Gay badhuizen

De geschiedenis van Amerika's Gaybadhuizen en 'badhuis Betty'

De opkomst en ondergang van de badhuizen

Amerikaanse Gaybadhuizen bereikten hun hoogtepunt in de jaren zeventig. Lang voor smartphones en internet moesten mensen de deur uit om een ​​sociale of seksuele ontmoeting te regelen. Omdat Gayseksualiteit in die tijd veel taboe was, boden de badhuizen ook een discrete setting. Je zou naar het badhuis kunnen gaan, je kleren uit kunnen trekken en door het labyrint kunnen dwalen, alleen gedrapeerd in een handdoek.

Je zou een onbeperkt aantal ontmoetingen kunnen hebben met verschillende mannen, en dan teruggaan naar de echte wereld alsof er niets is gebeurd. Veel Gayseksuele mannen in de kast vertrouwden op badhuizen en cruisegebieden om hun kick te krijgen. Maar welk doel dienen Gaybadhuizen tegenwoordig? Hoe waren ze op hun hoogtepunt? En waarom heeft Europa een veel betere Gaybadhuisscene dan Amerika? Laten we het uitzoeken.

 

De continentale baden

 

Begin jaren zeventig, op het hoogtepunt van de Amerikaanse Gaybadhuisscene, betraden Bette Midler en Barry Manilow het podium van de Continental Baths. Ze traden regelmatig op als tweetal, Bette op zang en Barry op piano - soms droeg hij een handdoek. Barry Manilow zou later een grote ster worden, maar hij zou pas in 1970 als Gay uitkomen. Misschien had hij een vermoeden in de Continental Baths.

Hoewel de opdrachtgevers in theorie andere dingen te doen hadden, was de pure kracht van twee opkomende sterren te goed om te weerstaan. Mensen verzamelden zich rond in de handdoeken om naar de nu legendarische optredens van Bette en Barry te kijken.

Hun carrières werden geboren in de Gaybadhuizen van New York. Bette Midler werd bekend als 'Bathhouse Betty', een bijnaam die ze met trots zou dragen. Ze maakte zelfs een album genaamd 'Bathhouse Betty'. Het was het begin van de Gay-bevrijdingsbeweging en Gayseksuele Amerikanen kwamen uit de schaduw. Bette Midler's uitvoeringen van "You've Got To Have Friends" in de Continental Baths vertegenwoordigen een baanbrekend moment in de Gaycultuur. Er zijn korrelige zwart-witbeelden op YouTube. Het was een hoogkampfeest; erg Gay, erg New Yawwk en meer dan een beetje subversief.

 

 

 

Het hoogtepunt van de Gaybadhuisscene

 

In de dagen van het Romeinse rijk waren er badhuizen. Omdat seksuele activiteit van hetzelfde geslacht in heidense tijden niet zo'n taboe was, is het veilig om aan te nemen dat er dingen zijn gebeurd. Tegen het einde van de 19e eeuw ontstonden badhuizen in Amerika. Ze dienden een specifiek doel: mensen gebruikten ze om te baden. Maar halverwege de 20e eeuw werden de badhuizen van Amerika grotendeels bezocht door Gaymannen. Het is onvermijdelijk dat de badhuizen risicovolle plaatsen kunnen zijn om actie te ondernemen als Gayseksualiteit nog steeds gecriminaliseerd werd.

Tegen de jaren zeventig, met de seksuele revolutie en de nasleep van de Stonewall-opstand, waren Gaybadhuizen als het ware vol actie! Stel je voor, het was zowat de enige plek waar je naartoe kon gaan om gegarandeerde actie te vinden. Je kon niet meer naar links vegen terwijl je half tv aan het kijken was. Je moest je uitrusting uitdoen en met alle anderen het badhuis binnengaan. Zoveel seksuele en romantische ontmoetingen werden op die manier bemiddeld.

Toen Bette Midler nog optrad in de badhuizen, zaten ze propvol Gaymannen. Het leek erop dat het feest maar door zou gaan. Helaas ontstond er een grote ziekte met een kleine naam die LGBT + Amerika verwoestte.

 

Het verval van de badhuizen

 

Terwijl hiv / aids door de verschillende Gayscènes van Amerika raasde, werden de badhuizen het doelwit. Eerst laster en daarna juridische druk. Veel van de badhuizen werden gedwongen te sluiten. In Europa stonden de Gaybadhuizen niet voor dezelfde juridische uitdagingen, dus bleven ze open, zij het in een verminderde staat.

De Gaybadhuisscene van Amerika is nooit echt hersteld van het harde optreden in de jaren tachtig. Daarom hebben grote Europese steden vaak superieure Gaybadhuizen.

Er zijn nog steeds Gaybadhuizen in Amerika van wisselende kwaliteit. De badhuizen van Los Angeles doen het vandaag nog steeds goed. Veel badhuizen hebben het echter financieel moeilijk met hoge huurprijzen en de meeste aansluitingen worden nu online geregeld. Ze overleven, voor nu - voor hoe lang valt nog te bezien. Eén ding is zeker: de badhuizen zullen nooit die torenhoge hoogten bereiken als Barry en Bette voor het muzikale entertainment zorgden. Kun je je voorstellen dat Lady Gaga optreedt op FLEX LA? Nu ik erover nadenk, zou je dat waarschijnlijk kunnen. Misschien moeten ze haar agent bellen.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Wat is er vandaag

Meer Gay Travel News, Interviews en Features

De beste rondleidingen in Los Angeles

Bekijk een selectie van tours in Los Angeles van onze partners met gratis annulering 24 uur voordat je tour begint.

Het beste ervaringen in Los Angeles voor uw reisHaal je gids

Aanbevolen hotels

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel