LGBT-Jamaica

Hoe is het om Gay te zijn in Jamaica?

We spraken met Suelle Anglin en Jaevion Nelson van J-VLAG om meer te weten te komen over het Gayleven in Jamaica.

Jamaica is voor velen een droombestemming, maar het is een soort mijnenveld als je Gay bent. Helaas zijn Gayfobe wetten uit het koloniale tijdperk nog steeds van kracht, waardoor het leven van LGBT Jamaicanen moeilijk wordt.

De zaken gaan echter langzaamaan beter. We spraken met Suelle Anglin en Jaevion Nelson, uitvoerend directeur van J-VLAG: een campagnegroep voor LGBT-rechten gevestigd in Jamaica. Jaevion en co vechten al meer dan twintig jaar voor Gayrechten.

Het blijkt dat het Gayleven in Jamaica niet zo verborgen is als je misschien denkt.

Jamaica heeft de afgelopen jaren een behoorlijk slechte reputatie gehad op het gebied van Gayfobie. Wat is de realiteit als LGBT-individuen op het eiland?

In de loop der jaren hebben we veel meldingen ontvangen van mensenrechtenschendingen van LGBT-mensen uit het hele land die zijn gediscrimineerd, gepest, fysiek en seksueel misbruikt / aangevallen, uit hun huizen en gemeenschappen zijn gezet, werk of promoties geweigerd, onder meer bedreigd en geweigerd.

Ondanks hoe alledaags deze incidenten zijn, is er geen enkele ervaring voor LGBT-ers die hier wonen of voor bezoekers. De mensenrechtensituatie is genuanceerd. Je ervaring wordt in veel opzichten beïnvloed door waar je woont, werkt, aanbidt en socialiseert, hoe je eruitziet, wie je kent, hoe je praat, wat je doet, etc. Simpel gezegd, het hangt er vaak van af hoe mensen je zien. Bijgevolg ervaren Jamaicanen voor LGBT die tot meer hogere en middenklasse gemeenschappen behoren en degenen die sociaal kapitaal hebben, ongeacht hun sociaaleconomische achtergrond, Gayfobie niet op dezelfde manier als iemand uit een armere gemeenschap dat zou doen.

Welk advies heb je voor LGBT-mensen die eraan denken Jamaica te bezoeken?

Het is belangrijk om je onderzoek te doen naar LGBT-vriendelijke ruimtes die beschikbaar zijn. Gayfobie, een erfenis van ons koloniale verleden, wordt op verschillende manieren in de samenleving bestendigd, vooral gezien de verweven relatie tussen de staat en religie.

Bezoekers van het eiland worden echter meestal gespaard van Gayfobie en transfobie, aangezien er nogal wat werk is en wordt gedaan met belanghebbenden in de toeristische sector. In 2017 verzekerde de minister van Toerisme, Edmund Bartlett, dat LGBT-toeristen welkom zijn om het eiland te bezoeken en veilig zullen zijn in Jamaica.

Openbare uitingen van genegenheid zijn niet alledaags in Jamaica, ongeacht iemands seksuele geaardheid.

Zijn de zaken aan het verbeteren? U houdt regelmatig LGBT-evenementen, nietwaar?

Hoewel er nog steeds uitdagingen zijn, is er enige vooruitgang. LGBT Jamaicanen navigeren op hun eigen innovatieve manieren door ruimtes en gebruiken hun keuzevrijheid om nieuwe realiteiten en verhalen op te bouwen. Hoewel we best veel evenementen hebben, is er in de loop der jaren een levendige LGBT-entertainmentscene ontstaan. Speciale vermelding moet worden gemaakt voor een groep vrouwelijke promotors die entertainmentevenementen hebben gebruikt om muziek en ruimtes terug te winnen en ook veilige ruimtes hebben gecreëerd voor LGBT Jamaicanen om van onze cultuur te genieten.

LGBT-Jamaica

Vertel ons over Jamaica Pride.

Pride in Jamaica is enorm gegroeid vanaf de eerste bekende enscenering in de vroege jaren 2000 tot de eerste publiekelijk gehouden evenementenweek in 2015.

PRIDE speelt een cruciale rol in het werk van J-FLAG om stigmatisering en discriminatie te verminderen. Tussen 1 en 6 augustus loopt een week met evenementen samen met de 'Emancipendence'-vieringen om de LGBT-gemeenschap te ondersteunen.

De evenementenweek omvat een openingsceremonie, een op geloof gebaseerd evenement, een sportdag, een gezondheids- en wellnessbeurs, een conferentie, een familiedag, concerten, kunstevenementen voor vrouwen, ontbijtfeesten en strandfeesten. Gedurende de week bezoeken gemiddeld 3,000-5,000 mensen.

Wat is er nodig om de mentaliteit in Jamaica te veranderen?

Er zijn 8 sleutelindicatoren die rechtstreeks verband houden met de verbetering van de kwaliteit van leven voor LGBT Jamaicanen.

