Gay Lissabon · Stadsgids

Gay Lissabon · Stadsgids

Ben je van plan Lissabon te bezoeken? Dan is onze gay Lissabon stadsgids pagina iets voor jou.

Lisboa | Lissabon

Lissabon is de grootste stad en de hoofdstad van Portugal en de meest westelijke grote stad van Europa, met een stedelijke bevolking van iets meer dan een half miljoen. Met uitzicht op de Atlantische Oceaan geniet de stad van een overwegend mediterraan klimaat.

Lissabon is ook een van de oudste steden ter wereld en de oudste stad van West-Europa. Er zijn twee UNESCO-werelderfgoedlocaties in Lissabon: de toren van Belém en het Jerónimos-klooster.

Hoewel Lissabon herstellende is van de financiële crisis, blijft het een relatief veilige en misdaadvrije stad. De prijzen zijn lager dan de meeste Europese hoofdsteden, meer vergelijkbaar met die van Zuid- en Oost-Europa dan andere westerse hoofdsteden.

 

 autovrije Augusta-straat in het centrum van Lissabon

 

Gayrechten in Portugal

Sinds de Anjerrevolutie van 1974 heeft Portugal enorme vooruitgang geboekt in zijn Gayrechtenwetgeving. Portugal is een van de weinige landen ter wereld die in zijn grondwet specifiek stelt dat niemand kan worden gediscrimineerd op basis van seksuele geaardheid.

Gayseksualiteit werd al in 1852 gedecriminaliseerd. Het werd echter opnieuw gecriminaliseerd in 1886 toen het land onder dictatuur kwam te staan. Pas in 1982 werd de wet ingetrokken en werd Gayseksualiteit opnieuw gedecriminaliseerd in Portugal.

Portugal heeft de afgelopen dertig jaar een voortrekkersrol gespeeld bij het afstemmen van de rechten van paren van hetzelfde geslacht op die van heteroseksuele paren. In 2010 werd Portugal het achtste land ter wereld dat het Gayhuwelijk toestond.

Vanaf februari 2016 werden de volledige adoptierechten verleend door het Parlement.

De Portugese genderidentiteitswet, ingevoerd in 2012, zou de meest geavanceerde ter wereld zijn voor transseksuelen en transgenders. De meerderjarigheid is 14 jaar.

 

Gayscene

Lissabon is een erg Gayvriendelijke stad. Het is vaak moeilijk te zeggen welke locatie volledig Gay, meestal Gay of gewoon Gayvriendelijk is, want iedereen is even welkom. De Gay scene in Lissabon is gecentreerd rond de wijk Bairro Alto en het aangrenzende Principe Real-gebied.

De oude wijk Bairro Alto herbergt veel nachtwinkels, restaurants, Gayvriendelijke bars en Portugal's meest populaire Gaysauna Trombeta Bath.

Rond het Principe Real-gebied, gelegen naast Bairro Alto, zijn er een aantal Gayvriendelijke locaties en gay cruise clubs. De verbindingsstraat tussen de twee gebieden, Rua da Atalaia, is waar de drukte zich tot in de late uurtjes vult.

Gay strandliefhebbers zullen genieten van het lange, populaire strand van Costa da Caparica, op 15 minuten rijden van Lissabon. Om daar te komen, neemt u de metro naar Praça de Espanha en vervolgens de bus. Naarmate je verder naar het zuiden gaat, worden de stranden hipper en nudistenvriendelijker.

Het Gaystrand is bij Strand 19 of Praia de Bela Vista, waar een paar gay-populaire locaties zijn en wat cruisen in de duinen voor zonsondergang.

 

Naar Lissabon reizen

De internationale luchthaven van Lissabon ligt op slechts 10 minuten met de taxi van het centrum van Lissabon (gemiddeld ongeveer € 15). Een aerobusdienst vertrekt elke 20 minuten vanaf de luchthaven en kost € 3.50 (goedkoper als u online koopt. Buslijn 91 naar het treinstation Cais do Sodre is een nog goedkoper alternatief en kost slechts € 1.35.

U kunt ook rechtstreeks vanaf de luchthaven de rode metrolijn nemen en overstappen op Alameda of San Sebastian op de groene / blauwe lijn. Tickets kosten € 1.40, maar je moet de 7 Colinas / Viva Viagem kopen om te reizen.

