch museum en de thuisbasis van enkele schilderijen van Rembrandt.

Łazienki-park en -paleis - aangelegde tuinen en een paleis gebouwd op een eiland voor de laatste monarch van Polen, koning Stanislaw August Poniatowski.

Wilanów Park en Paleis - een voormalige koninklijke zomerresidentie en mooi voorbeeld van Europese barok, met prachtige tuinen die het paleis omlijsten.

Theater Wielki - misschien wel de meest indrukwekkende theater- en concertzaal van de stad. Het enorme 'wereldtheater' is het grootste opera- en ballettheater van Polen.

Museum voor moderne kunst - een nieuw museum gevestigd in een voormalige meubelzaak, vlakbij het Centraal Station.

Er zijn enkele populaire Gay-zomerbestemmingen binnen handbereik van Warschau:

Błota, is een strand aan de rivier, ongeveer 10 km ten zuiden van het stadscentrum. Als je daar fietst, duurt het ongeveer 40 minuten vanaf het stadscentrum. Sla vanaf Wał Miedzeszyński linksaf Sitowie in, een hobbelige onverharde weg.

Wybrzeże Gdyńlucht bij Most Grota Roweckiegois is een andere gay-favoriete zomerbestemming en ook een strand aan de rivier.

 

Wanneer bezoeken

Warschau trekt de meeste bezoekers van mei tot september, wanneer het weer op zijn best is. De zomers kunnen heet zijn maar ook nat. De wintermaanden van november tot maart kunnen erg hard zijn, met veel sneeuw en bijtende wind.

Al meer dan een decennium organiseert de stad jaarlijks een gay Pride-evenement, met een bijbehorend muziekfestival, parade en dansfeesten. Controleer de officiële Parada Równości website voor toekomstige LGBT Pride-plannen.

 

Visa

Polen ligt binnen het Europese Schengen-visumgebied. Als u van buiten Europa reist, controleer dan of u een Schengenvisum nodig heeft.

 

Geld

Polen maakt geen deel uit van de eurozone. De Poolse munteenheid is de zloty.

geldautomaten (ATM-machine) zijn gemakkelijk overal in Warschau te vinden. Visa, MasterCard, Visa Electron en Maestro worden algemeen geaccepteerd.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.