  • LGBT-burgers moeten volledige gelijkheid voor de wet hebben.
  • Lesgeven over seksuele geaardheid en genderidentiteit op scholen is essentieel voor de ontwikkeling en vooruitgang van elke samenleving.
  • We hebben door de overheid gesponsorde acties nodig die werken aan het vergroten van de veiligheid van LGBT-personen en het verbreden van hun sociale acceptatie en inclusie.
  • Vergroot het vertrouwen tussen de LGBT-gemeenschap en de politie. In contact met LGBT-personen zullen de politieagenten professioneel zijn en ze mogen zich niet laten leiden door negatieve stereotypen (dit is al gecodeerd in het Jamaica Constabulary Diversity Policy).
  • Niet-discriminerende gezondheidszorg.
  • Organisaties van mediaorganisaties moeten worden aangemoedigd om een ​​cultuur van respect en tolerantie jegens LGBT-mensen te bevorderen.
  • De Jamaicaanse regering zal de dialoog en samenwerking tussen overheidsinstellingen, toeristenorganisaties, de toeristische economie en de organisatie van het maatschappelijk middenveld moeten ondersteunen.
  • De Jamaicaanse regering heeft een ondubbelzinnige verbintenis aangegaan om de universele mensenrechten te respecteren, en Jamaica heeft internationale instrumenten ondertekend die deze kwestie regelen.

Er bestaat nog steeds veel Gayfobie in Jamaicaanse muziek, waarbij dancehall als bijzonder problematisch wordt beschouwd. Welke stappen worden er gezet in de muziekwereld op Jamaica?

Hoewel er geen kwantitatief onderzoek is waarvan we op de hoogte zijn, is er een herkenbare afname in de prevalentie van Gayfobe inhoud in moderne dancehall-muziek. Natuurlijk wordt de oudere muziek nog steeds gespeeld in dancehall-ruimtes, maar gezien de sociale functie van Dancehall als een sterke weerspiegeling van de Jamaicaanse cultuur en waarden, wordt verwacht dat de verschuiving in de dancehall-muziek organisch zal doorgaan naarmate de houding ten opzichte van de Jamaicaanse LGBT-gemeenschap steeds minder wordt. hard. Ook mogen er geen beledigingen worden afgespeeld op openbare radiogolven en bij monitoring door de omroepcommissie blijft deze norm gehandhaafd.

In de afgelopen jaren zijn spraakmakende activisten zoals Brian Williamson, Steve Harvey en Dexter Pottinger vermoord. Bent u bang voor uw veiligheid?

Jamaicanen zijn veerkrachtige mensen en LGBT-voorstanders en activisten zijn niet anders. Hoewel er overduidelijke zorgen zijn over veiligheid en beveiliging, laten we niet toe dat dit een belemmering vormt voor het belangrijke werk dat we moeten doen om de mensenrechtensituatie in het land te verbeteren. Er zijn voorzorgsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is. Het is belangrijk op te merken dat Dexter Pottinger geen activist was. Dexter was een icoon, een rolmodel en vriend voor veel mensen in de LGBT-gemeenschap. Door de politie verstrekte informatie wees niet op zijn dood als een Gayfobe moord. Hoewel er nog steeds een hoge mate van antipathie is, is er veel veranderd in Jamaica. De moord op Williamson was meer dan tien jaar geleden en kan nauwelijks als recent worden beschouwd. Dus hoewel veiligheid en beveiliging altijd worden meegewogen in de beslissingen en acties van individuen en organisaties binnen de LGBT-gemeenschap, verlammen de variërende niveaus van angst de levendigheid van de beweging of de gemeenschap niet.

LGBT-Jamaica

Over 80 procent van de Jamaicanen gelooft dat Gayseksualiteit immoreel is, volgens Human Rights First. Zie je dat aantal binnenkort verbeteren?

Deze statistieken spreken over het hoge niveau van religiositeit in de Jamaicaanse cultuur, maar mogen niet geïsoleerd worden bekeken. In 2012 bleek uit het nationale onderzoek naar Gayfobie dat een derde van de Jamaicanen vindt dat de regering niet genoeg doet om LGBT-mensen te beschermen tegen discriminatie en geweld. In hetzelfde onderzoek ontdekten we dat hoewel werkgevers bedenkingen hebben bij het aannemen van een openlijk LGBT-persoon, de meerderheid van hen hen niet zou ontslaan als ze erachter zouden komen dat ze LGBT zijn.

Vertel ons over het werk dat J-FLAG doet om het bewustzijn te vergroten en LGBT-mensen in Jamaica te helpen.

J-FLAG gebruikt een veelzijdige strategie om het respect voor en de inclusie van LGBT-mensen in Jamaica te bevorderen door te vertrouwen op openbaar onderwijs en bewustmaking, belangenbehartiging, activisme, capaciteitsopbouw, betrokkenheid van de gemeenschap en mobilisatie als onderdeel van de inspanningen om van Jamaica een meer gastvrije plek voor LGBT-ers.

Tot slot heeft Jamaica duidelijk veel mooie toeristische hotspots – wat zijn jouw favorieten?

Onder de plaatsen die we vaak bezoeken en waar we absoluut dol op zijn, zijn stranden, hotels, eetgelegenheden en feesten. Deze omvatten Treasure Beach, Alice's Crab & Corn (door Heroes Circle in Kingston), French Man's Cove, Royalton en Jewels Runaway Bay.

Lees meer over het werk dat J-FLAG in Jamaica doet GelijkheidJamaica.org.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

De beste rondleidingen in Kingston

Bekijk een selectie van tours in Kingston van onze partners met gratis annulering 24 uur voordat uw tour begint.

Het beste ervaringen in Kingston voor uw reisHaal je gids

Aanbevolen hotels

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel