Een gids voor de trots van Brighton

Een gids voor de trots van Brighton

Brighton and Hove is lang de onofficiële Gayhoofdstad van het VK geweest, met het hoogste percentage LGBTQ+-huishoudens en een trotse geschiedenis als een mekka van queer-expressie in het land. Brighton and Hove Pride begon met een demonstratie in Brighton in 1972 door The Sussex Gay Liberation Front (SGLF), en een volledige pride-mars werd voor het eerst gehouden in juli 1973. Het evenement keerde daarna terug naar de stad in 1991 en wint aan populariteit onder de lokale bevolking en toeristen sindsdien.

Tegenwoordig kun je ongeveer 500,000 mensen verwachten voor het Pride-weekend in Brighton and Hove, en het evenement wordt nu beschouwd als een van de beste in het VK. Of je er nu voor kiest om naar de kleurrijke parade te kijken, popsterren te zien op het Pride Festival in Preston Park, of door de stad te dwalen en deel te nemen aan de straatfeesten - heel Brighton and Hove viert de diversiteit en de LGBTQ+-gemeenschap tijdens het Pride-weekend. Zet je meest kleurrijke, fantastische of schandalige outfit klaar, Brighton Pride zal je zeker niet teleurstellen.

De thuisbasis van de Laines, een kronkelend netwerk van Victoriaanse steegjes, de iconische pier en een overvloed aan vintage winkels en onafhankelijke boetieks, Brighton is de thuisbasis van alternatief leven in het VK. De stad staat bekend om zijn scherpzinnigheid en is een consequent populaire bestemming voor Gayreizigers, met een fantastische selectie aan Gaybars en -clubs.

Brighton and Hove Pride wordt meestal gehouden in het eerste weekend van augustus, met een scala aan workshops, parades, feesten en optredens van wereldklasse. Met evenementen variërend van de Pride Village Party, waarbij de meest geliefde Gaybars en clubs van Kemptown samenkomen in één groots straatfeest, tot het Pride Festival, met Steps en de Black Eyed Peas, ongeacht hoe je droom Pride eruit ziet , je kunt het werkelijkheid maken in het eclectische Brighton.

 

Brighton Pride Parade

 

De beroemde Pride Parade van Brighton begint meestal rond 11 uur bij Hove Lawns. Hij gaat langs de kust, door het stadscentrum, langs St Peters Church, langs Londen Road en eindigt rond 4 uur bij Preston Park. Bezoekers kunnen kleurrijke praalwagens, duizenden demonstranten, veel ballonnen, de liedjes van je favoriete popdiva's die uit de luidsprekers knallen, fantastische outfits en nog veel meer verwachten!

Hoe verder langs de route je ervoor kiest om de parade te bekijken, hoe drukker (en wilder) de menigte zal zijn. Mensen komen steeds vaker gedurende de dag, maar er is vaak nogal wat ruimte in het gebied rond de Sint-Pieterskerk, waar veel mensen na de parade samenkomen om de avond te vieren en te dansen.

Vroege vogels kunnen optimaal genieten van de prachtige kust van Brighton and Hove door een plekje te bemachtigen langs Hove Lawns. Hier kun je de parade op zijn best zien, met deelnemers die nog niet energiek zijn door de hitte van augustus. Een andere goede plek om de parade te bekijken is Preston Circus. Gelegen net voor Preston Park, hier eindigt de parade en vindt het Pride-festival plaats.

 

Brighton Pride-evenementen

 

Je kunt tijdens het Pride-weekend altijd de gebruikelijke LGBTQ+-spots in Brighton bezoeken voor clubavonden en evenementen, hoewel er in de hele stad genoeg pre-party's, Pride-parties en afterparty's zullen zijn. Er worden zoveel meer spannende evenementen georganiseerd als onderdeel van het Brighton Pride-schema en u kunt een volledige lijst met Brighton Pride-evenementen vinden hier.

Net als de parade is Brighton's Pride-festival een van de grootste en beste in heel het VK. Met eerdere headliners als Britney Spears, Kylie Minogue, Christina Aguilera, Sister Sledge, Pet Shop Boys, Jessie J (en technisch gezien Mariah Carey en The Pussycat Dolls die werden bevestigd voor 2020), heeft het festival een staat van dienst in het binnenhalen van betere headliners. jaar. Het festival begint om 12 uur en eindigt op zaterdag om 10.30 uur. Op zondag is het festival geopend van 1 tot 9.30 uur. In 2023 staat het Pride Festival in het teken van de Black Eyed Peas, Steps, Melanie C en Zara Larsson.

Geen zin in een groot festival, maar wel zin in een feestje? Nou, gelukkig zijn er overal in de stad straatfeesten! Doe mee met de Pride Village Party in Kemptown op zaterdag en zondag, die zich uitstrekt over St James Street en Marine Parade. Tijdens de Pride Village Party komen lokale bedrijven zoals pubs, bars en restaurants samen om Pride te vieren en extra geld in te zamelen voor het Brighton Rainbow Fund en Pride Social Impact Fund. Je kunt live-entertainment verwachten, waaronder dj's, drag-artiesten, zangers en meer.

Hoeveel Pride-vieringen kunnen een speciale hondenshow tot hun evenementen rekenen? Nou, Brighton kan dat zeker. De Pride Community Day & Dog Show wordt gepresenteerd in samenwerking met Coastway Vets en nodigt LGBTQ+ hondenbezitters uit om hun trouwe viervoeters te vieren met een dag vol plezier en geblaf.

Brighton Pride-repen

Je kunt tijdens het pride-weekend altijd de gebruikelijke LGBTQ+-spots in Brighton bezoeken voor clubavonden. Er zullen tal van preparty's, pride-feesten en afterparty's zijn. Maar er zijn zoveel meer spannende evenementen en plekken om naartoe te gaan net buiten de hoofdbaan.

regenboog in Kemptown zijn er een aantal fantastische evenementen tijdens het Pride-weekend - dit jaar organiseert de Brighton-favoriet een 6-daagse Pride-extravaganza in het hart van de Gaywijk van de stad. Van swingmixers tot door dragqueens georganiseerde feesten, dit Pride-weekend wil je niet missen.

Meer weten: Brighton Pride

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Wat is er vandaag

Meer Gay Travel News, Interviews en Features

De beste rondleidingen in Brighton

Bekijk een selectie van tours in Brighton van onze partners met gratis annulering 24 uur voordat uw tour begint.

Het beste ervaringen in Brighton voor uw reisHaal je gids

Aanbevolen hotels

Boek een Travel Gay Goedgekeurd hotel