Commerce Square

 

Zich verplaatsen in Lissabon

Het centrum van Lissabon, met de meeste winkelgebieden, attracties en uitgaansgelegenheden, is compact en gemakkelijk te voet te verkennen.

Houd er rekening mee dat de stad extreem heuvelachtig is, waardoor u tijd kunt besteden aan reizen. Gebruik bij het passeren van Baixa-Chiado roltrappen in het station om te voorkomen dat u omhoog klimt.

Tram - De stad is goed bereikbaar met zowel kleine Carris (gele trams) als elektrische trams (langere en modernere). Het vaste tarief is € 2.85.

metro Yenisahra - De groene en blauwe lijnen moeten bezoekers naar de meeste plaatsen brengen die het bezoeken waard zijn. Stations zijn goed aangegeven, liggen dicht bij elkaar en de diensten rijden regelmatig. Losse tickets zijn € 1.90 zonder oplaadbare kaart, maar goedkoper zonder.

Trainen - Treinen zijn nodig bij het bezoeken van alle stranden aan de noordkust, inclusief Estoril en Cascais. Diensten vanaf de kust lopen vanaf Cais do Sodré en duren ongeveer een uur.

veerboot - Er varen regelmatig veerboten over de Rio Taag vanuit Cais do Sodré en Tereirro do Paco. Een enkeltje kost € 2.75.

taxi - Taxi's zijn relatief goedkoop met een rit van 20 minuten 's avonds laat die 10 euro tot meer kost, afhankelijk van het verkeer.

 

Waar te verblijven in Lissabon

Lissabon heeft een uitstekende keuze aan hotels voor elk budget. Bairro Alto, Principe Real en Baixa (benedenstad) zijn de meest populaire gebieden onder Gay-toeristen.

Onze lijst met aanbevolen hotels in Lissabon voor Gayreizigers is te vinden op Gay Lissabon Hotels en Gay Lissabon Luxe Hotels bladzijden.

 

prachtig-uitzicht-op-lissabon-vanaf-de-tagus-rivier

Alfama uitzicht vanaf de rivier

 

Dingen om te zien en te doen

Alfama - ansichtkaart-mooi en het oudste overgebleven deel van Lissabon.

Commerce Square - enorm, modern plein aan de rivier vol met musea en restaurants.

Belem - de thuisbasis van het standbeeld van de ontdekkingen, de beroemde Pastel de Belem en talloze musea.

Avenida de Rome - een enorme presidentiële boulevard iets buiten de stad en een uitstekende plek om achterover te leunen en naar de dag te kijken.

Oosten - locatie van de Expo '98, waar het gebied is getransformeerd naar de huidige staat, met concertzalen, watertuinen en regelmatig gratis openluchtconcerten.

Chiado - trendy winkelgebied met winkels, boekwinkels, cafés, etc.

Cascais - een oud vissersdorp en een beroemde attractie voor de lokale bevolking en buitenlanders.

Nationaal Tegelmuseum - een enorme kerk met muren van prachtige keramische tegels en kunstwerken.

Oceanario de Lisboa - een aquarium, geopend in 1998, met indrukwekkende tentoonstellingen en bevordering van de kennis van de oceaanhabitats.

 

Visa

Portugal valt binnen de Schengen-zone. Degenen die geen EU-paspoort of een geldig paspoort hebben Schengenvisum moeten de vereisten bij hun eigen ambassade controleren.

 

Geld

De officiële munteenheid van Portugal is de euro. Bezoekers zullen geen moeite hebben met het inwisselen van contant geld en reischeques. Postkantoren bieden meestal een beter tarief dan banken en commerciële geldwisselwinkels, hoewel de laatste misschien de enige optie is voor obscure valuta's.

Geldautomaten zijn overal verkrijgbaar. Bij het opnemen van geld uit een geldautomaat worden kosten in rekening gebracht (meestal rond de € 2), dus u kunt er het beste 100 of meer tegelijk opnemen.

Sluit je aan bij de Travel Gay Nieuwsbrief

Is er iets mis?

Missen we een nieuwe locatie of is er een bedrijf gesloten? Of is er iets veranderd en hebben we onze pagina's nog niet bijgewerkt? Gebruik dit formulier om het ons te laten weten. We stellen uw feedback zeer op prijs.